Παρουσίαση προγράμματος από το πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που προσφέρει αναγνωρισμένο πτυχίο σε έξι έτη με 120.000€
Ρεπορτάζ
Αγγελος Σκορδάς
Φωτο: Βαγγέλης Μασιάς
Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, ένα από τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της νοτιοανατολικής Μεσογείου, είχαν δεκάδες νέοι και νέες από την Αθήνα που παρευρέθησαν την περασμένη Τρίτη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Η παρουσίαση έγινε για την Ιατρική Σχολή του ιδιωτικού πανεπιστημίου, τα προγράμματα σπουδών της οποίας ξεδιπλώθηκαν με κάθε λεπτομέρεια στο αθηναϊκό κοινό. Εχοντας τον τίτλο του μεγαλύτερου ακαδημαϊκού κέντρου της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας κατάφερε να προσελκύσει στην ημερίδα παρουσίασής του πλήθος υποψήφιων σπουδαστών αλλά και γονέων που αγωνιούν για το ακαδημαϊκό μέλλον των παιδιών τους.
Στα πηγαδάκια στο lobby του ξενοδοχείου πριν από την ενημέρωση επικρατούσαν, όπως ήταν φυσικό, τόσο το θέμα του Brexit και κατά πόσο η απόφαση των Βρετανών πολιτών θα επηρεάσει το μέλλον των νέων φοιτητών του ιδρύματος (καθώς συνεργάζεται με κορυφαία ιδρύματα της Βρετανίας και της Αμερικής) όσο και οι συζητήσεις περί του κόστους ζωής στη Μεγαλόνησο.
Tα δίδακτρα
Εν μέσω οικονομικής ύφεσης, ωστόσο, πολλοί από τους γονείς που παρακολούθησαν την ημερίδα στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα των διδάκτρων. Οπως τους εξήγησαν οι καθηγητές του ιδρύματος, αυτά ανέρχονται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 18.000 ευρώ ετησίως για τα πρώτα τρία έτη και 22.000 ευρώ για τα τρία τελευταία, όμως, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε οικογένειας μπορούν να γίνουν προσαρμογές, ενώ δίνονται και υποτροφίες που καλύπτουν μέρος των διδάκτρων. Οσον αφορά τα κριτήρια εισδοχής των φοιτητών, αυτά είναι ιδιαίτερα αυστηρά: απαιτούνται απολυτήριο λυκείου με βαθμό 18 (!) και επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας. Επίσης, κάθε υποψήφιος θα υποβληθεί και σε προσωπική συνέντευξη (αυτοπροσώπως ή μέσω διαδικτύου).
Η κοινή γλώσσα και η εγγύτητα στην πατρίδα -όπως παραδέχονται και όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην παρουσίαση του ιδρύματος- αποτελούν τα δύο μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στα οποία οι Ελληνες φοιτητές ποντάρουν όταν στρέφουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, η αναγνώριση του παρεχόμενου τίτλου σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ και η προοπτική εξάσκησης σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία των ΗΠΑ χαρίζουν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ένα σαφές προβάδισμα έναντι άλλων ιδρυμάτων.
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2011 και αποτελεί την πρώτη στο νησί, προσφέρει εξαετές (ο τίτλος απονέμεται από το ίδιο) και τετραετές πτυχίο Ιατρικής (ο τίτλος απονέμεται από το συνεργαζόμενο St. George’s University of London), με το δεύτερο να απευθύνεται σε φοιτητές που έχουν ήδη συμπληρώσει το πρώτο πτυχίο τους (π.χ. Βιολογίας του Ανθρώπου που προσφέρεται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Εκτός των παραπάνω στους φοιτητές παρέχεται και η δυνατότητα μεταπτυχιακού διπλώματος στην Οικογενειακή Ιατρική, το οποίο απευθύνεται σε πτυχιούχους ιατρούς.
«Προβάδισμα»
Αντώνης Κλάρας, 18 ετών: «Ο βασικός λόγος που με έχει κάνει να σκεφτώ ανάμεσα σε άλλες επιλογές αυτή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι η γλώσσα. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και η μικρή απόσταση από τον τόπο καταγωγής μου, τότε η επιλογή αυτή αποκτά ένα σαφές προβάδισμα έναντι άλλων ιδρυμάτων του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα της Βρετανίας. Εκεί, εκτός από την αβεβαιότητα που προέκυψε μετά το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος σχετικά με την τύχη των νέων φοιτητών από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα υπήρχε μια μεγαλύτερη δυσκολία προσαρμογής στον τρόπο ζωής. Επιπλέον, σε σχέση με άλλες αντίστοιχες σχολές τα δίδακτρα για τον κλάδο που με ενδιαφέρει είναι σχετικά χαμηλά. Στη φαρμακευτική, από όσο γνωρίζω, κυμαίνονται περίπου στα 6.000 ευρώ τον χρόνο».
«Τσουχτερά»
Κώστας Πάντος, 56 ετών: «Βρέθηκα στην παρουσίαση του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας για λογαριασμό της κόρης μου, η οποία φέτος τελείωσε το λύκειο και ο στόχος της είναι οι σπουδές στην Ιατρική. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταλήξει σε κάποιο πανεπιστήμιο, ωστόσο κρατάμε τις επιλογές μας ανοιχτές και ενημερωνόμαστε συνεχώς ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά. Εκτός από την Κύπρο, υπάρχει το ενδεχόμενο της Ιταλίας, όπου τα δίδακτρα είναι και σημαντικά χαμηλότερα, ενώ δεν έχουμε ακόμα αποκλείσει και το ενδεχόμενο των πανελλαδικών εξετάσεων για δεύτερη φορά. Η δική μου αίσθηση είναι ότι τα δίδακτρα για την Ιατρική στο εν λόγω ίδρυμα είναι αρκετά τσουχτερά, παρ’ όλα αυτά η εγγύτητα με την Ελλάδα αλλά και η κοινή γλώσσα είναι δύο παράγοντες που θα μπορούσαν να καθορίσουν σε κάποιον βαθμό την επιλογή μας».
«Ενημερώνομαι»
Νικόλαος Παπαχατζής, 16 ετών: «Παρότι δεν έχω ακόμα ολοκληρώσει το λύκειο, θέλω, όταν έρθει η στιγμή να επιλέξω τη σχολή μου, να έχω σχηματίσει μια σφαιρική εικόνα. Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι με ενδιαφέρει ο κλάδος της Ιατρικής και ειδικότερα της Ορθοπεδικής. Μέχρι στιγμής δεν έχω αποκλείσει τις σπουδές στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού, όπως η Βρετανία. Αυτό που κάνω στην παρούσα φάση είναι να ενημερώνομαι λεπτομερώς για τα προγράμματα σπουδών και τη δομή κάθε πανεπιστημίου. Οσον αφορά την Κύπρο, θεωρώ ότι συνδυάζει αρμονικά τα θετικά της Ελλάδας, λόγω γλώσσας και απόστασης, με αυτά του εξωτερικού, κυρίως λόγω του κύρους και των διεθνών συνεργασιών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας».