Ξαναβρίσκουν το φως με το νέο βιονικό μάτι

Ενα βιονικό μάτι που αποκαθιστά την όραση σε ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροπάθεια πήρε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να κυκλοφορήσει στις χώρες-μέλη της. Το πρωτοποριακό Argus II αποτελείται από ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά με κάμερα, έναν φορητό υπολογιστή, έναν πομπό και ένα σύστημα ασύρματου δέκτη και εξήντα ηλεκτροδίων που εμφυτεύονται στο εσωτερικό του ματιού! Το αποτέλεσμα; Ο ασθενής μπορεί να δει και πάλι φως, κίνηση και χρώμα, καθώς και μερικά ογκώδη αντικείμενα και μεγάλα γράμματα σε μία οθόνη.

Πώς λειτουργεί το βιονικό μάτι; Η μικροκάμερα που έχει τοποθετηθεί στα γυαλιά καταγράφει τις εικόνες από τον χώρο, τις οποίες στη συνέχεια στέλνει μέσω καλωδίου στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εκείνος τις μετατρέπει σε σήματα που επιστρέφουν πίσω στα γυαλιά και, για την ακρίβεια, σε έναν πομπό στην περιοχή του κροτάφου. Από εκεί μεταδίδονται ασύρματα στον εμφυτευμένο δέκτη, που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού, και στέλνονται σε μία συστοιχία εξήντα ηλεκτροδίων, που έχουν και αυτά εμφυτευθεί στον αμφιβληστροειδή. Τα ηλεκτρόδια με τη σειρά τους «μεταφράζουν» τα σήματα σε ηλεκτρικά κύματα, τα οποία, μέσω των υγιών νεύρων που έχουν απομείνει στον αμφιβληστροειδή, φτάνουν στον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής λαμβάνει πληροφορίες για την αρχική εικόνα που είχε καταγράψει η κάμερα.

Η συσκευή δοκιμάστηκε με επιτυχία σε 30 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και δέκα Βρετανοί, στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Μούρφιλντς του Λονδίνου. Οπως λέει ο σύμβουλος οφθαλμολογικής χειρουργικής Λίντον ντα Κρουζ, η δοκιμή «δείχνει ότι μπορούμε να συνδέσουμε την τεχνολογία με τη νευρική δομή του ματιού και αυτό να έχει ένα σταθερό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου».

Η εταιρία Second Sight (Δεύτερη Οραση) πρόκειται να κυκλοφορήσει το Argus II στη Βρετανία μέσα στο καλοκαίρι. Ομως η τιμή για να το αποκτήσει κανείς ανέρχεται στα 57.500 ευρώ, με επιπλέον 11.500 ευρώ κόστος εκπαίδευσης για να χρησιμοποιήσει κανείς τη συσκευή.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα