Προανήγγειλε χθες στο υπουργικό συμβούλιο βροχή νομοσχεδίων για την ανακούφιση των πολιτών και είπε ότι τα δύσκολα έχουν περάσει
Ρεπορτάζ
Σπύρος Κάραλης
Τo δικό του success story, που σηματοδοτείται από το τέλος της διαπραγμάτευσης και την επιστροφή στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, επιχείρησε να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στη συνεδρίαση, που μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση για επικοινωνιακούς λόγους, ο πρωθυπουργός θέλησε να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι τα δύσκολα πέρασαν και ζητώντας από τους υπουργούς του να σηκώσουν τα μανίκια.
Προανήγγειλε, επίσης, «βροχή» νομοσχεδίων μέσα στο καλοκαίρι για την ανακούφιση των πολιτών, καθώς επίσης και βαθιές τομές οι οποίες θα περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον νέο εκλογικό νόμο. Ο κ. Τσίπρας έθεσε τρεις κεντρικές προτεραιότητες: την κοινωνική προστασία, την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελημάτων.
«Καθήκον μας, να νιώσουν οι Ελληνες προστατευμένοι πρώτη φορά ύστερα από χρόνια» τόνισε. Η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, η κατάθεση νομοσχεδίων για την κοινωνική οικονομία, οι δημόσιες συμβάσεις, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών, τα δημόσια έργα, καθώς και η ψήφιση νόμου για την «οικειοθελή αποκάλυψη» -δηλαδή, να δηλώσουν όλοι όσα έσοδα απέκρυψαν στο παρελθόν- ήταν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Σχεδιασμός
Αναφέρθηκε επίσης στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, στην προετοιμασία για την τουριστική περίοδο, στον σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ, στα προγράμματα για ανέργους οκτάμηνης διάρκειας, ώστε κατόπιν να έχουν δικαίωμα για επίδομα ανεργίας, και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ζ. Κ. Γιούνκερ στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου και επιτέθηκε στη Ν.Δ. με αφορμή τη ρύθμιση για τις offshore, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης». Κάλεσε, επίσης, τους υπουργούς να προετοιμαστούν να δεχθούν «πόλεμο λάσπης», τονίζοντας ότι το έργο καθενός αξιολογείται, βάζοντας έτσι στην «πρίζα» τους υπουργούς εν όψει ανασχηματισμού το φθινόπωρο.
Υστερα από αρκετό καιρό στο υπουργικό συμβούλιο μίλησαν και άλλοι πλην του πρωθυπουργού. Κάποιοι από αυτούς ζήτησαν την αλλαγή στα οργανογράμματα των υπουργείων για εξοικονόμηση δαπανών, ενώ άλλοι ισχυρίστηκαν ότι υφιστάμενοί τους μόνιμοι υπάλληλοι στα υπουργεία, προερχόμενοι από τους κόλπους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονταν απρόθυμοι να συνεργαστούν, διότι κυριαρχούσε η αίσθηση ότι «όπου να ‘ναι η κυβέρνηση πέφτει». Ισχυρίστηκαν πάντως ότι το κλίμα αυτό τον τελευταίο μήνα έχει αλλάξει!
Πυρά Κυριάκου και για το Προσφυγικό
Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εξαπέλυσε από τη Σάμο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ευρισκόμενος σε ένα από τα νησιά που έχουν δεχτεί τις περισσότερες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. ότι στην πραγματικότητα απέτυχαν οικτρά να αντιμετωπίσουν την κρίση, την οποία μάλιστα μεγέθυναν με τα λάθη τους. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε (την ώρα που στο νησί είχαν ξεσπάσει επεισόδια μεταξύ μεταναστών) ότι κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν πρέπει να βρίσκεται σε δρόμους, πλατείες ή χωράφια, προσθέτοντας παράλληλα πως πρέπει να σταματήσουν άμεσα τα φαινόμενα καταλήψεων σε δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές.
Τόνισε δε πως η Ν.Δ. εξαρχής προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης, η Frontex πρέπει να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων». Τέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις του για το «γαλάζιο μνημόνιο» με ανάπτυξη επισήμανε: «Εμείς ως αντιπολίτευση εργαζόμαστε εντατικά για την επόμενη μέρα, για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση».
Σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο αρμόδιος του κόμματος για θέματα μετανάστευσης Β. Κικίλιας θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις της Ν.Δ. για το Προσφυγικό.
Ομολογία των «γαλάζιων» για το λάθος με τις offshore
Μάλλον κατάλαβαν στη Ν.Δ. το λάθος που έκαναν με την αποχώρηση από τη Βουλή για το θέμα των offshore εταιριών και χθες επιχείρησαν μια έμμεση αναδίπλωση. «Ακούσαμε και ακούμε την κριτική (από τους «γαλάζιους» βουλευτές) που έγινε. Είναι σεβαστή» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας: «Και να είχαμε μείνει, η ουσία της στάσης μας, η ουσία της θέσης μας, δεν αλλάζει. Είναι απαρέγκλιτη, κρυστάλλινη. Στόχος μας ήταν να δείξουμε, με ένταση, την άρνησή μας να μετέχουμε σ’ αυτή τη φαρσοκωμωδία, που στήθηκε από την κυβέρνηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα».
Εκτός γραμμής
Την ίδια ώρα, τη διαφοροποίησή τους όσον αφορά την αποχώρηση εξέφρασαν δημοσίως δύο «γαλάζιοι» βουλευτές, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιάννης Τραγάκης. «Εγώ θα προτιμούσα να μέναμε μέσα στη Βουλή, να δίναμε τη μάχη μας, την ιδεολογική, και πριν από την ψηφοφορία ας αποχωρούσαμε» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής στον Real Fm, ενώ ο κ. Τραγάκης, επίσης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ανέφερε: «Η Ν.Δ. ηττήθηκε επικοινωνιακά χθες, ενώ κυριαρχούσε τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες. Με τη δημοσίευση των “πόθεν έσχες” θα φανεί ποιοι είχαν θέματα με offshore».
Επίσης η Ν.Δ., θέλοντας να αντεπιτεθεί στην κυβέρνηση, κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ν. Παππά, Ν. Παρασκευόπουλο και Ε. Τσακαλώτο για τις offshore. Ειδικότερα, 38 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να ξεπεράσει το ένα, σκόπιμο λάθος, με ένα μεγαλύτερο, καθώς η νέα ρύθμιση έχει πολλά προβλήματα από πλευράς συνταγματικής και ενωσιακής νομιμότητας. Επίσης, αναρωτιούνται γιατί από πέρυσι δεν έχει απαντηθεί «παλαιότερη ερώτηση 18 βουλευτών της Ν.Δ. με θέμα έρευνα για τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες».
Τα ισοδύναμα του Π. Καμμένου για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια
Το κλείσιμο ορισμένων «ρουσφετολογικών» στρατοπέδων ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Παράλληλα, παρουσίασε άλλα τέσσερα ισοδύναμα, προκειμένου να μην εφαρμοστεί το διετές «πάγωμα» στα ειδικά μισθολόγια.
«Δεν φυλάγεται η Καλαμάτα από τον Ομέρ Βρυώνη για να έχει στρατεύματα ώστε να ικανοποιούν το γραφείο του κ. Σαμαρά. Δεν χρειάζεται να πληρώνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να έχουμε ανοιχτές μονάδες οι οποίες το μόνο που εξυπηρετούν είναι τοπικά συμφέροντα» είπε αρχικά ο υπουργός και λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Το να κλείσουμε τρία στρατόπεδα, τα οποία ήταν μόνο και μόνο για λόγους θεαθήναι και εξυπηρέτησης ρουσφετιών, δεν είναι μείωση των εξόδων».
Μεταξύ των ισοδυνάμων ενέταξε και κωδικούς εκείνων που δεν θα εκταμιεύουν χρήματα, αλλά θα δέχονται πίσω τα κλεμμένα από εταιρίες που καταδικάστηκαν τελεσίδικα στη Γερμανία και αποδέχθηκαν ότι δωροδόκησαν στην Ελλάδα πολιτικούς και μέλη αρμόδιων επιτροπών.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες τέσσερις προτάσεις, ανέφερε:
- Αποποινικοποίηση ήσσονος σημασίας πλημμελημάτων, όπως παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, υγειονομικών και άλλων παραβάσεων ειδικού ποινικού νόμου και αντικατάστασή τους με διοικητικά πρόστιμα.
- Σε όλα τα πλημμελήματα αρμοδιότητας μονομελούς πλημμελειοδικείου να επιβάλλεται μόνο χρηματική ποινή και όχι φυλάκιση.
- Στα εγκλήματα της φοροδιαφυγής άνω των 200.000 ευρώ και στα εγκλήματα της διαφθοράς να μην επιτρέπονται ούτε μετατροπή ούτε αναστολή ποινής για κανέναν.
- Να ληφθεί μέριμνα ώστε να διατεθούν οι αναγκαίες αστυνομικές δυνάμεις για την εκτέλεση των επί μακρόν ανεκτέλεστων δικαστικών αποφάσεων.
Φυλλορροεί το Ποτάμι! Τα 12 στελέχη (του Βορρά) που προσχώρησαν στη ΝΔ
Φυλλορροεί το Ποτάμι, που το τελευταίο διάστημα μετρά σχεδόν καθημερινά αποχωρήσεις στελεχών του τα οποία προσχωρούν στη Ν.Δ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί εσχάτως τρεις αποχωρήσεις στελεχών και υποψήφιων βουλευτών που αποχώρησαν από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη: η Βασιλική Τερκενλή, ο Θάνος Ουγγρίνης και ο Κώστας Φουντουλάκης.
Χθες ανακοινώθηκε η μαζικότερη αποχώρηση ανθρώπων που στελέχωσαν το Ποτάμι. Πρόκειται για 12 υψηλόβαθμα στελέχη, που με κοινή δήλωσή τους ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από το κόμμα και την προσχώρησή τους στη Ν.Δ. «Η Ελλάδα αιμορραγεί, η χώρα διαλύεται κάτω από τη λαίλαπα της λιτότητας και των παραλόγων φόρων, και παραπατάει μεταξύ της αυτάρεσκης “αριστερίστικης” ουτοπικής ιδεολογίας του βασικού κυβερνώντος κόμματος και της εγωπαθούς εξουσιολαγνείας του κυβερνητικού του εταίρου. Επιδιώκουμε να γίνουμε παραπόταμος ενός αληθινού ποταμού Ελλήνων, που θα μεταρρυθμίσει επιτέλους την Ελλάδα και θα την απαλλάξει από τη χειρότερη και πιο ανεύθυνα λαϊκιστική διακυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος» σημειώνουν, τονίζοντας ότι η σημερινή Ν.Δ. υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη «αποτελεί τη μόνη δύναμη που μπορεί να ηγηθεί μιας αποτελεσματικής προσπάθειας για να αποκατασταθούν η κυβερνητική σταθερότητα στο εσωτερικό και η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό περιβάλλον».
Το κείμενο υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι Θεσσαλονικείς Ιάκωβος Θεοδώσης και Γιώργος Βλαχογιάννης, που ήταν συντονιστής Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, οι Βορειοελλαδίτες Κώστας Δενδρινός, Τίνα Μαρασλή και Νίκος Ρίζος, καθώς και οι Λυκούργος Λιαρόπουλος, Νότης Παρασκευόπουλος, Φώτης Σαραντόπουλος, Κυριάκος Κωστόπουλος, Νίκος Φραγκούδης, Πασχάλης Βλάχος και Πηνελόπη Δημητρακοπούλου.
Ν. Οικονόμου
Γαλλική σφήνα στα ελληνικά «φιλέτα»
Με τη σκέψη στα ελληνικά «φιλέτα» των αποκρατικοποιήσεων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υδάτινοι πόροι, ενεργειακά προγράμματα), ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς έφτασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ. Το βράδυ είχε την πρώτη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στο δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Μ. Βαλς στο δείπνο, είπε ότι «έχουμε περάσει έναν μεγάλο και παρατεταμένο χειμώνα και είναι καιρός να δούμε το φως…». Επέμεινε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων για να προχωρήσει πιο γρήγορα η οικονομία. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως το καλοκαίρι οι επισκέπτες θα φτάσουν τα 27.000.000, μεταξύ των οποίων και πολλοί Γάλλοι.
Ο Μ. Βαλς έφτασε με το γαλλικό κυβερνητικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αμέσως κατευθύνθηκε στην πλατεία Συντάγματος, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, παρουσία του Νίκου Παππά. Ακολούθως συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες. Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Γαλλίας στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει με μεγάλες θυσίες να παραμένει στον πυρήνα της Ευρώπης».
Από την πλευρά του, ο Μανουέλ Βαλς, υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα σε διάφορους τομείς και στο Προσφυγικό. Μετά το Προεδρικό, ο Γάλλος πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης (στις 9.45) για το δείπνο. Αργότερα το πρόγραμμα περιλάμβανε χαλαρή βόλτα Τσίπρα – Βαλς στην Αποστόλου Παύλου, ενώ σήμερα το πρωί στις 11.00 έχουν την επίσημη συνάντηση στο Μαξίμου…