Μέσα στο κατακαλόκαιρο θέλει να στείλει στην ανεργία (τουλάχιστον) 7.000 δημοσίους υπαλλήλους η κυβέρνηση, η οποία, ελπίζοντας ότι θα εκμεταλλευτεί τις μειωμένες αντιδράσεις λόγω θερινής ραστώνης, προχωρά σε λουκέτο δεκάδων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου μέσα σε 20 ημέρες!
Με ένα θλιβερό σόου πολλών επιπέδων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι η κατάργηση και συγχώνευση των φορέων θα ενσωματωθούν την ερχόμενη Τρίτη ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί έως τις 5 Αυγούστου προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δάνειων δυνάμεων. Με βάση μάλιστα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, οι μετατάξεις θα περνάνε πλέον από την έγκριση του ΑΣΕΠ. Οποιος δεν παίρνει το ΟΚ από το ΑΣΕΠ θα μπαίνει για έναν χρόνο σε εργασιακή εφεδρεία με το 60% του βασικού μισθού και έπειτα -σύμφωνα με την πασοκική ερμηνεία- δεν θα απολύεται, αλλά θα… αποχωρεί. Οπως και να ‘χει, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται σε αυτούς (και άλλους) οργανισμούς βρίσκονται πλέον επί ξύλου κρεμάμενοι. Η άμεση κατάργηση αποτέλεσε εισήγηση στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του κ. Παγκάλου, που προεδρεύει της αρμόδιας Επιτροπής.
«Παρουσιάζουμε μια εικόνα διεθνώς, η οποία προσβάλλει την Ελλάδα και τους Ελληνες και απαξιώνει τους κόπους που κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να πετύχουμε τη δημοσιονομική αλλά και την εθνική ανόρθωση» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. Και λέγοντας ότι όλα αυτά γίνονται προκειμένου να περιοριστεί η δημόσια δαπάνη, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Τίποτα από αυτά δεν θίγει το επίπεδο υπηρεσιών που πρέπει να έχει ο πολίτης, τίποτα από αυτά δεν θίγει τον στρατηγικό έλεγχο του κράτους πάνω σε τομείς οι οποίοι έχουν σημασία για την εθνική οικονομία, για την εθνική ασφάλεια, για την εθνική υπόσταση. Υπάρχουν θεσμικές δυνατότητες, τις χρησιμοποιούμε από το Σύνταγμά μας, από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τις συμβάσεις που θα συναφθούν, προκειμένου να διαμορφώσουμε αυτό το νέο πλαίσιο το ταχύτερο δυνατό» συμπλήρωσε, νομίζοντας ότι μπορεί να πάρει κανείς στα σοβαρά αυτή την εικονική πραγματικότητα που παρουσίασε…
Γιώργος Λυκουρέντζος
Οι πρώτοι έντεκα οργανισμοί που καταργούνται ή συγχωνεύονται και ποιοι άλλοι παίρνουν σειρά
Οι πρώτοι έντεκα φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται είναι: η ΕΡΤ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο ΟΔΔΥ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων, η ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική, ο ΕΟΜΜΕΧ, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.
Επιπλέον φορείς προς κατάργηση ή συγχώνευση είναι: η Αγρόκτημα Α.Ε., ο ΟΠΕΠ Α.Ε., το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, ο Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων, ο Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, το Εργο Πολιτών, η Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς και ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Παράλληλα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάνω από 110.000 υπάλληλοι που υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα βρεθούν στην κρίση του ΑΣΕΠ, το οποίο θα αποφασίσει ποιοι μπορούν και ποιοι όχι να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Από αυτούς, αναμένεται να βρεθούν εκτός Δημοσίου 40.000-45.000 υπάλληλοι, οι οποίοι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια θα βιώσουν το άγχος της ανεργίας. Σήμερα, στα ΝΠΙΔ και τις Α.Ε. του Δημοσίου υπηρετούν περίπου 70.000 υπάλληλοι, στις ΔΕΚΟ ο αριθμός τους ανέρχεται σε 29.000-30.000 και στις τράπεζες που βρίσκονται υπό τον κρατικό έλεγχο (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική και Αττικής) 13.000 υπάλληλοι.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης