Εκλεψαν (!) τις ανθρώπινες πατημασιές στο Καστέλι!

Αγνωστοι αφαίρεσαν τα πετρώματα που ανακάλυψαν επιστήμονες στην Κίσσαμο Χανίων και έφεραν ίχνη ηλικίας 5.700.000 ετών

Ρεπορτάζ
Στάθης Βασιλόπουλος

Βαριά «σκιά» στη σπουδαία ανακάλυψη που έγινε στην Κίσσαμο Χανίων ρίχνει η ασύλληπτη κλοπή των πετρωμάτων πάνω στα οποία οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη ανθρώπινης βάδισης, ηλικίας 5.700.000 ετών.
Μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση (31 Αυγούστου) των αποτελεσμάτων της σπουδαίας έρευνας, που «γκρεμίζει» τις υπάρχουσες θεωρίες για τη χρονολόγηση του ανθρώπινου είδους στην Ευρώπη και για την εξέλιξή του στο πέρασμα των αιώνων, άγνωστοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο χώρος ήταν αφύλακτος (!), αφαίρεσαν τμήματα πετρωμάτων από δέκα πατημασιές, σε σύνολο 50 που ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην περιοχή, και προκάλεσαν φθορές στα πετρώματα, βάφοντάς τα με σπρέι.

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέριμνα για την προστασία των ευρημάτων, καθώς οι αρμόδιοι δεν σκέφτηκαν να προφυλάξουν τον χώρο, αφήνοντάς τον ουσιαστικά στο έλεος των επιτηδείων. Η αφαίρεση φαίνεται πως έγινε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και οι δράστες χρησιμοποίησαν πρόχειρα εργαλεία, όπως σφυρί και καλέμι.

Ενημέρωση

«Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που πιθανόν μας αναλογεί, υπό την έννοια ότι μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα δεν πιέσαμε ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας. Εμείς, ως οφείλαμε, ενημερώσαμε για τα αποτελέσματα της έρευνας την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο Χαράλαμπος Φασουλάς, υπεύθυνος Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες που έγιναν την περίοδο 2010-2012 στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον γεωλόγο – παλαιοντολόγο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού Αθανάσιο Αθανασίου, που έλαβε και αυτός μέρος στην έρευνα: «Η περιοχή αυτή όπου βρέθηκαν τα αποτυπώματα έχει χαρακτηριστεί από προηγούμενα χρόνια αρχαιολογικός χώρος μη φυλασσόμενος. Πρόκειται για μια περιοχή που υπόκειται σε αρχαιολογικό έλεγχο και -παλαιότερα- τουλάχιστον είχε περίφραξη. Προφανώς κάποιοι, λόγω της έκτασης που έλαβε το θέμα, πήγαν εκεί και αφαίρεσαν κάποια κομμάτια για να τα κρατήσουν».

Να σημειωθεί πάντως ότι το σύνολο της θέσης -πρόκειται για μία έκταση 2,5 τετραγωνικών μέτρων- και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο. «Θα μπορούσε να είναι είτε αρχαιοκάπηλοι είτε κάποιοι που ενδεχομένως θα ήθελαν τα κομμάτια για σουβενίρ. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου» προσθέτει ο κ. Φασουλάς.

Τα ίχνη ανθρώπινης βάδισης στην Κίσσαμο Χανίων, ηλικίας 5.700.000 ετών (το θέμα είχε αναδείξει σε πρωτοσέλιδό της η «δημοκρατία»), θέτουν υπό αμφισβήτηση την κρατούσα θεωρία ότι οι πρόγονοί μας γεννήθηκαν στην Αφρική και έζησαν εκεί απομονωμένοι για αρκετά εκατομμύρια χρόνια, προτού εξαπλωθούν στην Ευρώπη και την Ασία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα