Σερβία: Νεκρός ανήλικος μετά από επίθεση με μαχαίρι στην ισραηλινή πρεσβεία

Ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» πριν πέσει νεκρός

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τρομοκρατική απειλή τέθηκε η Σερβία, λόγω της αιματηρής επίθεσης με δύο μαχαίρια εναντίον αστυνομικού που φρουρούσε την πρεσβεία του Ισραήλ στο Βελιγράδι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου 2026.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο δράστης ήταν ανήλικος και επιτέθηκε στον φρουρό φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ». Ο αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο, έκανε χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού σε καθεστώς αυτοάμυνας, εξουδετερώνοντας θανάσιμα τον νεαρό.

Στο μικροσκόπιο τα κίνητρα και οι διασυνδέσεις

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε το συμβάν ως τρομοκρατική ενέργεια, αποκαλύπτοντας πως οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ήδη θέσει τον ανήλικο υπό παρακολούθηση.

Όπως προκύπτει από τις πρώτες έρευνες, υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις διασύνδεσης και υποστήριξης του δράστη προς το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), καθώς στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram φέρεται να είχε αναρτήσει τη μαύρη σημαία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για την πλήρη ταυτοποίηση του νεαρού και τη διαλεύκανση των ακριβών συνθηκών της επίθεσης.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα

Αμέσως μετά το περιστατικό, οι σερβικές αρχές ενεργοποίησαν το ανώτατο επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού. Παράλληλα, αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας και των μέτρων φύλαξης σε υποδομές ζωτικής σημασίας, διπλωματικές αποστολές και πολυσύχναστα σημεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό ξυπνά μνήμες από την επίθεση του Ιουνίου του 2024, όταν ένας άνδρας είχε τραυματίσει με βαλλίστρα αστυνομικό στον ίδιο ακριβώς στόχο, πριν πέσει και τότε νεκρός από τα πυρά του φρουρού της πρεσβείας.

Παραμιλάει η κυβέρνηση για τη φωτογραφία Μαυραγάνη

Τους διαπρύσιους πολέμιους της διαφθοράς παριστάνουν τώρα οι «γαλάζιοι» κυβερνώντες, οι οποίοι, αφότου άφησαν επί επτάμισι ολόκληρα χρόνια τα σκάνδαλα να περνούν το ένα...