Ελέγχονται και για τρομοκρατία!
Στοιχεία που αποκαλύπτουν το εύρος της δράσης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έφερε στο φως ο επικεφαλής της, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.
Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποκάλυψε ότι οι συνολικές δεσμεύσεις της Αρχής μέσα σε ένα μόλις χρόνο αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ένα νούμερο που αντανακλά τόσο την έκταση των παρανομιών όσο και την ενισχυμένη εποπτεία.
Εκατοντάδες εκατομμύρια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Βουρλιώτης στις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες φτάνουν έως τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, από τον διασταυρούμενο έλεγχο δηλώσεων πόθεν έσχες 170.000 υπόχρεων διαπιστώθηκαν χιλιάδες παραβάσεις, με μεμονωμένα ποσά να φτάνουν ως τις 500.000 ευρώ.
«Η διαφθορά έχει γίνει καθημερινότητα»
Ερωτηθείς για το επίπεδο διαφθοράς στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Αρχής δεν απέφυγε να εκφράσει την ανησυχία του. Αυτό που τον προβληματίζει, είπε, δεν είναι μόνο η ύπαρξη της διαφθοράς, αλλά το γεγονός ότι έχει αποκτήσει χαρακτήρα καθημερινής συνήθειας. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το φαινόμενο δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα: πρόκειται για πανευρωπαϊκή πρόκληση.
Δεκάδες πρόσωπα υπό έρευνα για τρομοκρατία
Αποκαλυπτική ήταν και η αναφορά του στις έρευνες για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Δεκάδες πρόσωπα βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ενώ έχουν ήδη δεσμευτεί εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο των σχετικών ελέγχων.
Ο κ. Βουρλιώτης διευκρίνισε ότι στον κατάλογο των ελεγχόμενων περιλαμβάνονται και πρόσωπα συνδεδεμένα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο κατάλογος αυτός, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, είναι «εξαιρετικά δυναμικός»: ονόματα εντάσσονται και απεντάσσονται καθημερινά, βάσει αποφάσεων της Αρχής, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


