Τα σκληρά παζάρια για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος συνεχίστηκαν και χθες, με τις πληροφορίες ή τις δηλώσεις να παραμένουν συγκεχυμένες. Από τις συζητήσεις των πιστωτών της Ελλάδας στη Ρώμη (άρχισαν χθες) προκύπτει πως το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) προτείνει την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. «Η επαναγορά χρέους είναι μια επιλογή, αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες» φρόντισε να δηλώσει ο επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν.
Οι επιλογές περιορίζονται, όμως, μετά τη νέα δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία αποκλείεται η έκδοση ευρωομολόγου. Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε, σε συνέντευξή του, πως η κρίση απειλεί πλέον το ευρώ στο σύνολό του και γι’ αυτό πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με πειστικό τρόπο.
Από τις δηλώσεις Ρεν και Σόιμπλε προκύπτει, πάντως, πως η Ευρώπη βρίσκεται ακόμα μακριά από την επίτευξη συναινετικής λύσης: Κυρίως δεν έχουν συμφωνηθεί οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνει και σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, αποτελεί θετικό σημάδι το γεγονός πως οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην εξεύρεση συνολικής διευθέτησης για να τερματιστεί αμέσως η αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων κινούνται σε τέσσερα μέτωπα: Πρώτον, με κινήσεις για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, είτε με ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα είτε με αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Δεύτερον, με την υιοθέτηση μέτρων για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες θα δεχτούν σοβαρό πλήγμα από ένα «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Τρίτον, με σχέδιο για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας το οποίο, κατά το Reuters, θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και όχι μόνο στη μείωση του ελλείμματος. Τέταρτον, με την παροχή δανείων, μέσω δημοσίων φορέων, με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια.
Το ΔΝΤ πιέζει, πάντως, για άμεση λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ενώ άγνωστη είναι η στάση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζ.Κ. Τρισέ, ο οποίος αντιτίθεται σε κάθε σχέδιο που οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων. Χθες, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε πως Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί μόνο «εάν έχει νόημα και είναι αναγκαία».
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού Pimco, με άρθρο στους «Financial Times», προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες την καθιέρωση «εκπαιδευτικής άδειας» από το ευρώ. Μια χώρα θα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη προσωρινά, αλλά όχι από την Ε.Ε., μέχρι να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά της. Να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη προτείνει και ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) Χανς Βέρνερ Ζιν.
Φώτης Κόλλιας