Ογδοη μέρα φωτιάς για τη Γαλλία

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις έπληξαν και πυρηνικά εργοστάσια. «Παράθυρο» για αλλαγές στα εργασιακά άφησε ο πρωθυπουργός Βαλς

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

«Πώς μπορείς να κυβερνήσεις μια χώρα που παράγει 246 διαφορετικές ποικιλίες τυριών;» Τον προβληματισμό έθετε πριν από πολλά χρόνια ο Σαρλ ντε Γκολ, ο άνθρωπος που τον Μάη του 1968, ως πρόεδρος της Γαλλίας, έσπευσε να αντιμετωπίσει, χρησιμοποιώντας κατασταλτικά την αστυνομία και αξιοποιώντας πολιτικά την απροσδόκητη (;) απόσταση που τήρησε από το λαϊκό κίνημα το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, έναν ολόκληρο λαό που ξεσηκωνόταν και διαδήλωνε για ημέρες στα βουλεβάρτα του Παρισιού.

Σχεδόν 48 χρόνια μετά, η Γαλλία, για όγδοη ημέρα χθες, έμοιαζε να «χορεύει» ξανά στους ρυθμούς της εξέγερσης, Μάιο μήνα ξανά, με αιτήματα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της εποχής. Ο καταβαραθρωμένος δημοσκοπικά Φρανσουά Ολάντ έβλεπε για ακόμη ένα 24ωρο τη χώρα του να παραλύει από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις που διοργάνωνε το συνδικάτο CGT. Εβλεπε το Παρίσι να παραδίδεται στις φλόγες της βίας, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο μεγάλης διαδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε κατά της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, που επιχειρεί με νεοφιλελεύθερο κυνισμό ο πρωθυπουργός των Σοσιαλιστών Μανουέλ Βαλς.

Οι χθεσινές μαζικές κινητοποιήσεις έπληξαν και τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι στην EDF, τον μεγαλύτερο παραγωγό και διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, κατέβηκαν και αυτοί σε απεργία. Τουλάχιστον 11 από τους 58 αντιδραστήρες της Γαλλίας τέθηκαν εκτός δικτύου, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή κατά περίπου 5 γιγαβάτ (το 6% του πυρηνικού δυναμικού της χώρας). Εκπρόσωπος του συνδικάτου υποστήριξε, μάλιστα, ότι «είναι θέμα ωρών πια» η Γαλλία να χρειαστεί να εισαγάγει ενέργεια από γειτονικές χώρες.

Από την πλευρά του, ο Βαλς για πρώτη φορά έκανε λόγο για πιθανότητα «τροποποιήσεων» ή «βελτιώσεων» στο επίμαχο νομοσχέδιο, που κατά τους διαδηλωτές «βάζει ταφόπλακα στα εργασιακά». Ο πρωθυπουργός, πάντως, που το Σάββατο θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της πετρελαϊκής βιομηχανίας, οι οποίοι ανησυχούν για τις επενδύσεις τους στη Γαλλία, διεμήνυσε ότι δεν συζητά το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 2, του πιο αμφιλεγόμενου άρθρου του νόμου, που επιτρέπει στις εταιρίες να μην τηρούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας εάν υιοθετούν επιχειρησιακές συμφωνίες για το ύψος του μισθού και τις συνθήκες απασχόλησης με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Το CGT, πάντως, προειδοποίησε ότι το Euro 2016, που ξεκινά στις 10 Ιουνίου, μπορεί να διαταραχθεί αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει.

Και απόπειρα «φίμωσης» του Τύπου

Για απόπειρα φίμωσης του Τύπου κατηγορήθηκε χθες το CGT, καθώς εμπόδισε όλες τις εφημερίδες της Γαλλίας να εκτυπωθούν! Οι συνδικαλιστές απέκλεισαν τα πιεστήρια και τα σημεία διανομής Τύπου, και επέτρεψαν να κυκλοφορήσει μόνο η αριστερή «L’ Humanité», μετά τη συμφωνία των υπευθύνων έκδοσής της με το CGT να δημοσιεύσει επιστολή του επικεφαλής του συνδικάτου. Ηδη από την Τετάρτη, εκπρόσωποι του CGT ήρθαν σε επαφή με την ένωση των Γάλλων εκδοτών, απαιτώντας στην ύλη τους να συμπεριλάβουν ανοικτή επιστολή του συνδικάτου, μέσω της οποίας καλούσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Η απάντηση ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα τελικά οι εφημερίδες να μην τυπωθούν. Για «επίθεση στη δημοκρατία» έκανε λόγο χθες ο ιδιοκτήτης της «L’ Opinion» Νικολά Μπεϊτού, ενώ δημοσιογράφος της αριστερής «Liberation», ο Λορέν Ζοφρέν, χαρακτήριζε «επαίσχυντο και ηλίθιο» το αίτημα του CGT.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα