Παράταση δύο μήνες του νόμου Κατσέλη!

Προαναγγελία Δραγασάκη. Τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο (αυστηρότερο) πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίαςΑπό τον
Βασίλη 
Παπακωνσταντόπουλο

Δεδομένη θεωρείται πλέον η παράταση του νόμου Κατσέλη, τουλάχιστον έως και τον Φεβρουάριο, καθώς κυβέρνηση, θεσμοί και τράπεζες δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Την παράταση προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας πως μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα καταθέσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει την παράταση του νόμου Κατσέλη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής στο ισχύον προστατευτικό δίχτυ και το πρώτο δίμηνο του 2019, με την αυστηροποίηση του πλαισίου να τοποθετείται χρονικά για τον Μάρτιο. Οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει ότι δεν είναι αντίθετες σε παράταση της ισχύος του νόμου, αρκεί να θεσπιστεί ένας αυστηρότερος μηχανισμός που θα καλύπτει μόνο τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η κυβέρνηση επιθυμεί να μην πέσει το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας κάτω από τα 150.000 ευρώ, ποσό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 250.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα όρια είναι υψηλά και εισηγούνται να μην υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ.

Τι ισχύει

Οι ισχύουσες διατάξεις προστατεύουν την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό, εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, σε 220.000 ευρώ για ζευγάρι, σε 240.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, σε 260.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και σε 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως τον ανέλυσε ο Γιάννης Δραγασάκης, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα συνδυαστεί με μια ευρύτερη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, που θα έχει δύο σκέλη. 

Πρώτο σκέλος είναι η επιδότηση ενοικίου σε όσους δεν έχουν δική τους κατοικία, ούτε έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού (νέα ζευγάρια, φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, Ρομά κ.ά.). Το δεύτερο σκέλος αφορά τη χορήγηση επιδόματος εξυπηρέτησης δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης πληρώνει τις δόσεις που έχουν «κουρευτεί» από την τράπεζα. Πρόκειται ουσιαστικά για το λεγόμενο σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» που εφαρμόζεται στην Κύπρο, αλλά με πιο αυστηρά κριτήρια. Προβλέπει «κούρεμα» του δανείου του δανειολήπτη, όταν η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου. Για το υπόλοιπο του δανείου που απομένει η αποπληρωμή γίνεται κατά το 1/3 με επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 της δόσης καταβάλλονται από τον οφειλέτη.

—-

Οι τελικές ρυθμίσεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό αγροτών

Διευκρινίσεις για το θέμα της προστασίας των κοινοτικών επιδοτήσεων έως το ποσό των 7.500 ευρώ έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους αγροτικούς φορείς. Οπως είπε, με την τροπολογία που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» συνεχίζει να ισχύει το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού ύψους 1.250 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι 1.250 ευρώ επί 12 μήνες ίσον 15.000 ευρώ, συν 7.500 ευρώ ακατάσχετο στις επιδοτήσεις. 

Με την τροπολογία προστατεύονται οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές από κατασχέσεις, παρακρατήσεις και συμψηφισμούς έως το ποσό των 7.500 ευρώ ετησίως, που αφορούν: α) τη βασική ενίσχυση, β) την «πράσινη» ενίσχυση, γ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας, δ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές, ε) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στ) την ειδική ενίσχυση βάμβακος του Καν. 1307/2013. Η ρύθμιση για το ετήσιο ακατάσχετο θα ισχύσει αναδρομικά από τις 10 Δεκεμβρίου του 2018 και ανά ημερολογιακό έτος. Ο κ. Αραχωβίτης εκτιμά ότι με τη ρύθμιση αυτή καλύπτεται το σύνολο της επιδότησης του 90% των παραγωγών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών. Τόνισε, επίσης, ότι οι εκχωρήσεις και οι πάγιες εντολές προς τον ΕΛΓΑ και τους προμηθευτές ισχύουν κανονικά, όπως επίσης και οι ρυθμίσεις οφειλών. 

Με άλλη διάταξη της τροπολογίας συστήνεται ψηφιακή εφαρμογή για την ανάρτηση τιμολογίων από τους παραγωγούς νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων και παραστατικών πληρωμής από τους εμπόρους, προκειμένου να γίνεται η άμεση διασταύρωση των στοιχείων. Επίσης, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2019 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός ή πλησίον οικισμών. 

Β. Παπ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα