Για το αστρονομικό ποσό του 1,76 δισ. ευρώ για δαπάνες Υγείας ευθύνεται το κάπνισμα στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η οικονομική επιβάρυνση (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άδειες ασθενείας, επιδόματα κ.λπ.) εκτιμάται στα 3,27 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 1,7% του ΑΕΠ!
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του 2011, το κόστος της νοσοκομειακής φροντίδας των ασθενών εξαιτίας του καπνίσματος ανέρχεται σε 554.000.000 ευρώ ετησίως, απόρροια των 199.028 εισαγωγών που γίνονται κάθε χρόνο σε νοσοκομεία της χώρας μας.
Το νοσολογικό και το οικονομικό φορτίο του καπνίσματος είναι δυσθεώρητα για την Ελλάδα, που λυγίζει υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να συνθλίβεται το σύστημα υγείας, όπως αποκάλυψε, χθες σε συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ).
Αιτία θανάτου
Οπως αναφέρθηκε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι το κάπνισμα αποτελεί τη βασική αιτία του 17% των θανάτων Ελλήνων άνω των 30 ετών. «Η εφαρμογή βασικών πολιτικών κατά του καπνίσματος σε συνδυασμό με τον επιστημονικό σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος μπορούν όχι μόνο να μειώσουν στη χώρα μας το υψηλό φορτίο νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά να αποτελέσουν και πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας» τόνισε ο Μιχάλης Τουμπής, πρόεδρος της ΕΠΕ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 6.000.000 θάνατοι που αποδίδονται στο κάπνισμα (650.000 στην Ευρώπη).
Ρίτα Μελά