Σε κατάσταση συναγερμού ο Έβρος
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επιφυλακής βρίσκονται οι δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου, έπειτα από τη δραματική προειδοποίηση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση στα φράγματα της γείτονος χώρας.
Οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου οδήγησαν στην αύξηση του νερού φράγματα της Βουλγαρίας, με εκείνο του Ιβαήλοβγκραντ να ήδη υπερχειλίζει, προκαλώντας αύξηση της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς Άρδα, Έβρο και Ερυθροπόταμο.
Τα τοπικά συμβούλια Πολιτικής Προστασίας έχουν βγάλει ανακοινώσεις προς τους κατοίκους, με έμφαση στην αυτοπροστασία και την αποφυγή ατυχημάτων. Στο δήμο Σουφλίου, συστήνεται σε πολίτες, αγρότες και κτηνοτρόφους να απέχουν από κάθε δραστηριότητα σε πλησίον ποταμών και ρεμάτων, ενώ παράλληλα κληθούν να μεταφέρουν ζώα και αγροτικά μηχανήματα μακριά από τις επικίνδυνες ζώνες.
Στο ίδιο πνεύμα, ο δήμος Διδυμοτείχου ενημερώνει πως, βάσει των τρεχουσών δεδομένων, ο μεγάλος όγκος υδάτων που αναμένεται να εισέλθει στον Έβρο θέτει σε υψηλό κίνδυνο τα παρέβρια χωριά.
Οι αρχές καλούν τους πολίτες να μην επιχειρούν να διαβούν σημεία με συσσωρευμένα νερά, να αποφύγουν τις ιρλανδικές διαβάσεις, τα ρέματα και τις κοίτες των ποταμών, καθώς και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών. Σημειώνεται πάντως ότι, μέχρι χθες, τα επίπεδα του Ερυθροποτάμου παρουσιάζονταν σταθεροποίηση.
Από την πλευρά του, ο δήμος Ορεστιάδας προέβη ήδη σε ουσιαστικά μέτρα: από χθες έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη γέφυρα του Άρδα (σύνδεση Φυλακίου-Ελαίας) και έχουν κλείσει οι ιρλανδικές διαβάσεις σε Καστανιές και Ρίζια.
Η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την υποχώρηση της στάθμης των νερών. Την ίδια στιγμή, οι αρχές εφιστούν την προσοχή των οδηγών, καλώντας τους να χρησιμοποιούν τις εναλλακτικές διαδρομές μέσω Καστανεών ή Κομάρων, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να τηρούν τις υποδείξεις της Αστυνομίας, μακριά από τις όχθες των ποταμών.


