Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θέλουν, υποτίθεται, να ρίξουν το «καθεστώς Μητσοτάκη» δεν τολμούν ούτε καν να ψελλίσουν όσα είπε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου. «Δεν θεωρώ απαραίτητη αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση, τη θεωρώ αναθεώρηση αμηχανίας και είναι γεμάτη από πλεονασμούς» ξεκαθάρισε κοφτά, επισημαίνοντας ότι «φορτώνουμε» το Σύνταγμα με τόσα περιττά πράγματα, ενώ αυτό που χρειάζεται είναι σεβασμό και εφαρμογή του.
«Αν δούμε την ιστορία των αναθεωρήσεων, θα δούμε ότι το Σύνταγμα του 1975, που έκλεισε πάνω από μισό αιώνα, είναι το αρτιότερο. Γίνανε αναθεωρήσεις και συμμετείχα και εγώ ενεργά, όπως η αναθεώρηση του 2001, η οποία ήταν απόλυτα συναινετική, γιατί ήταν αναγκαίες ορισμένες μεταρρυθμίσεις» είπε.
Αλλες αναθεωρήσεις –συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος– ήταν προσχηματικές, όπως αυτή του 1985. «Μετά βλέπουμε την αναθεώρηση του 2019 και έχουμε έναν ΠτΔ που εκλέγεται με συναινετικές διαδικασίες και σήμερα μετά την αναθεώρηση αυτή θα μπορεί να εκλεγεί ακόμη και με σχετική πλειοψηφία» είπε, για να προσθέσει ότι η τωρινή αναθεώρηση δεν είναι αναγκαία σε πολλά πράγματα.
«Βλέπω συνταγματικό λαϊκισμό. Φτάνει σε όρια τα οποία ομολογώ μέσα μου -για να χρησιμοποιήσω τη φράση του Ελύτη-, έχω μια γεύση τρικυμίας στα χείλη όταν σκέφτομαι και βλέπω προμετωπίδα του άρθρου 16. Ξέρετε πώς ξεκινάει; Κρατική μέριμνα για την προστασία και προαγωγή της ελληνικής γλώσσας. Οποιοι το έγραψαν δεν έχουν σχέση με την ελληνική γλώσσα. […] Εάν όλη αυτή η ιστορία έγινε για να δούμε αυτά τα πανεπιστήμια που έχουν έρθει, δεν το θεωρώ τομή».
Αναφορικά με το άρθρο 86 (περί υπουργικής ευθύνης) προειδοποίησε: «Πρέπει να το εφαρμόσουμε γιατί κινδυνεύουμε να δούμε ανθρώπους που δεν θα τιμωρηθούν». Για τα Ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε: «Η Τουρκία είναι μια διαρκής απειλή. Εγινε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο ήταν απαράδεκτο και ανυπόστατο, και εμείς έπρεπε να επεκτείνουμε αμέσως στα 12 μίλια νοτίως της Ρόδου. Αυτό θα διασφάλιζε την κυριαρχία μας. Δεν μπορεί η Τουρκία να δημιουργήσει κάποιο επεισόδιο».