Ακόμη και υποθέσεις πλαστογραφίας που αφορούν προμήθειες πρόκειται να διερευνηθούν, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την εκχώρηση σε ΝΑΤΟϊκή υπηρεσία της αρμοδιότητας για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών για την ετήσια μίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Αφορά δηλαδή έναν τομέα που απαιτεί συνεχή επιφυλακή, μια και οι δασικές φωτιές ξεσπούν σχεδόν κάθε χρόνο. Και ενώ επί πολλά χρόνια οι σχετικές διαδικασίες γίνονταν στην Ελλάδα χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα, από το 2012, εντελώς ανεξήγητα, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δηλαδή οι κ. Παπουτσής και Οθωνας, έστειλε τη διαδικασία στην υπηρεσία προμηθειών του ΝΑΤΟ NSPA (πρώην NAMSA). Αμεσο αποτέλεσμα ήταν η μείωση του αεροπυροσβεστικού στόλου χωρίς να μειωθεί το κόστος ούτε κατ’ ελάχιστον.
Το επίμαχο σημείο που απασχολούν τον κ. Καμμένο και το υπουργείο Εθνικής Αμύνης είναι το έγγραφο με το οποίο δινόταν η έγκριση για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας στη ΝΑΤΟϊκή υπηρεσία. Αντίτυπο του εγγράφου αυτού που είχε κυκλοφορήσει δεν είχε ούτε αριθμό φακέλου ούτε τις σημάνσεις της γραμματείας που βλέπει κανείς στη στρατιωτική αλληλογραφία.
Επί της ουσίας, το θέμα βρίσκεται σε νομικό κενό, καθώς δεν έχει υπάρξει σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρότι είχε ζητηθεί. Τα ερωτήματα λοιπόν είναι πώς και γιατί το εμπόδιο αυτό παρακάμφθηκε. Να σημειωθεί ότι οι σχετικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (άρθρο 3 Ν. 2334/1995, άρθρο 25 Ν. 2800/2000, άρθρο 12 ΠΔ 60/2007) ούτε προβλέπουν ρητά αλλά ούτε και ερμηνευτικά συνάγεται ότι επιτρέπουν σε ξένη Αρχή τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την αεροπυρόσβεση,
Και παρότι έχουν γίνει υπομνήματα και αναφορές, τόσο προς τους αρμόδιους υπουργούς όσο και προς τη Δικαιοσύνη, έως την ανάληψη του ΥΠΕΘΑ από τον κ. Καμμένο ουδείς είχε ασχοληθεί με την υπόθεση.
Οσο για τα αποτελέσματα της διαδικασίας, η Πυροσβεστική αποστερήθηκε των δύο βαρέων ελικοπτέρων (ρωσικής προελεύσεως), για τα οποία η NSPA ακύρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία. Μια ελληνική εταιρία αποκλείστηκε, παρότι ήταν μειοδότρια, διότι κρίθηκε ότι η θέση της ήταν προνομιακή, και η μίσθωση των ελικοπτέρων μεσαίου μεγέθους δόθηκε σε άλλη, για την οποία υπήρχαν και υποψίες εμπλοκής τουρκικών συμφερόντων.
Να σημειωθεί ότι ρήτρες «προνομιακής» ή μη θέσεως μιας εταιρίας συνήθως εξυπηρετούν για να ανατεθεί ένα συμβόλαιο σε εταιρία από τη χώρα εφόσον η τιμή της δεν είναι σημαντικά υψηλότερη. Και τούτο διότι η εγχώρια εταιρία συνεπάγεται και πολλά άλλα οφέλη, όπως τα δημόσια έσοδα από τη φορολόγησή της και την απασχόληση περισσότερων Ελλήνων στα συγκεκριμένα προγράμματα. Μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση μια μειοδότρια ελληνική εταιρία αποκλείστηκε για χάρη μιας ξένης.
Φαίνεται λοιπόν ότι, αν η υπόθεση ανακινηθεί, μπορεί να αποκαλυφθούν πολύ περισσότερα από την πλαστογραφία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Καμμένος.
Τα εκκρεμή αντισταθμιστικά και η αμυντική βιομηχανία
Οι υποθέσεις των εκκρεμών συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ) που αρχίζουν να διερευνώνται έχουν να αποδώσουν πολύ περισσότερα από τον καταλογισμό ευθυνών σε αυτούς που δεν φρόντισαν για την υλοποίησή τους. Πέρα από το ζεστό χρήμα που μπορεί να εισρεύσει με την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών στις περιπτώσεις που έχουν λήξει, υπάρχει και το κατασκευαστικό έργο που μπορεί να προκύψει για την εγχώρια βιομηχανία από όσα μπορούν ακόμη να υλοποιηθούν.
Τόσο οι κρατικές όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες του κλάδου περιμένουν με προσδοκία τα προγράμματα ΑΩ που συνεπάγονται σοβαρό κατασκευαστικό έργο για πολλές από αυτές. Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος από την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις μπορεί να καλυφθεί από τα προγράμματα αυτά, εξοικονομώντας σημαντικές πιστώσεις.
Ολα αυτά βέβαια προϋποθέτουν την ετοιμότητα της βιομηχανίας να τα απορροφήσει. Και μπορεί η ιδιωτική βιομηχανία (που, ούτως ή άλλως, καλύπτει τα μικρότερα μεγέθη) να έχει την ευελιξία να απορροφήσει αυτά που της αναλογούν, επιβάλλεται όμως η ενεργοποίηση των κρατικών εργοστασίων που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αναλάβουν τη μερίδα του λέοντος.
Στο σημείο αυτό υπάρχουν εισηγήσεις που εστιάζονται στο ζήτημα των διοικήσεων των κρατικών εταιριών και επισημαίνουν την αναγκαιότητα προκηρύξεως των σχετικών θέσεων, ώστε να επιλεγούν πρόσωπα με πραγματικά αξιοκρατικά κριτήρια και όχι στη βάση κομματικών επιλογών που είναι ένα αίτιο κακοδαιμονίας. Προτείνεται παράλληλα να σταματήσει η διάσπαση των αρμοδιοτήτων που γίνεται σήμερα με την τοποθέτηση διαφορετικών προσώπων στις θέσεις προέδρων των διοικητικών συμβουλίων και άλλων στις θέσεις διευθυνόντων συμβούλων.


