O Nίκος Φίλης και οι λόγοι που ο Τσίπρας τον απομάκρυνε από το υπ. Παιδείας
To κείμενο της ομιλίας που έκανε ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του χαρτοφυλακίου στον διάδοχό του με αποδεσμεύει εν τινι μέτρω να αποκαλύψω γεγονότα που αποτελούν τη βασική αιτία της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση.
Οσα μου είπε σε εκείνη τη συνάντηση που είχαμε στις αρχές Οκτωβρίου αποκτούν υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων νέα διάσταση. Εισαγωγικά ξεκαθαρίζω ότι δεν θεωρώ ότι το μέτωπο Εκκλησίας – ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε. Το αντίθετο. Αν ο Τσίπρας καταφέρει να σταθεί, το θέμα θα ανοίξει στο πλαίσιο της αναθεώρησης. Πλανάται η Εκκλησία αν θεωρεί ότι η «πληγή» ήταν ο Νίκος.
Το πρόβλημα που είχε ο Φίλης ήταν η ακαμψία του να συντονιστεί με τη στρατηγική Τσίπρα, ο οποίος δεν ήθελε μέτωπο με την Εκκλησία εν μέσω διαπραγματεύσεων για το χρέος.
Για την ιστορία: Επισκέφθηκα το υπουργείο Παιδείας αρχές Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχα με τον υπουργό και παλαιό συνάδελφό μου, τον οποίο τιμώ, εξεδόθη ανακοίνωση της Ιεραρχίας με αντικομμουνιστικούς χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης. «Μέχρι τώρα έλεγαν ότι το πρόβλημα είμαι εγώ. Να δω τι θα πει ο Τσίπρας τώρα!» σχολίασε ψύχραιμος. Οσο διάβαζε όμως το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που του έφερε ο διευθυντής του κ. Κατσαρός (ευγενής φυσιογνωμία) άρχισε να φουντώνει:
«Εμείς καταθέσαμε μια ήπια βερσιόν αναθεώρησης του άρθρου 3 του Συντάγματος. Δηλαδή τι θέλουν τώρα; Να μας εξωθήσουν να υιοθετήσουμε την πρόταση Αλιβιζάτου; Το ξέρεις ότι η πρόταση για το Καινοτόμο Σύνταγμα καταργεί το άρθρο 3 εντελώς;» με ρώτησε. Φυσικά και το ήξερα, το υπαινίχθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος στον Παπαχελά. Ο Φίλης μού αποκάλυψε επίσης ότι θα εξαιρούνταν η μισθοδοσία των κληρικών από τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας – ήθελε προφανώς να διασπάσει την Εκκλησία.
Μιλήσαμε και για τα Θρησκευτικά. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο θεωρούσε ανακόλουθο στις συμφωνίες τους, δεν κάθισε καλά. Η ερώτηση που του έκαναν εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή από το μάθημα είχε ως στόχο την κατάργησή του διά της πλαγίας. Η βασική θέση που του ανέπτυξα ήταν η εξής: «Μπορείς να μου πεις τι κέρδισε ο τόπος, σε τι έγινε η Ελλάδα καλύτερη από την απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, για να ζυγίσουμε τι κέρδος θα έχει τώρα από τον διχασμό για τα Θρησκευτικά;» Ο Νίκος είχε διαφορετική άποψη. Ιδού πού τον οδήγησε η ακαμψία του. Ο Τσίπρας τον άλλαξε. Οχι ο Ιερώνυμος, όχι ο Παπαχελάς.
Μανώλης Κοττάκης