Τέλος στο θρίλερ που συγκλόνισε την Αθήνα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. με τη σύλληψη ενός 89χρονου άνδρα, ο οποίος το πρωί της Τρίτης 28 Απριλίου 2026, εξαπέλυσε διπλή ένοπλη επίθεση στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στο Πρωτοδικείο της οδού Λουκάρεως. Ο δράστης, ο οποίος τραυμάτισε συνολικά πέντε άτομα, εντοπίστηκε το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, έχοντας καταφέρει να διαφύγει από την πρωτεύουσα παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των αρχών.
Το χρονικό των επιθέσεων
Η αιματηρή πορεία του 89χρονου ξεκίνησε από το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στον Κεραμεικό. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ηλικιωμένος εισέβαλε στο κτίριο κρατώντας μια καραμπίνα κρυμμένη κάτω από την καπαρντίνα του. Ανέβηκε στον 4ο όροφο και, αφού προειδοποίησε έναν υπάλληλο να σκύψει, πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν άλλον στο πόδι. Ο δράστης αποχώρησε ατάραχος από το σημείο, με τις κάμερες ασφαλείας να τον καταγράφουν να διασχίζει την οδό Κειριάδων.
Λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος άνδρας εισέβαλε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως. Εκεί, άνοιξε πυρ στο γραφείο 23, τραυματίζοντας ελαφρά τέσσερις δικαστικούς υπαλλήλους. Πριν τραπεί ξανά σε φυγή, άφησε πίσω του το όπλο και φακέλους με αποκόμματα εφημερίδων, τα οποία φέρεται να εξηγούσαν τα κίνητρα των πράξεών του.
Κενά ασφαλείας και ερωτήματα
Το περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο την παντελή έλλειψη αποτελεσματικής φύλαξης σε κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες. Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αστυνομική φύλαξη αλλά μόνο ιδιωτική security, η οποία δεν αντελήφθη τον κίνδυνο. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για «ξέφραγο αμπέλι», τονίζοντας ότι ο καθένας μπορεί να εισέλθει οπλισμένος χωρίς κανέναν έλεγχο.
Ο τραυματίας υπάλληλος του ΕΦΚΑ νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», ενώ οι τέσσερις υπάλληλοι στη Λουκάρεως φέρουν ελαφρά τραύματα. Ο 89χρονος αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον των εισαγγελικών αρχών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί πώς κατάφερε να διανύσει την απόσταση μέχρι την Πάτρα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό.


