Μια μπάλα που γκελάρει στην πλάτη μιας μοσχίδας μπορεί να κρίνει ένα ματς. Περίπου έτσι είναι και οι εκλογές…
Το δημοσίευμα για την αποκρυπτογράφηση της αινιγματικής λέξης «λιμουτουργιάκτς» (21/02/2017), που ανεγράφετο σε πλακάτ το οποίο κρατούσε στιβαρός κι οργίλος Καρδιτσιώτης, εκπροσωπών τον Αγροτικό Σύλλογο Καλλιφωνίου Καρδίτσης, κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών αναγνωστών (άλλων προερχόμενων από τον θεσσαλικό κάμπο και άλλων όχι).
Ο φίλος Στέφανος Παπαλίτσας μάς κοινοποίησε μια εντυπωσιακή αλλά και λίαν διδακτική ιστορία, η οποία σχετίζεται με το Καλλιφώνι Καρδίτσης, την έδρα του αγρότη με το μνημειώδες πλακάτ: «Το Καλλιφώνι είναι ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου, περίπου 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας. Πολύ κοντά στο Καλλιφώνι βρίσκονται τα χωριά Μπραΐμι και Ζαΐμι.
Ο λόγος που αναφέρω τα συγκεκριμένα χωριά είναι διότι προ πεντηκονταετίας περίπου, σε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσά τους, επετεύχθη ένα σπανιότατο και ανεπανάληπτο στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά φαινόμενο: Το τελικό σκορ της αναμέτρησης δεν εκφραζόταν με ακέραιους αριθμούς αλλά με δεκαδικούς! Συγκεκριμένα το τελικό σκορ ήταν: Ζαΐμι – Μπραΐμι: 17,5 – 18,5!
Προτού προλάβει ο κάθε δύσπιστος να ρωτήσει ως άλλος Ογκουνσότο “πωστ γιένεν αυτό;” αναφέρω ότι κοντά στη λήξη του πολύωρου (5 ώρες και βάλε) αγώνος κοπάδι βοοειδών διήλθεν εις τον αγωνιστικόν χώρον ενώ ο αγώνας ήτο εις την φάσην “τελευταίο γκολ και φύγαμε” και σε ευθύβολο σουτ ενός παίκτη η μπάλα γκέλαρε στην πλάτη νεαράς μοσχίδας και αλλάζοντας πορεία κατέληξε στο άνευ δικτύων τέρμα. Υστερα από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις ως προς την εγκυρότητα ή μη του τέρματος αποφασίστηκε η σολομώντειος λύση. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι γνωστό τοις πάσι εντός νομού Καρδίτσας. Δυστυχώς, η άρνηση της FIFA να αναγνωρίσει τον συγκεκριμένο αγώνα και το “ιδιόμορφο” αποτέλεσμα στερεί από τον νομό μας ακόμη ένα ρεκόρ Γκίνες».
Ηθικό δίδαγμα: O βίος των ανθρώπων και δη ο συλλογικός θυμίζει τον αγώνα Ζαΐμι – Μπραΐμι. Εκεί που έχουν μπαϊλντίσει όλοι και λένε «ένα γκολ ακόμα και φύγαμε» σκάνε μύτη οι μοσχίδες και σκοράρουν. Μετράνε αυτά τα γκολ τελικά ή όχι; Την απάντηση δίδει η Ιστορία. Αφού ακόμα συζητάμε το γκολάκι της μοσχίδας, μετρούν.
Παναγιώτης Λιάκος