Πρέσβειρα της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ στα ένδοξα Παρισια (που λέει κι ο ποιητης) στέλνει την προστατευόμενή του, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ειλημμένη απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου (αν και μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως), που έχει μία… έφεση στο να αποκαθιστά τους στενούς του συνεργάτες, όταν αναγκάζεται για διάφορους λόγους να τους απομακρύνει από δίπλα του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμοιβή του εκάστοτε πρέσβη στον ΟΟΣΑ ανέρχεται, κατά πληροφορίες, σε 300.000 ευρώ αφορολόγητα (25.000 ευρώ μηνιαίως), ενώ του παρέχεται ακόμα δωρεάν σπίτι (στην περίπτωση της Ελλάδας, διαμέρισμα που ξεπερνά τα 500 τετραγωνικά μέτρα στο καλύτερο σημείο του Παρισιού, στην περίφημη Σανς Ελιζέ), αυτοκίνητο με οδηγό, αλλά και… μάγειρας, όπως έγραψε χθες και το iefimerida.gr! Δεδομένου ότι το διαμέρισμα ανήκει στο ελληνικό κράτος, τα έξοδα διαμονής της νέας πρέσβειρας και για τα επόμενα πέντε χρόνια που διαρκεί η θητεία της θα επιβαρύνουν τους Ελληνες φορολογουμένους. Κυβερνητικά στελέχη πάντως επέμεναν χθες ότι «δεν έχει γίνει επιλογή της κυρίας Μπιρμπίλη για αυτή τη θέση», χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ή και να διαψεύσουν τυχόν σχετικές σκέψεις του πρωθυπουργού, επιφυλασσόμενοι για καλύτερη ενημέρωση από… Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το θέμα της αμοιβής τουλάχιστον, παραπέμποντας ακόμα και στον ΟΟΣΑ προκειμένου να πείσουν ότι «δεν υπάρχουν μισθοί των 300.000 ευρώ», όπως έλεγαν, χωρίς όμως να αποσαφηνίζουν το «πραγματικό» ύψος των σχετικών αποδοχών…
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο Γιώργος φροντίζει να αποκαταστήσει επαγγελματικά την αυλή του. Η μετακίνηση του εντελώς αποτυχημένου πρώην υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στις Βρυξέλλες προκάλεσε ολόκληρη «καραμπόλα» στον τελευταίο ανασχηματισμό της συμφοράς, ενώ ο πρώην νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, που δεν ευτύχησε να εκλεγεί δήμαρχος στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, βρήκε εσχάτως θέση προέδρου στον ΕΦΕΤ. Από τους ανθρώπους που δεν τόλμησε κανείς να μετακινήσει στον ανασχηματισμό ήταν ο στενότερος ίσως συνεργάτης του κ. Παπανδρέου για ένα μεγάλο διάστημα, ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ ακόμα και ο πρώην «τσάρος» Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την κεφαλή του οποίου ζητούσαν επί πίνακι ακόμα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, διεσώθη τελικά πολιτικά, μεταφερόμενος στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Εντός κυβέρνησης παρέμεινε και ο Γιάννης Ραγκούσης (αν και υποβαθμισμένος), ενώ ως προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, λαμβάνοντας μέρος σε σημαντικές συσκέψεις, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και κουμπάρος του, Γιάννης Πανάρετος.
Στον βαθμό που θα επιβεβαιωθεί ο διορισμός της κυρίας Μπιρμπίλη, διά της επίσημης ανακοίνωσής του, αναμένεται να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, κυρίως μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, που αφενός βάλλονται για τα προνόμιά τους (απολογούμενοι στους πολίτες), αφετέρου απειλούνται από την προοπτική μείωσης του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, εφόσον προκύψει κάτι ανάλογο από το κυοφορούμενο δημοψήφισμα του φθινοπώρου. Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, άλλωστε, ουδέποτε υπήρξε η «αγαπημένη» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τους βουλευτές να μετατρέπουν σε ρινγκ τους ΚΤΕ Περιβάλλοντος και τις αντίστοιχες Επιτροπές της Βουλής στο παρελθόν, όταν εκείνη παρουσίαζε τα νομοσχέδια για τη δόμηση σε περιοχές NATURA, αυθαίρετα κ.λπ. Πολλοί, άλλωστε, εκτιμούν ότι ήταν αυτή ακριβώς η επιμονή των βουλευτών που οδήγησε στην πρόσφατη απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση. Και αν αυτή η απομάκρυνση τους δικαίωσε σε έναν βαθμό, η επιλογή της για μία… πριγκιπική ζωή στην πόλη του φωτός, ως αντάλλαγμα για το ανύπαρκτο έργο της τους τελευταίους 20 μήνες στην κυβέρνηση, μάλλον θα εξαγριώσει εκ νέου τους αμέτρητους εχθρούς της.
Φοίβος Κλαυδιανός