Η οικογένειά της δωρίζει τα όργανα της άτυχης γυναίκας, αφού η κατάσταση της υγείας της είναι μη αναστρέψιμη
Εγκεφαλικά νεκρή είναι η 62χρονη γυναίκα στην οποία έγινε λανθασμένα μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Η οικογένειά της αποφάσισε να κάνει μία γενναία πράξη ζωής, δωρίζοντας τα όργανά της. Η άτυχη γυναίκα νοσηλεύεται τον τελευταίο μήνα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη από το εγκληματικό λάθος του βοηθού νοσηλευτή που της μετάγγισε στις 4 Ιουνίου αίμα που προοριζόταν για άλλη ασθενή με διαφορετική ομάδα αίματος. Η ασθενής έκανε σπασμούς και εμετούς, ενώ έμεινε αβοήθητη επί 45 ολόκληρα λεπτά μέχρι να λάβει τις πρώτες βοήθειες από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Τζανείου.
Από χθες το πρωί η 62χρονη έχει πέσει σε κώμα, είναι εγκεφαλικά νεκρή και η κατάσταση της υγείας της κρίνεται ως μη αναστρέψιμη. Οι θεράποντες ιατροί, που έδιναν αγώνα για να την κρατήσουν στη ζωή, ενημέρωσαν την οικογένεια της άτυχης γυναίκας, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά των οργάνων της, δίνοντας ζωή σε άλλους ανθρώπους. Πάντως, είναι άγνωστο ποια όργανα μπορούν να δοθούν για μεταμόσχευση, καθώς θα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις, όπως προβλέπεται από τα ιατρικά πρωτόκολλα. Υπενθυμίζεται ότι η 62χρονη είχε εισαχθεί στις 3 Ιουνίου στο Τζάνειο ως ελαφρύ νευρολογικό περιστατικό λόγω αδυναμίας στο δεξί της χέρι και αδυναμίας ορθοστάτησης. Κανείς δεν περίμενε ότι η εισαγωγή της στο νοσοκομείο θα ήταν μοιραία και ότι θα της στοίχιζε τη ζωή η λανθασμένη μετάγγιση αίματος που της έκανε 30χρονος βοηθός νοσηλευτή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πόρισμα «κόλαφος»
Το πόρισμα του Οργανισμού Διαχείρισης της Ποιότητας στην Υγεία είναι «κόλαφος» για τις ευθύνες των αρμοδίων του νοσοκομείου, επισημαίνοντας οκτώ κρίσιμα λάθη, μεταξύ των οποίων η παραβίαση του πρωτοκόλλου για τις μεταγγίσεις αίματος και βλάβες στον ιατρικό εξοπλισμό. Ειδικότερα, είχε χαλάσει ο εκτυπωτής της Νευρολογικής Κλινικής στον πέμπτο όροφο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μην μπουν καρτελάκια στα βραχιολάκια των ασθενών με τα στοιχεία τους και λεπτομέρειες για τη νοσηλεία τους. Επίσης, υπήρξε ασυνεννοησία του νοσηλευτικού προσωπικού ως προς την αρίθμηση των κρεβατιών των ασθενών στον θάλαμο. Οι νοσηλευτές της πρωινής βάρδιας είχαν αριθμήσει τις κλίνες με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τους νοσηλευτές της επόμενης βάρδιας, με αποτέλεσμα να μην αντιστοιχεί ο αριθμός των κρεβατιών στους ασθενείς και στη νοσηλεία που θα υποβάλλονταν. Το ένα λάθος έφερε το άλλο και όλα μαζί προκάλεσαν το… μοιραίο.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας της 62χρονης, ο 30χρονος βοηθός νοσηλευτή έπρεπε να είναι υπό την επίβλεψη κάποιου ιατρού, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, όμως έκανε τη μετάγγιση αίματος μόνος του. Αλλά ακόμα και έπειτα από αυτό το λάθος η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν η 62χρονη δεν είχε παραμείνει επί 45 λεπτά μόνη και αβοήθητη. Μόνο όταν συνοδός άλλου ασθενούς την είδε να καταρρέει και ειδοποίησε τον 30χρονο βοηθό νοσηλευτή, σήμανε συναγερμός και έφτασαν γιατροί για να την επαναφέρουν. Αρχικά είχε διατυπωθεί η εκτίμηση πως το λάθος οφείλεται και στην κόπωση του νοσηλευτικού προσωπικού. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, οι οκτάωρες βάρδιες τηρούνταν κανονικά, δεν ετίθετο ζήτημα κόπωσης του βοηθού νοσηλευτή που έκανε το μοιραίο λάθος, αλλά και των… άφαντων ιατρών και άλλων νοσηλευτών.