Συνεχίζονται οι πιέσεις των αγορών στην Ιταλία. Το κόστος δανεισμού της χώρας σημείωσε και χθες κατακόρυφη άνοδο στη δημοπρασία δωδεκάμηνων έντοκων γραμματίων που πραγματοποιήθηκε. Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 6,75 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,67%, έναντι 2,147% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου.
Τώρα, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στην Ιταλία βρίσκονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επιταχύνουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την έγκριση του κυβερνητικού προγράμματος λιτότητας.
Ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας κάλεσε όλες τις πλευρές να εγκρίνουν το πρόγραμμα μέχρι την Πέμπτη, δηλαδή πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου, κάτι που αποδέχτηκε και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, επέστρεψε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες για να ολοκληρώσει το σχέδιο του προγράμματος.
Η αντιπολίτευση βέβαια αποδέχτηκε την επίσπευση της ψήφισης και τη μείωση των τροπολογιών που είχε σκοπό να καταθέσει -500 ήταν η αρχική πρόθεση- αλλά δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει τα μέτρα. Η κυβέρνηση πάντως διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για να μπορέσει να περάσει το τετραετές πρόγραμμα περικοπών, ύψους 47 δισ. ευρώ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο ανέφερε ότι «η οικονομία της χώρας είναι ζωντανή και οι ιταλικές τράπεζες ισχυρές, σε απόσταση ασφαλείας από τις επιθέσεις που υπέστησαν μεγάλα τραπεζικά ινστιτούτα του εξωτερικού».
Αναφερόμενος στις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχεται η χώρα είπε ότι «η εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη δεν μειώθηκε ποτέ, ούτε και στις πιο δύσκολες στιγμές», ενώ σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα των οικονομικών μέτρων κατέληξε ότι «η κρίση μάς ωθεί στο να επιταχύνουμε, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, τη διαδικασία».
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «La Repubblica» κατήγγειλε την «καθαρά κερδοσκοπική επίθεση» των αγορών κατά της Ιταλίας και υπερασπίστηκε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.
«Πρόκειται για μια καθαρά κερδοσκοπική επίθεση, διότι οι τράπεζές μας βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι άλλων χωρών. Εμείς δεν είχαμε την ισπανική στεγαστική φούσκα ή την ιρλανδική χρηματοπιστωτική φούσκα και δεν βρισκόμαστε στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
Δηλώσεις για τις πιέσεις που δέχονται τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία έκανε και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελένα Σαλγάδο. «Δεν είναι λογικό», είπε η κυρία Σαλγάδο, «να πλήττονται η Ιταλία και η Ισπανία από την αστάθεια των αγορών. Εχουμε οικονομίες διαφοροποιημένες, ισχυρές, που ανέκαθεν κατάφερναν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα».
Μαρία Παναγιώτου