Το μανιφέστο της Νέας Δημοκρατίας κωδικοποιημένο με 21 ερωτήσεις – απαντήσεις παρουσίασε ο Πολιτικός Σχεδιασμός του κόμματος, υπό τον τίτλο «Επιλογή Ευθύνης – Πολιτική Επανεκκίνησης».
Στο κείμενο-παρέμβαση καταγράφονται συνοπτικά όλα τα σημεία που διαφοροποιούν τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύουν όλα εκείνα που τονίζουν ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι».
Βασικά σημεία του είναι:
– Η Ν.Δ. μπορεί να επιτύχει την επαναδιαπράγματευση.
– Η Ν.Δ. έχει την πολιτική βούληση και το ρεαλιστικό σχέδιο που μπορεί να προκαλέσει την επανεκκίνηση της οικονομίας.
– Το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα ακόμη λανθασμένο βήμα που φέρνει τη χώρα πιο κοντά στη χρεοκοπία.
– Η Ν.Δ. στήριξε και ψήφισε τα μέτρα που θεώρησε ότι βοηθούν τον τόπο και την οικονομία.
– Η λανθασμένη πολιτική του Μνημονίου ομολογείται πλέον από κυβερνητικά στελέχη και από τα εξαπτέρυγα του κ. Παπανδρέου.
– Συναίνεση στο λάθος δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε στο «νέο Μνημόνιο», αν κινείται προς την ίδια λογική.
– Το δημοψήφισμα που απαιτούν οι καιροί είναι ένα: Εκλογές.
– Οι θέσεις της Ν.Δ. για μείωση των φόρων και των φορολογικών συντελεστών μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη.
– Οι επαχθείς διατάξεις του εφαρμοστικού αποτελούν την πιο άδικη και πιο επώδυνη φοροεπιδρομή.
– Αναφορές υπάρχουν και στις αποκρατικοποιήσεις, με παράδειγμα τη ΔΕΗ, για την οποία η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ, αφού σπάσουμε το κρατικό μονοπώλιο σε διαφορετικές εταιρίες και ύστερα διαλέγουμε με διαφανή τρόπο το τι πουλάμε.
Παρεμβάσεις υπάρχουν όμως και για τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης, στις οποίες επισημαίνονται μεταξύ άλλων οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και ο εκλογικός νόμος.
Για το μεταναστευτικό τονίζεται ότι «η κυβέρνηση, με τον νόμο για την ιθαγένεια που έσπευσε να ψηφίσει σε έκτακτες συνθήκες οικονομικής κρίσης, κατέστησε την Ελλάδα πόλο έλξης για νέους δυστυχείς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική. Ετσι, είναι πύλη εισόδου για την Ευρώπη και τελικά “χωματερή” ανθρώπων και ονείρων» Η Ν.Δ. ζητεί κατάργηση του νόμου για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, αλλαγή του ετεροβαρούς κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ και πίεση προς την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο επανεισδοχής.
Για το θέμα των «Αγανακτισμένων» η θέση της Ν.Δ. επικεντρώνεται στο ότι «δυστυχώς αυτές τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τις αμαύρωσαν ελάχιστοι, μερικοί δεκάδες “γνωστοί άγνωστοι” κουκουλοφόροι που έδρασαν προβοκατόρικα».
Τα 21 αυτά σημεία πολιτικού λόγου επί της ουσίας θα αποτελέσουν τη «Βίβλο» των νεοδημοκρατών που θα ξεκινήσουν τις πορείες προς τον λαό.
Νίκος Ελευθερόγλου
Τέσσερα καυτά ερωτήματα για τις καθυστερήσεις του ΕΣΠΑ
Τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνουν οι δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Θεόδωρος Πάγκαλος, για τις «χακί» δηλώσεις που έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό. Αυτό βέβαια είναι το μόνο σημείο σύγκλισης των δύο στελεχών της κυβέρνησης, που μεταξύ τους, μετά την αναβάθμιση του πρώτου, υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις των δύο αντιπροέδρων «περί τανκς» και «στρατιωτικής πειθαρχίας».
Χθες η Ν.Δ. έφερε πάλι στο επίκεντρο της κριτικής της το θέμα της οικονομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής, αναφερόμενη στις αποφάσεις για το ΕΣΠΑ.
Οπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, χρειάστηκε να χαθούν 18 ολόκληροι μήνες για να έρθει η κυβέρνηση στα «λόγια της Νέας Δημοκρατίας» και να αποδεχτεί μέσω της Κομισιόν ένα μέτρο που από τις 18 Φεβρουαρίου του 2010 είχε προτείνει ο κ. Σαμαράς στα 23 μέτρα-ανάσες για την ελληνική οικονομία.
Οπως τόνισε ο κ. Μιχελάκης:
«Δυστυχώς, από τότε μέχρι σήμερα χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με δυσμενείς συνέπειες στην πραγματική οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στην απασχόληση, αλλά και στην προώθηση των μεγάλων έργων, όπως οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι.
Είναι και αυτό άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση ούτε προτάσεις εξόδου από την κρίση έχει ούτε διαπραγματεύεται.
Χρειάστηκε -συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2010- ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει αυτή την πρόταση.
Και χρειάστηκε πρώτα να την υιοθετήσει η Ευρώπη -σας θυμίζω τις δηλώσεις Ολι Ρεν και Ε. Μπαρόζο-, προκειμένου, έπειτα από τόσους μήνες καθυστέρησης και απραξίας, να ακολουθήσει η κυβέρνηση και να την ανακοινώσει θριαμβολογώντας».
Επειτα από τα παραπάνω, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. θέτει τέσσερα ερωτήματα:
Πρώτον: Ο αρμόδιος υπουργός, αντί να θριαμβολογεί, έχει υποχρέωση να εξηγήσει γιατί υπάρχει η καθυστέρηση των 18 μηνών.
Δεύτερον: Ο ισχυρισμός του για όφελος 14 δισ. ευρώ αποτελεί απόπειρα μιας ακόμη κακόγουστης αλχημείας, αφού η κοινοτική συνδρομή στο ΕΣΠΑ παραμένει η ίδια.
Τρίτον: Η Ελλάδα από την πέμπτη θέση που βρισκόταν τον Σεπτέμβριο του 2009, σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων, κατέληξε σήμερα στην 20ή θέση μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.
Τέταρτον: Η εμμονή του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να διαστρεβλώνει την αλήθεια και να παραποιεί την πραγματικότητα, πληρώνεται πολύ ακριβά από την οικονομία και ολόκληρη την κοινωνία.