Επρεπε η Ελλάδα να θρηνήσει (τουλάχιστον επτά) μικρά παιδιά, που έπεσαν θύματα στυγερών δολοφονιών από τις ίδιες τους τις μητέρες -και το ένα από την αδελφή του, που εξελίχθηκε σε παιδοκτόνο- για να… καταλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι ιατροδικαστικές υπηρεσίες, όπως εκείνη των Πατρών, είναι υπόπτως ανίκανες και ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους. Τα παιδιά πήγαιναν δολοφονημένα στα νεκροτομεία και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών αποφαινόταν ότι οι φόνοι ήταν «φυσιολογικά αίτια».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ομιλία του είπε ότι διαπίστωσε πως οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες «αν και κατά νόμο και τυπικά υπάγονταν στο υπουργείο δεν είχαν συγκροτηθεί σε μια δομή, που να τις εποπτεύει. Ηταν αδιοίκητες μονάδες, απλωμένες και χωρίς έλεγχο σε όλη την Ελλάδα. Εδώ και καιρό ξεκίνησε μια διαδικασία να δούμε τι γίνεται επί της ουσίας σε αυτές τις υπηρεσίες. Ηρθαν στο υπουργείο δικαστικές αποφάσεις και μιλούσαν για σημαντικές παραλείψεις των ιατροδικαστών σε υποθέσεις που τα δικαστήρια έκριναν. Αυτό μας οδήγησε στο να πάρουμε γρήγορα μέτρα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα από τον Ιούνιο του 2023, τώρα θυμήθηκε ότι οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες είναι «αδιοίκητες μονάδες». Τώρα συνειδητοποίησε ο κ. Φλωρίδης ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις θανάτων που καταγγέλθηκαν ως ύποπτοι και αποδείχτηκε πως υπήρχαν σημαντικές παραλείψεις των ιατροδικαστών στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Ο κ. Φλωρίδης, μετά το κλείσιμο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, ανακοίνωσε ότι η Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής του υπουργείου Δικαιοσύνης θα επανεξετάσει όλους τους θανάτους της τελευταίας πενταετίας που φέρουν την ένδειξη «φυσιολογικά αίτια», για τους οποίους έχουν εκδοθεί σχετικά πιστοποιητικά από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας.
Ομως, αφού, όπως είπε ο ίδιος, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες ήταν «αδιοίκητες μονάδες», τις οποίες ουδείς ήλεγχε, δεν θα έπρεπε να γίνει εκτεταμένος έλεγχος και για άλλες υποθέσεις ύποπτων θανάτων σε όλα τα σημεία της επικράτειας;
Επίσης, τα σημαντικότερα ερωτήματα που εγείρονται με αφορμή όσα φρικτά έγιναν τελευταία είναι: πόσες ζωές κόστισε η κρατική ανικανότητα να ελέγξει τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες; Πόσες ζωές θα είχαν σωθεί αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε στοιχειωδώς τη δουλειά της;