ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

Ο προφητικός Σαμαράς και η ευθύνη του Κουβέλη

Ηταν Ιούλιος του 2012 και ο Αντώνης Σαμαράς είχε μόλις ορκισθεί πρωθυπουργός. Ωστόσο, η περιπέτεια που είχε με την όρασή του και η δύσκολη χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί τον ανάγκαζαν να παραμένει στην οικία του στην Κηφισιά και να συναντά εκεί τους επιτελείς της κυβέρνησής του, μηδέ των Βενιζέλου – Κουβέλη εξαιρουμένων. Τον κάλεσα στο κινητό, τον αριθμό του οποίου ουδέποτε άλλαξε ως πρωθυπουργός, και ζήτησα να τον δω.

Ο χώρος μού ήταν πολύ οικείος. Τον καιρό της πολιτικής μοναξιάς του, όταν κοίταζε με τις ώρες το ταβάνι, μεταξύ 1993 και 2004, πήγαινα τακτικά όχι μόνο για πολιτική συζήτηση, αλλά για να βλέπουμε τους ευρωπαϊκούς αγώνες του Ολυμπιακού.

Ο τότε πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε, αλλά μου ζήτησε να πάω εκεί σε ώρα που θα είχαν αναχωρήσει τα τηλεοπτικά συνεργεία. Στην εξώπορτα της ιστορικής οικίας της Εμμανουήλ Μπενάκη ήταν τοποθετημένη μια ελληνική σημαία. Με υποδέχθηκε με το μάτι μπανταρισμένο με γάζες, αλλά με διάθεση για συζήτηση. Ρώτησα ποια ήταν τα δύο βασικότερα προβλήματα που διέβλεπε ότι θα αντιμετώπιζε κατά τη θητεία του. Και στα δύο υπήρξε προφητικός. Το πρώτο ήταν οι σχέσεις Ευρώπης και ΔΝΤ – έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Τόμσεν. Το δεύτερο αφορούσε την κυβέρνησή του. Μου μίλησε για τον Κουβέλη. «Είναι σοβαρό άτομο, αλλά δεν έχει κύτταρο ηγέτη και δεν ξέρω τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον» παρατήρησε.

Ηταν η εποχή που η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας -η πρώτη του είδους στη μεταπολιτευτική Ελλάδα- αριθμούσε άνω των 170 βουλευτών και όλα έδειχναν ότι η χώρα δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα σταθερότητας τα επόμενα χρόνια. Κι όμως, ο Σαμαράς το είχε «δει». Θυμάμαι εκείνη τη συνάντησή μας σήμερα, γιατί η αποχώρηση Κουβέλη από την κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2013, υπήρξε πλήγμα για τη σταθερότητα.

Τη θυμάμαι γιατί το «κλειδί» της αστάθειας βρίσκεται στο 2013 και όχι στο παρασκήνιο της μη εκλογής Κουβέλη στην Προεδρία, το οποίο ανακινεί σήμερα ο ίδιος ο Φώτης. Αν ο τότε επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ. διέπραξε ολέθριο λάθος -το οποίο η Ιστορία θα του καταλόγιζε βαριά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε την Ελλάδα από την ευρωζώνη-, αυτό έγινε τότε και αιτία δεν ήταν η ΕΡΤ – άλλοι ήταν οι λόγοι.

Κατά συνέπεια, βρίσκω εντελώς άσκοπη τη συζήτηση για το παρασκήνιο της προεδρικής εκλογής του 2014, ειδικά όταν υπάρχουν πρωταγωνιστές που θεωρούν ότι εκείνη η Βουλή μπορούσε να εκλέξει Πρόεδρο.
Ο αγαπητός πρώην πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. πρέπει να έχει το θάρρος κάποια στιγμή να αναλάβει τις ευθύνες του και να πει γιατί έφυγε από την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2013. Αυτό είναι το μείζον.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις