ΟΠΕΚΕΠΕ: Ψάχνουν νέα οδό διαφυγής

Την καινούργια γραμμή του Μαξίμου εγκαινίασε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιχείρησε χωρίς αιδώ να βγάλει λάδι τον Βορίδη για το «γαλάζιο» σκάνδαλο, ρίχνοντας τις ευθύνες στον… Ανδρουλάκη

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είπε πριν από μερικές μέρες τη λέξη «αποτύχαμε» όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάθε μέρα που περνάει όμως αποδεικνύεται ότι ήταν μια υποκριτική και προσχηματική παραδοχή για λόγους εντυπώσεων, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου μέσω υπουργών επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες όχι μόνο στις διαχρονικές παθογένειες του κράτους αλλά κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη νέα γραμμή… εγκαινίασε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι εφευρέτης της τεχνικής λύσης με τα βοσκοτόπια (δηλαδή βοσκοτόπια σε Κρήτη, Γρεβενά ή Ξάνθη) δεν είναι ο Μάκης Βορίδης και η Ν.Δ., αλλά σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, και ότι η ρύθμιση αυτή εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά μετά την κυβέρνηση Τσίπρα και την επαναβεβαίωσε ο Μάκης Βορίδης.  Επίσης κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι τα ήξερε όλα αυτά και απαλλάσσοντας τον κ. Βορίδη υπογράμμισε ότι δεν είναι απόφαση Βορίδη «για να του κάνουμε προκαταρκτική επιτροπή και να τον εξευτελίζουμε και να τον δικάζουμε». Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το πρόστιμο των 416.000.000 ευρώ δεν συνδέεται με τις απάτες που ερευνά η Ευρωπαία εισαγγελέας, αλλά από αυτό το πρόστιμο, που αφορά την περίοδο 2016-2023, τα 103 εκατ. είναι της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα 300 εκατ. είναι της εποχής Ν.Δ. Επίσης, είπε ότι η Ελλάδα είχε «φάει» πρόστιμο την περίοδο 2010-2016, την περίοδο 2004-2010 και την περίοδο 1996-2004.

Στο μεταξύ, ο γραμματέας της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας μίλησε για διαχρονικές ευθύνες που δεν εξαλείφονται σε μία νύχτα και σχετικά με ενδεχόμενες ευθύνες στελεχών της Ν.Δ. ο γραμματέας του κόμματος είπε ότι «δεν θα υπάρξει συγκάλυψη, αλλά ούτε και πολιτικό κυνήγι μαγισσών». Στο μεταξύ, την Παρασκευή αναμένεται το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, χωρίς να αποκλείεται να συμπεριλάβει σε αυτή και τον πρωθυπουργό, καθώς υποστηρίζει ότι γνώριζε τα πάντα. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρχε στον μπλε φάκελο που έδωσε ο πρωθυπουργός στον κ. Βορίδη το 2019;» αναρωτήθηκε χθες με νόημα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλάς.

Ψάχνονται

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει η Ν.Δ., συνέστησε υπομονή μερικών ημερών. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποια στάση θα κρατήσει επί της πρότασης, με τους δύο πρώην υπουργούς, τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, να βρίσκονται στο κάδρο. Εξετάζονται πέντε εναλλακτικές προτάσεις. Μία είναι να καταθέσει η Ν.Δ. πρόταση για εξεταστική που να πηγαίνει πίσω 20 χρόνια! Αλλοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να συναινέσει η κυβέρνηση σε προανακριτική, γιατί δεν υπάρχει ποινική ευθύνη. Αλλοι λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιμένει να δει ολόκληρο το σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ και αν θα περιλαμβάνεται στην πρότασή του ο πρωθυπουργός. Μια τέταρτη πρόταση λέει να αντιμετωπιστούν οι δυο υπουργοί διαφορετικά, να γίνει δηλαδή προανακριτική μόνο για τον Λ. Αυγενάκη, και μία πέμπτη να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.


Αερολογίες Μαρινάκη για το παρελθόν Μητσοτάκη στην εταιρία της απάτης

Eκανε ότι δεν κατάλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες όταν ρωτήθηκε για τα έργα και τις ημέρες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με παράνομες επιδοτήσεις σε άσχετους όταν ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρίας Ιven της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο 2001-2003 (με εντολή Σημίτη) και απάντησε άλλα αντ’ άλλων. Η ερώτηση που τέθηκε χθες στον κ. Μαρινάκη ήταν η εξής:

«Προ ημερών, σε δημοσίευμα της “δημοκρατίας” για την εταιρία Iven, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, που πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο κ. Μητσοτάκης, ανασύρθηκε μια υπόθεση στην οποία η εν λόγω εταιρία είχε ελεγχθεί από την ευρωπαϊκή Εισαγγελία για παράνομες επιδοτήσεις. Είχε σχηματιστεί δικογραφία και είχε ζητηθεί η άρση ασυλίας του κ. Μητσοτάκη. Με αυτό το παρελθόν ο πρωθυπουργός μπορεί σήμερα να εγγυηθεί την κάθαρση στο θέμα των επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ;»

Σαφής η ερώτηση. Τι απάντησε όμως ο κ. Μαρινάκης; «Τι εννοείτε “με αυτό το παρελθόν”; Μετακινείτε χρονικά δύο άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, το δημοσίευμα και εσείς που το αναπαράγετε ως αληθές προφανώς, για να κοροϊδεύετε τον κόσμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι ο πρωθυπουργός. Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να ήταν διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρίας που κατά μία άλλη χρονική περίοδο έχει κατηγορηθεί για κάτι και λένε κάτι κάποια δημοσιεύματα δεν σημαίνει ότι έχει ποτέ απευθυνθεί σε βάρος του κάποια κατηγορία με στοιχεία. Μη λέμε στον κόσμο ό,τι θέλουμε».

Στη συνέχεια μίλησε για το τι έκανε ο πρωθυπουργός για την… εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ομως ο κ. Μαρινάκης με το παραπλανητικό επιχείρημα ότι δεν κατηγορήθηκε για τίποτα τότε ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στην ουσία του ερωτήματος, που είναι η εξής:

Πρώτον, γιατί η ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας του το 2008; Προφανώς γιατί τον θεώρησε υπεύθυνο εκείνου του σκανδάλου. Επομένως, αυτή είναι και η κατηγορία που του απηύθυνε.

Δεύτερον: Πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός με αυτό το παρελθόν να μπορεί να εγγυηθεί την κάθαρση στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Θυμίζουμε ότι η ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε σχηματίσει δικογραφία για παράνομες επιδοτήσεις, είχε διατάξει την εκκαθάριση της εταιρίας και την επιστροφή των χρημάτων. Τα χρήματα αντί να δίνονται σε καινοτόμες επιχειρήσεις δίνονταν σε άσχετους. Ακολούθως το 2008 είχε ζητηθεί η άρση ασυλίας του κ. Μητσοτάκη, όμως με διακομματική συναίνεση το αίτημα απορρίφθηκε και δεν κάθισε στο σκαμνί.


«Ξύπνησε»  ο Τσιάρας για τη βιολογική μελισσοκομία

Υπερβολικό αριθμό αιτήσεων για το μέτρο της βιολογικής μελισσοκομίας ανακάλυψε ξαφνικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ανακοινώνοντας το προσωρινό «πάγωμα» των καταβολών. Με τις αποκαλύψεις για τις παράνομες επιδοτήσεις να είναι συνεχείς, ο αρμόδιος υπουργός θυμήθηκε τώρα να δείξει ότι δεν μένει άπραγος. Ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για αριθμό αιτήσεων πέρα από κάθε λογική. «Ενώ το υπουργείο είχε προβλέψει αρχικά 18.000.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη δράση -ποσό υπερδιπλάσιο του περσινού αντίστοιχου μέτρου-, τελικά οι αιτήσεις ανήλθαν στο εξωπραγματικό ποσό των 166.000.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και λογική» υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το πρόστιμο

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα είναι και τα νούμερα σε ό,τι αφορά τη βιολογική κτηνοτροφία, όπου επίσης έχουν παγώσει οι καταβολές των επιδοτήσεων. Συνολικά, ο κ. Τσιάρας δήλωσε ανερυθρίαστα ότι οι έλεγχοι όχι μόνο δεν εμποδίστηκαν, αλλά ενθαρρύνθηκαν ήδη από την πρώτη στιγμή με σαφή εντολή του πρωθυπουργού. Αναφερόμενος στο πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε πως αφορά διοικητικές αδυναμίες, τον τρόπο πληρωμής, την εφαρμογή ενός πληροφοριακού συστήματος, την έγκαιρη πληρωμή, τον ελεγκτικό μηχανισμό. «Το πρόστιμο προφανώς θα παρακρατηθεί από τις επόμενες τρεις δόσεις. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τις επιδοτήσεις στους έντιμους αγρότες – δεν θα μείνουν άνθρωποι χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη. Εμείς προσβλέπουμε ένα μέρος του προστίμου να καλυφθεί από τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, τα οποία θα επιστραφούν, ενώ ένα άλλο μέρος του προστίμου θα μπορέσει να καλυφθεί από τον εξορθολογισμό της καταβολής των ενισχύσεων που θα προκύψει μετά τους ελέγχους» επισήμανε ο κ. Τσιάρας.


Θράσος Κέλλα, που συνεχίζει να πετά την μπάλα στην εξέδρα

Περίσσιο θράσος επέδειξε ο Χρήστος Κέλλας, ο οποίος -όπως ακριβώς και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης- έχει βγει λάδι από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά την εμπλοκή του σε σειρά καυτών διαλόγων. «Δεν περίμενα να σας δω εδώ έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις, κύριε Κέλλα. Περίμενα να παραιτηθείτε. Ο Λάκης Βασιλειάδης, ο βουλευτής σας, είπε σε συνέντευξη πως είναι θέμα ηθικής τάξης κι εσείς γελάτε; Ως νέο Μαυρογιαλούρο θα σας θυμούνται» ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σηκώνοντας το γάντι στον Χρήστο Κέλλα, ο οποίος, αντί να απαντήσει, τον κατηγόρησε για «λαϊκισμό».

«Με εντυπωσιάζετε. Ασχοληθείτε με τα προβλήματα στο κόμμα σας, αντί να σκέφτεστε ποιοι θα είναι στην κυβέρνηση. Εχουμε ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρό πρωθυπουργό, εκείνος λαμβάνει τις αποφάσεις. Ο λαϊκισμός δεν έχει όριο στον ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο Χρήστος Κέλλας, αποφεύγοντας στην πραγματικότητα να δώσει την παραμικρή απάντηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επέμεινε, επικαλούμενος διαλόγους μέσα από τη δικογραφία για τις αγροτικές επιδοτήσεις. «Λαϊκιστής εγώ; Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου σας, ο κύριος Στρατάκος, είπε ότι εσείς δεν ζείτε χωρίς ρουσφέτια. Τα κάνατε τα ρουσφέτια ή σας κακολογούν; Δεν ντρέπεστε να μας λέτε λαϊκιστές και να πετάτε την μπάλα στην εξέδρα; Τα κάνετε τα ρουσφέτια ή όχι; Ο Στρατάκος τα είπε, όχι εμείς» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντά: «Πείτε πρώτα για τα δικά σας. Το τι λένε οι τρίτοι… Κοιτάξτε τα προσωπικά σας». Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε από τον Χρήστο Κέλλα δηλαδή, ο οποίος παραμένει -άγνωστο για ποιο λόγο- αμετακίνητος στη θέση του, δέκα ημέρες μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.


Χαρακόπουλος: Είχα έγκαιρα ενημερώσει τον Αυγενάκη

Σταματημό δεν έχουν οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσον αφορά το «ροκάνισμα» των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατήγγειλε ότι δόθηκαν αποζημιώσεις λόγω «Daniel» με ψευδείς αιτήσεις σε ανθρώπους που είχαν εσωτερική πληροφόρηση από υπουργούς και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Από την πρώτη στιγμή γίναμε αποδέκτες διαμαρτυριών αγροτών για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν με αφορμή τις πλημμύρες του “Daniel” στον θεσσαλικό κάμπο» δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Χαρακόπουλος, ενώ πρόσθεσε: «Υπήρχε η αστοχία εν τη γενέσει προφανώς, όμως, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αγρότες, από την πρώτη στιγμή υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση για το ύψος των αποζημιώσεων και έσπευσαν πολλοί να κάνουν αλλαγές στις δηλώσεις καλλιέργειας και ενώ είχαν καλλιεργήσει σιτηρά, να δηλώσουν ότι καλλιέργησαν ντομάτα».

«Ο κάμπος βοά» είπε ο κ. Χαρακόπουλος και αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή για όσα είχε μάθει τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη: «Τα ζητήματα αυτά προέκυψαν όταν έγινε ο “Daniel”. Οταν έγινε ο “Daniel”, υπουργός ήταν ο κ. Αυγενάκης. Τον κ. Αυγενάκη δεν είχα την τύχη να τον ενημερώσω διά ζώσης, τον ενημέρωσα θεσμικά και σε συσκέψεις που υπήρξαν».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα