Φυγάδευσαν από την πίσω πόρτα τους βουλευτές

Σε καθεστώς ομηρίας έθεσαν χθες τους βουλευτές οι «Αγανακτισμένοι» αποκλείοντας για ώρες όχι μόνο την είσοδο από τη Λεωφόρο Αμαλίας αλλά και την κεντρική είσοδο της Βουλής από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Ηταν λίγο μετά τις 21.00 όταν περίπου 200 άτομα αποσπάστηκαν από τον κεντρικό πυρήνα της συγκέντρωσης στην Πλατεία Συντάγματος και μέσα από τις παρακείμενες οδούς κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους αστυνομικούς και να στρατοπεδεύσουν έξω από την είσοδο της Βουλής. Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν άμεσα, ωστόσο δεν κατάφεραν να σπρώξουν τους διαδηλωτές πίσω προς το Σύνταγμα, με αποτέλεσμα όσο περνούσε η ώρα οι συγκεντρωμένοι να πληθαίνουν. Τα πνεύματα άναψαν λίγο πριν από τις 23.00, όταν μια ομάδα συγκεντρωμένων προσπάθησε να εισέλθει στο προαύλιο του Κοινοβουλίου. Εκεί έπεσαν οι πρώτες «ψιλές» αλλά και το πρώτο δακρυγόνο.

Το γεγονός συνέπεσε με τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας, με αποτέλεσμα δεκάδες βουλευτές, υπάλληλοι της Βουλής και δημοσιογράφοι να παραμείνουν αποκλεισμένοι για ώρες στο προαύλιο της Βουλής, με την ατμόσφαιρα να δονούν τα συνήθη συνθήματα των «Αγανακτισμένων».

Στις κουβέντες των βουλευτών κυριάρχησε η ατάκα ότι η Βουλή δεν μπορεί να τρομοκρατείται, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η στιγμή λίγο μετά τις 22.00 όπου ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος επιχείρησε να βγει από την κεντρική είσοδο της Β. Σοφίας για λόγους συμβολικούς. Διαπιστώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν ήταν εφικτό επέστρεψε στο γραφείο του. Κατά την επιστροφή του ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε στον κ. Πετσάλνικο «πρόεδρε, τη Βουλή μόνο τα τανκς την είχαν αποκλείσει», με σαφές υπονοούμενο για την αδυναμία φύλαξης του Κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα αρκετοί βουλευτές «φυγαδεύονταν» υπό τη συνοδεία αστυνομικών μέσα στο σκοτάδι και με φακούς μέσα από το πάρκο του Ζαππείου για να απελευθερωθούν από τους «Αγανακτισμένους». Κάποιοι άλλοι ωστόσο δεν έφευγαν και έλεγαν «ή από την κεντρική έξοδο ή από πουθενά». Λίγο μετά τις 23.00 οι αστυνομικοί παρέταξαν τις κλούβες από την είσοδο της Βουλής στη Βασιλίσσης Σοφίας ως την Ηρώδου του Αττικού φτιάχνοντας έτσι έναν «διάδρομο διαφυγής», και τα πρώτα αυτοκίνητα βουλευτών και υπαλλήλων άρχισαν σιγά σιγά να αποχωρούν μέσα σε μια βροχή από νεράντζια και πλαστικά μπουκάλια που εκσφενδόνιζαν οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας: «Κουφάλες κουφάλες, έρχονται κρεμάλες…»

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα