Ελβετοί πολίτες προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν αν η χώρα θα εφαρμόσει μια πολύ πιο αυστηρή ερμηνεία της συνταγματικά κατοχυρωμένης ουδετερότητάς της. Την πρωτοβουλία προώθησε η οργάνωση Pro Schweiz, η οποία συνδέεται με το δεξιό λαϊκιστικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα.
Σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», η Βέρνη δεν θα περιορίζεται μόνο στην αποχή από στρατιωτικές συγκρούσεις και στον αποκλεισμό της επικράτειάς της από εμπόλεμες δυνάμεις. Το νέο πλαίσιο θα απαγορεύει στο εξής την επιβολή κυρώσεων σε κράτη που εμπλέκονται σε πόλεμο, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ρωσίας, με μοναδική εξαίρεση τα περιοριστικά μέτρα που εγκρίνονται απευθείας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, οι εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες θα συνεχίσουν να διεξάγονται χωρίς διαφοροποιήσεις.
Τα επιχειρήματα και οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα
Η Μόσχα υποδέχθηκε θετικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, κατηγορώντας την Ελβετία ότι απώλεσε τον ουδέτερο χαρακτήρα της λόγω της ευθυγράμμισης με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές της πρότασης διατείνονται πως η αυστηρότερη στάση ενισχύει την ασφάλεια της χώρας και την αξιοπιστία της ως διαμεσολαβητή στις διεθνείς κρίσεις.
Αντίθετα, οι επικριτές κάνουν λόγο για «φιλορωσική» ατζέντα, υποστηρίζοντας ότι στη σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα είναι αδύνατο μια χώρα να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον θύτη και το θύμα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πρωτοβουλία συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες απόρριψης. Η διαδικασία στις κάλπες ολοκληρώνεται στις 13:00 ώρα Ελλάδος (12:00 τοπική), ενώ τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα αναμένονται περίπου μία ώρα αργότερα, με δεδομένο ότι πάνω από το 90% των ψηφοφόρων επιλέγει παραδοσιακά την επιστολική ψήφο.
