Παραμένουν επί 15 μήνες απλήρωτοι βιώνοντας το πλήρες αδιέξοδο (γεγονός που οδήγησε μια 42χρονη υπάλληλο στην αυτοκτονία), την ώρα που ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ κάνει πολυτελή ζωή και δίνει εκατομμύρια για το ποδόσφαιρο
Από την
Ντόνια Κανιτσάκη
Στα όρια της εξαθλίωσης, απλήρωτοι επί 15 μήνες (!) και εγκλωβισμένοι βρίσκονται 1.400 εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ του Καρυπίδη μαζί με τις οικογένειές τους. Απληρωσιά, εμπαιγμός, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, άγχος για επιβίωση, αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα… δεν είναι ούτε εργαζόμενοι, αφού δεν υπάρχουν πλέον καταστήματα για να εργαστούν και δεν πληρώνονται, δεν είναι ούτε απολυμένοι, ενώ το μόνο έσοδο που είχαν ήταν ένα πενιχρό επίδομα επίσχεσης, που όμως έληξε.
Υπάρχει χειρότερο; Υπάρχει. Μία εκ των εργαζομένων δεν άντεξε τον «γολγοθά» και πριν από λίγες μέρες έδωσε τέλος στη ζωή της. Μια νέα γυναίκα, 42 ετών, στα Γιαννιτσά…
Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ, ο Θόδωρος Καρυπίδης, κυκλοφορεί… ελεύθερος και ωραίος, με πολυτελή αυτοκίνητα, κάνοντας μεγάλη ζωή. Μάλιστα, είναι πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, του Αρη. Δηλαδή… κύριος με τα όλα του! Ολο αυτό το χρονικό διάστημα που άφηνε απλήρωτους τους εργαζομένους, επένδυε ανενόχλητος εκατομμύρια ευρώ στην ΠΑΕ Αρης για να αγοράσει μετοχές, να κάνει μεταγραφές κ.λπ.
Η ιστορία ξεκινά πριν από περίπου τρία χρόνια. Τότε, η επιχείρηση Αφοί Καρυπίδη εξαγοράζει την εταιρία Αρβανιτίδη, υπογράφοντας ταυτόχρονα συμφωνία δικαιόχρησης με τον Ομιλο Μαρινόπουλου. Η εξαγορά της εταιρίας δεν έλυσε τα προβλήματα των εργαζομένων. «Η εργοδοσία καθυστερούσε συστηματικά τη μισθοδοσία, έκλεινε καταστήματα, μετέθετε για να εξαναγκάσει σε παραιτήσεις, τρομοκρατούσε. Ταυτόχρονα απαξίωνε τα καταστήματα, που μέρα με τη μέρα άδειαζαν από εμπορεύματα» σημειώνει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης Νόπη Μουστακίδου.
Οπως επισημαίνει, η καθυστέρηση των δεδουλευμένων ξεκίνησε την άνοιξη του 2015 και μήνα με τον μήνα αυξανόταν. «Η εταιρία, για να μπορέσει να κουρέψει τα χρέη της, κυρίως προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο, έπαιξε παιχνίδια στις πλάτες μας κάνοντας αίτημα για υπαγωγή αρχικά για το άρθρο 99 και μετά στο 106Β. Ταυτόχρονα έκανε συνομιλίες-συμφωνίες και προμηθευόταν κάποια εμπορεύματα αρχικά από την εταιρία Ελληνικά Μάρκετ και στη συνέχεια από τη Market Inn» υπογραμμίζει η κυρία Μουστακίδου.
Οπως αναφέρει η πρόεδρος των εργαζομένων, τα χρήματα από τις εισπράξεις των καταστημάτων, για περισσότερο από έναν χρόνο, με εντολή της εργοδοσίας, δεν καταθέτονταν σε λογαριασμό της εταιρίας, αλλά στελέχη έπαιρναν καθημερινά το ρευστό. «Ζητήσαμε επίμονα από αρμόδιους φορείς να γίνει παρέμβαση, ώστε να διαταχθεί έρευνα για το πού πήγαιναν τα χρήματα. Η εταιρία χρωστούσε σε εργαζομένους, ιδιοκτήτες ακινήτων, ΙΚΑ, Εφορία, ΔΕΚΟ. Εμείς πιστεύουμε ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο κι έτσι οι εταιρίες σταμάτησαν να προμηθεύουν τα καταστήματα με εμπόρευμα, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προχώρησαν σε εξώσεις και η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα» περιγράφει.
Συνεχίζοντας την εξιστόρηση, η κυρία Μουστακίδου λέει ότι «όλο αυτό το διάστημα, η εταιρία Market Inn έκανε συμβόλαια με ιδιοκτήτες καταστημάτων, εξοφλώντας τους και οφειλές ενοικίων της Καρυπίδης».
«Το σχέδιο της επιχείρησης ήταν απλό, παλιό και σίγουρο: ‟Δεν πληρώνουμε τις οφειλές μας σε εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, ΔΕΚΟ, ιδιοκτήτες ακινήτων, αδειάζουμε τα καταστήματα από εμπορεύματα και εργαζομένους, κάνουμε κάτω από το τραπέζι τις συμφωνίες μας με τους ενδιαφερομένους, ώστε όχι μόνο να σώσουμε ό,τι μπορούμε, αλλά να βγάλουμε και κάτι» υπογραμμίζει.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών; Χίλιοι τετρακόσιοι εργαζόμενοι στην ανεργία, έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, καταστροφή μικρών προμηθευτών. Και ακόμη, 131 καταστήματα σούπερ μάρκετ, σχεδόν όλα στη βόρεια Ελλάδα, τα οποία ρημάζουν, όπως και οι ζωές των 1.400 αθρώπων που εργάζονταν σε αυτά… Το κράτος, διά των εκπροσώπων του, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις συμπαράστασης, παραμένει απλός θεατής. «Η κυβέρνηση κρατά τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και, όταν γίνεται ένα νέο κακό, κλαίει με μαύρο δάκρυ» καταλήγει η κυρία Μουστακίδου.
Η σχέση του με τον αθλητισμό και τις ομάδες
Με το ποδόσφαιρο ο Καρυπίδης ασχολήθηκε για πρώτη φορά στις 6 Αυγούστου 2014, όταν έγινε γνωστό ότι ανέλαβε την προεδρία της ομάδας της Βέροιας. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε ενδιαφερθεί για την αγορά τα πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Εργοτέλης, χωρίς τελικά να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ανέλαβε χρέη εφόρου στην ομάδα του Αρη Θεσσαλονίκης, ο οποίος αγωνιζόταν στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Λόγω του ότι οι «κίτρινοι» ήταν ερασιτεχνικό σωματείο σε αυτή την κατηγορία, κατάφερε να διατηρήσει την προεδρία και της ομάδας της Βέροιας. Το καλοκαίρι του 2016, αφού έφυγε από την προεδρία της ΠΑΕ Βέροιας, ο Καρυπίδης, καλύπτοντας με 1.200.000 ευρώ (με την οπισθογραφή της αδερφής και συνεταίρου του Ειρήνης Καρυπίδη) το Μ.Κ. της νεοσύστατης ΠΑΕ Αρης, έγινε ο μεγαλομέτοχος των «κιτρινόμαυρων». Μετά την εγγραφή της ΠΑΕ Αρης στο ΓΕΜΗ, ο Θόδωρος Καρυπίδης έγινε και τυπικά ο πρόεδρος της ομάδας. Παράλληλα, είναι πρόεδρος και ποδοσφαιριστής της ερασιτεχνικής ομάδας του Α.Σ. Ειρηνούπολης.
Η σύμβαση με τον Μαρινόπουλο που κατέληξε σε μεγάλη δικαστική διαμάχη!
Το ημερολόγιο έγραφε 4 Μαρτίου 2014, όταν η εταιρία Karipidis Bros ανακοίνωνε ότι εξαγόρασε το σύνολο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης. Οκτώ ημέρες αργότερα, στις 12 Μαρτίου 2014, ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας δικαιόχρησης ανάμεσα στη Μαρινόπουλος Α.Ε. και την Karipidis Bros, βάσει της οποίας τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης θα μετονομάζονταν άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express.
Η συμφωνία αυτή είχε προξενήσει και το ενδιαφέρον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία είχε ξεκινήσει τον έλεγχο της συγκεκριμένης συναλλαγής, προκειμένου να διαπιστώσει αν επρόκειτο για συγκεκαλυμμένη εξαγορά της Αρβανιτίδης από τη Μαρινόπουλος. Η επιτροπή δεν πρόλαβε να βγάλει πόρισμα, καθώς τον Φεβρουάριο του 2016 ανακοινώθηκε από κοινού η λύση της σύμβασης δικαιόχρησης για τα 141 καταστήματα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Μαρινόπουλος. Από συνεργάτης, η εταιρία Αφοί Καρυπίδη βρέθηκε στη θέση του αντιδίκου. Εξέφραζε διαφωνίες για τη συμφωνία εξυγίανσης, καταγγέλλοντας ακόμη και τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος με σκοπό την έκδοση αποφάσεων υπέρ της Μαρινόπουλος.
Η Μαρινόπουλος απάντησε ότι την υπόθεσή της είχαν δικάσει έξι διαφορετικές συνθέσεις δικαστηρίου, τονίζοντας πως η Αφοί Καρυπίδη δεν είναι πιστώτρια της Μαρινόπουλος, όπως υποστηρίζει, αλλά οφειλέτης, με τις υποχρεώσεις της να ανέρχονται σε 100.000.000 ευρώ.