Προσγειώθηκε στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού εν ώρα διαλείμματος. Οργή των γονέων για την κατάσταση των σχολικών υποδομών, καθησυχαστικός ο δήμος
Σοβαρό περιστατικό, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ατύχημα με απρόβλεπτες και ενδεχομένως τραγικές συνέπειες, σημειώθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, όταν κεραμίδι αποκολλήθηκε από τη στέγη του κτιρίου και κατέληξε στο προαύλιο, την ώρα που δεκάδες μαθητές βρίσκονταν στον χώρο. Το συμβάν καταγράφηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, προκαλώντας έντονη αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς και γονείς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κεραμίδι -μήκους περίπου 45 εκατοστών- αποκολλήθηκε από τη στέγη και έπεσε από ύψος περίπου 15 μέτρων, μόλις λίγα μέτρα μακριά από τα παιδιά που έπαιζαν ανυποψίαστα στο προαύλιο. Από καθαρή τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός, ωστόσο το περιστατικό, που έγινε ευρύτερα γνωστό τις επόμενες ημέρες, άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για την κατάσταση των σχολικών υποδομών στην Ηλιούπολη και την έλλειψη ουσιαστικής πρόληψης.
Γονείς και εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για ένα «καμπανάκι κινδύνου» που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίζεται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, καταγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο κεραμίδι ήταν εμφανώς προβληματικό εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οπως υποστηρίζουν, είχαν επισημανθεί φθορές στη στέγη χωρίς να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση, ενώ συνολικά το κτίριο παρουσιάζει εκτεταμένη εικόνα εγκατάλειψης, με τα προβλήματα να έχουν επιδεινωθεί μετά τις έντονες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών. Η αγανάκτηση κορυφώθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν γονείς προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ηλιούπολης, ζητώντας άμεση αποκατάσταση της στέγης, πλήρη έλεγχο της στατικότητας του κτιρίου και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Οπως επισημαίνουν, «δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις, όταν διακυβεύεται η σωματική ακεραιότητα των παιδιών».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηλιούπολης Στάθης Ψυρρόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι το σχολείο λειτουργεί κανονικά και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Οι δηλώσεις αυτές, ωστόσο, δεν φαίνεται να πείθουν τους γονείς, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι στο παρελθόν έχουν σημειωθεί παρόμοια περιστατικά σε σχολεία και παιδότοπους της πόλης, ορισμένα με τραυματισμούς.
Το περιστατικό στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης αναδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο την ανάγκη για συστηματικούς, προληπτικούς ελέγχους και ουσιαστικές παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια, προτού η τύχη πάψει να λειτουργεί ως μοναδική γραμμή άμυνας απέναντι στην αδιαφορία.


