Παιχνίδια στις πλάτες από την ωραία Ευρώπη

Τα λυπηρά συμπεράσματα από μια off the record συζήτηση

Προ εβδομάδος επισκέφτηκε ανεπισήμως την Ελλάδα Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος είχε ευρύ κύκλο συνομιλιών με Ελληνες πολιτικούς, τεχνοκράτες, καθηγητές, επιχειρηματίες και άλλους.

Ετυχε να τον συναντήσω σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και πριν καταπιαστούμε με το ζήτημα της αξιολόγησης, σχολιάσαμε την πορεία της Ευρώπης. Ρώτησα αν η Ευρώπη έχει περιθώριο μετά τις δηλώσεις Τραμπ για το Brexit να χάσει και άλλο μέλος της, εν προκειμένω την Ελλάδα με Grexit. Περιέργως, υπήρξε καθησυχαστικός. Και για το Grexit και για το Italexit.

«Ολος ο κόσμος ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, Κίνα, αναδυόμενες δυνάμεις, δεν έχουμε κανένα συμφέρον να δείχνουμε ότι η Ευρώπη είναι ένας οργανισμός που ο καθένας μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει» απάντησε και πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν συστημικό κίνδυνο ούτε τον Γκρίλο ούτε τους Ποδέμος, αντιθέτως άγχονται για τον Ολλανδό Βίλντερς και τη Λεπέν.

Οταν ήρθε η συζήτηση στην αξιολόγηση, η απάντησή του ήταν ότι «η 20ή Φεβρουαρίου είναι ορόσημο», ότι, αν η κυβέρνηση δεν κλείσει την αξιολόγηση, «η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες» και ότι τυχόν κλείσιμό της εγκαίρως θα δώσει τη δυνατότητα στους Ολλανδούς να πουν στους ψηφοφόρους τους: «Είδατε, έως και η Ελλάδα τα κατάφερε». Κατά την άποψή του «η Ελλάδα πρέπει να κάνει χωρίς ταμπού μια γενναία κίνηση προς το ΔΝΤ», αρνήθηκε να την προσδιορίσει, «υπάρχουν χαρτιά που πρέπει να τραβήξουμε» είπε. (Λίγες ημέρες μετά διάβασα στον αντιπολιτευόμενο Τύπο την απαίτηση για νομοθέτηση των μέτρων για μειώσεις συντάξεων και κατάλαβα – έπρεπε να γυρίσει στις Βρυξέλλες για να κελαηδήσει.)

Με το θάρρος της παλαιάς γνωριμίας ρώτησα τον αξιωματούχο για ποιες νέες ελληνικές περιπέτειες ομιλεί, όταν δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν αντέχει νέες αναταράξεις στην εποχή Τραμπ. «Ε, δεν είπα ότι θα συμβεί και Grexit» παραδέχθηκε. Και όταν επέμεινα ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η κυβέρνηση δεν δείχνει να άγχεται για την 20ή Φεβρουαρίου, θεωρεί ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ακόμη και τον Απρίλιο, το τελεσίγραφο περί Φεβρουαρίου ανακλήθηκε.

«Υπάρχει χρόνος» παραδέχθηκε. Ελλην πρώην αξιωματούχος, ο οποίος παρακολουθούσε τη συζήτησή μας, πρόσθεσε ότι, αν τυχόν φτάσουμε στις μεγάλες πληρωμές του Ιουνίου, «οι Ευρωπαίοι θα βρουν τρόπο να πληρώσουν τους εαυτούς τους, θα επαναφέρουν τον ELA στις ελληνικές τράπεζες και θα μας αφήσουν να βράζουμε στο ζουμί μας εντός ευρωζώνης». Η συνομιλία έγινε προ εβδομάδος. Σεβάστηκα την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών, αλλά παράλληλα βλέπω… συμπτωματικά να προβάλλεται έκτοτε από ορισμένα κέντρα το σενάριο της επανάληψης του 2015 ως μέσον πίεσης στην κυβέρνηση. Λυπάμαι. Αυτό που κατάλαβα είναι δύο πράγματα: Η ωραία μας Ευρώπη χρησιμοποιεί το ελληνικό ζήτημα, πρώτον, για να επιβάλει το ΔΝΤ και να μη χάσει η Κομισιόν εξουσία χάριν του ESM και, δεύτερον, για να κάνει καμπάνια με τις ελληνικές περικοπές στην Ολλανδία ο Ρούτε. Λυπηρόν.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}
Advertisement 2

Κορυφαίες Ειδήσεις