Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Π αρά την προκλητική απουσία τόσο της Ανγκελα Μέρκελ, που… αντηχούσε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Μπούντεσταγκ, όσο και του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων), η γερμανική Βουλή υιοθέτησε τελικά σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή) το ψήφισμα για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 ως «Γενοκτονίας». Παράλληλα, το Σώμα αναγνώρισε ότι παραδέχεται τον «άδοξο ρόλο» του γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να τη σταματήσει.
Παρά την αναγνώριση και τις παραδοχές ωστόσο, που αποτελούσαν, ούτως ή άλλως, ιστορικό χρέος απέναντι στη συλλογική μνήμη και, βέβαια, στην ίδια την παγκόσμια Ιστορία, ήταν ξεκάθαρο χθες ότι η γερμανική Βουλή ψήφιζε με το βλέμμα στραμμένο στις τουρκικές αντιδράσεις, ελέω Προσφυγικού.
Η Ανγκελα Μέρκελ, προφανώς για να βγει από τη δύσκολη θέση και να μην ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προτίμησε να συμμετάσχει σε συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία, σταθμίζοντας ουσιαστικά ως σημαντικότερο το να μη… χαλάσει χατίρι στον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε δύσκολη θέση
Ακόμη και η δήλωσή της, αμέσως μετά τις έντονες τουρκικές αντιδράσεις, ήταν ενδεικτική των ισορροπητικών επιδιώξεών της: «Υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία, ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας είναι μεγάλοι» υπογράμμιζε μάλλον νευρικά, χθες, η καγκελάριος. Ταυτόχρονα, όμως, Γερμανοί αξιωματούχοι, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανώνυμα εξέφραζαν την πραγματική αγωνία του Βερολίνου. «Ελπίζω ότι το ψήφισμα δεν θα αποτελέσει την ταφόπλακα της συμφωνίας μας για το Προσφυγικό» δήλωνε χαρακτηριστικά με νόημα κορυφαίο στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ωστόσο, τόνιζε ότι ελπίδα του στο τέλος είναι να πρυτανεύσει η λογική, καθώς, παρά τις αντιδράσεις, ούτε ο Ερντογάν επιθυμεί ναυάγιο των συμφωνηθέντων. Δημοσίως πάντως, χθες, τόσο ο «σουλτάνος» όσο και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Γιλντιρίμ «έβραζαν» εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη στάση των Γερμανών.
Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ένα ψήφισμα που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις (ενώ στο παρασκήνιο απειλεί να σπάσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. και να πλημμυρίσει πάλι τα ελληνικά νησιά με μετανάστες). Εξαλλος και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλούσε για αβάσιμες και ανεύθυνες αποφάσεις. Τέλος, το «ιστορικό λάθος» που διέπραξε η Μπούντεσταγκ, χθες, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ το απέδωσε στο ρατσιστικό αρμένικο λόμπι.
Ανακλήθηκε ο πρέσβης της Τουρκίας
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα, για το οποίο και οι ιστορικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Εμείς καλέσαμε τον Τούρκο πρεσβευτή από τη Γερμανία για διαβουλεύσεις» δήλωνε χθες σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Εμφανώς ενοχλημένος ο Τούρκος πρωθυπουργός με την απόφαση της Μπούντεσταγκ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, σύμφωνα με το Sputnik, φέρεται μάλιστα ότι έλαβε και επίσημη απόφαση ανάκλησης του πρεσβευτή της χώρας του από τη Γερμανία – αν και η πρεσβεία της Τουρκίας στο Βερολίνο μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν επιβεβαίωνε τη συγκεκριμένη πληροφορία.