Το φάντασμα που γίνεται Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ανοιξε για πρώτη φορά το πρώην κτήριο του ΦΙΞ που θα φιλοξενήσει, εντός του 2015, τον πολύπαθο πολιτιστικό οργανισμό

Φως παντού. Στον χώρο υποδοχής, στους εκθεσιακούς χώρους, που σύντομα θα στεγάσουν έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, και φυσικά στην όμορφη ταράτσα του με την πανοραμική θέα της Αθήνας που κόβει την ανάσα. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -του οποίου το κτίριο έχει ολοκληρωθεί- άνοιξε για λίγες ώρες τις πύλες του το περασμένο Σάββατο και υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους για μια ξενάγηση στο άδειο προς το παρόν -από εκθέματα- κτίριό του. «Το πρώτο βήμα», όπως τόνισαν και οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού ιδρύματος με την επιβλητική όψη και τα τρεχούμενα νερά που το καλύπτουν σαν υδάτινοι κισσοί, μόλις έγινε…

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, ο στόχος είναι το μουσείο να παραδοθεί στο κοινό εντός του 2015. Τα θυρανοίξια του θα γίνουν τότε με κάθε επισημότητα. Η προχθεσινή εξάλλου παρουσίαση έγινε με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στην οποία συμμετείχε συμβολικά το ΕΜΣΤ.

 «Επιτέλους»

«Η συνάντησή μας αυτή είναι μια πρόσκληση γνωριμίας» επεσήμανε ο κ. Ξυδάκης στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο κτίριο του νέου αυτού πολιτιστικού ιδρύματος, το οποίο έπειτα από πολλές φουρτούνες αρχίζει να παίρνει την τελική μορφή του. «Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάστηκε στον ερειπιώνα του ΦΙΞ, μεταβλήθηκε σε ένα νομαδικό μουσείο και να που τώρα επιτέλους ολοκληρώνεται. Από ένα συναρπαστικό φάντασμα μεταβάλλεται σε έναν πυκνωτή, έναν εκπυρσοκροτητή που δημιουργεί σχέσεις μεταξύ των εικαστικών έργων και των ανθρώπων» τόνισε ο ίδιος.
Για μια «ιστορική ημέρα στην ιστορία του μουσείου» έκανε λόγο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ η διευθύντριά του Κατερίνα Κοσκινά υποστήριξε ότι με τη «συνάντηση αυτή εγκαινιάζεται το κέλυφος του μουσείου που σύντομα θα στεγάσει το ΕΜΣΤ».

Μεγάλη απούσα από την προχθεσινή εκδήλωση ήταν η προηγούμενη διευθύντρια του μουσείου -που τόσο άκομψα αποπέμφθηκε από τη θέση της- Αννα Καφέτση, στην οποία ωστόσο έγινε ιδιαίτερη μνεία από όλους. «Είναι ένα κτίριο το οποίο δεν θα υπήρχε αν δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία από το πείσμα και το όραμα της προκατόχου μου» δήλωσε η κυρία Κοσκινά, αναφέροντας ότι η κυρία Καφέτση εκλήθη αλλά δεν παρέστη στην εκδήλωση.
Το κτίριο των 18.500 τετραγωνικών μέτρων (3.000 τ.μ. είναι η ταράτσα του) έχει παραδοθεί μερικώς στο ΕΜΣΤ. Για την ακρίβεια, έχουν δοθεί ο ημιόροφος και ο πρώτος όροφος του κτιρίου στον οποίο μεταφέρθηκαν (μόλις την περασμένη Δευτέρα) οι διοικητικές υπηρεσίες του μουσείου. Η παράδοση όλου του οικοδομήματος, σύμφωνα με τη σύμβασή του, θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2016.

Οι μόνιμες συλλογές του, στις οποίες βρίσκονται έργα τέχνης γνωστών ξένων και Ελλήνων εικαστικών, όπως της Χρύσας, του Γιάννη Κουνέλλη, του Κώστα Τσόκλη, του Λουκά Σαμαρά, θα στεγαστούν στον 2ο, στον 3ο αλλά και στον 4ο (σε ένα μέρος του) όροφο του μουσείου. Οπως μάθαμε, στο κτίριο έχουν διατηρηθεί κάποιες από τις παλιές κολόνες του οικοδομήματος αλλά και η παλιά όψη του ιστορικού κτιρίου που είχε φτιάξει ο Τάκης Ζενέτος.

11 χρόνια

«Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια, πέντε υπουργοί και 12 διαφορετικά διοικητικά συμβούλια για να γίνει αυτό το κτίριο» υπογράμμισε ο αρχιτέκτονας Βαγγέλης Στυλιανίδης, ο οποίος μαζί με την ομάδα του είναι υπεύθυνος για τη μεταμόρφωση του Φιξ.

Λιτό αλλά συνάμα εκθαμβωτικό λόγω μεγέθους -«θηρίο» το αποκάλεσε η κυρία Κοσκινά-, το πενταώροφο ΕΜΣΤ έχει πολλά δυνατά σημεία. Οι αφαιρετικές γραμμές του αλλά και η μοναδική ταράτσα του, που προσφέρει απρόσκοπτη θέα σε Υμηττό, Ακρόπολη αλλά και Λυκαβηττό, κερδίζουν τον επισκέπτη μονομιάς. Για να φτάσει κανείς σε αυτήν πρέπει να διαβεί μια ανηφορική ράμπα που συνδέει τον 4ο με τον 5ο όροφο. Στο κτίριο ακόμη υπάρχει πρόβλεψη για εστιατόριο (το οποίο θα έχει θέα στην Ακρόπολη).

Ακόμα δεν έχει σύνδεση με τη ΔΕΗ!

Το μουσείο σήμερα στα ταμεία του έχει μόλις 3.000 ευρώ. Σχεδόν 2.000.000 ευρώ ετησίως χρειάζονται για τη λειτουργία του, επισημαίνει ο κ. Παπαναστασίου, ενώ σήμερα λαμβάνει 400.000 ευρώ που αρκούν μόνο για τη μισθοδοσία των 14 υπαλλήλων. Η μεγάλη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος (3.000.000 ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού.
Ακόμη το κτίριο δεν έχει ρεύμα -δεν έχει σύνδεση με τη ΔΕΗ ελλείψει χρημάτων- και η λειτουργία του γίνεται μόνο με το εργοταξιακό ρεύμα. Οπως κατέστη σαφές πάντως, στόχος της κυρίας Κοσκινά είναι στο μουσείο να υπάρχουν συνέργειες και συνεργασίες με άλλους φορείς. Οσο για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη λήξη της θητείας της τον προσεχή Φεβρουάριο; Ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι στους πολιτιστικούς οργανισμούς να γίνονται διεθνείς διαγωνισμοί για τη στελέχωσή τους. «Το ίδιο θα συμβεί και στο Μουσείο της Ακρόπολης» τόνισε ο κ. Ξυδάκης.
Η προχθεσινή εκδήλωση πάντως επιφύλασσε ακόμη μία είδηση. Ανακοινώθηκε ότι προχωρά η συγχώνευση των δύο μουσείων της Θεσσαλονίκης, του Κρατικού και του Μακεδονικού, στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Μια κίνηση που, όπως ειπώθηκε, θα απογειώσει τη συμπρωτεύουσα και θα της δώσει νέα πολιτιστική ώθηση.

Το πούρο του Ξυδάκη ενεργοποίησε τα μέσα πυρανίχνευσης!

Με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο διαπίστωσαν οι παρευρισκόμενοι στην προχθεσινή εκδήλωση ότι το νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διαθέτει ένα υπερσύγχρονο σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, όπως πολύ εμφατικά είχαν δηλώσει οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού οργανισμού κατά την ξενάγηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου αλλά και της ξενάγησης στους χώρους του πολιτιστικού ιδρύματος, κατέβηκε στο λόμπι, όπου δόθηκε μια μικρή δεξίωση. Εκεί, και ενώ είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι, ο αναπληρωτής υπουργός άναψε μέσα στο μουσείο (!) το μικρό πούρο του, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι εξαιρετικά ευαίσθητοι αισθητήρες και να αρχίσει να χτυπάει ο συναγερμός προκαλώντας έντονη αναστάτωση.

Αυτοκριτική
Φυσικά, το σοβαρό αυτό ατόπημα σχολιάστηκε με έντονη επικριτική διάθεση από όλους. «Ατυχές, ζητώ συγγνώμη. Αν υπάρχει δικαιολογία (σαν περιγραφή του ενόχου), είναι ότι ο χώρος ήταν πια άδειος, μια μικρή παρέα μόνο, και άναψα ένα σιγκαρίλο σβηστό από πολύ νωρίτερα, από την ταράτσα. Εκοψα το τσιγάρο λόγω υγείας και έγινα χειρότερος…» είπε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός στο facebook, απαντώντας σε αιχμηρά σχόλια χρηστών.

Γιώτα Βαζούρα

Φωτό:Βαγγέλης Μασσιάς

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img