Η τελευταία ηχηρή εξάρθρωση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης με τους 44 κατηγορουμένους στη Ζάκυνθο, που φέρεται -κατά τα στοιχεία της δικογραφίας- να είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος στην κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού, ανέδειξε έναν σοβαρό τομέα έρευνας: Την εμπορία βαρέως και ελαφρού οπλισμού. Από περίστροφα και πιστόλια, μέχρι καλάσνικοφ και ημιαυτόματα αλβανικής αλλά και ιταλικής προέλευσης.
Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται λόγος για «εμπορία και διακίνηση όπλων», δεν διασαφηνίζονται όμως -προς το παρόν- σκοτεινά σημεία, που προφανώς βρίσκονται υπό εξέταση και ουδείς γνωρίζει εάν θα φωτιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από ασφαλείς πηγές, το κύκλωμα της «βαρονίας» της Ζακύνθου δεν ήταν μια απλή κολεγιά νταήδων που έκαναν φασαρία, εκβίαζαν και έβαζαν στρακαστρούκες για να τα παίρνουν, όπως τους κατηγορούν. Οσοι γνωρίζουν τα «μπουμπούκια» του ημεδαπού και αλλοδαπού υποκόσμου ισχυρίζονται ότι η παρέα «κολυμπούσε» σε βαθιά «νερά», είχε ισχυρές διασυνδέσεις με το συνδικάτο των φυλακών (αποκαλύφθηκε ότι σχεδίαζε ένοπλη απελευθέρωση κρατουμένου από τον Κορυδαλλό) και νομοτελειακά σύναπτε κατά καιρούς «λυκοφιλίες» με πρωτοπαλίκαρα της νύχτας και της μέρας, που θεωρούνται ντίλερ πώλησης και διακίνησης ναρκωτικών και όπλων.
Αναλυτικά
-Μία από τις παρέες των ταραχοποιών που συνελήφθησαν φέρεται να διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με σημαντικούς παράγοντες της νοτιοδυτικής και νοτιοανατολικής Αττικής που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, το παράνομο στοίχημα και το «μίσθωμα» μπράβων. Μια ομάδα από αυτούς λέγεται ότι είχε δημιουργήσει πριν από λίγο καιρό σοβαρά επεισόδια σε κρίσιμο αγώνα στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ τα αφεντικά που τους έστειλαν εκεί την ίδια ώρα «επηρέαζαν» το αποτέλεσμα άλλου ποδοσφαιρικού αγώνα.
-Οι ίδιοι «μισθωτές» μπράβων, όμως, δεν αρκούνταν μόνον σε αυτές τις δουλειές. Με «εγγυητές» δύο μεγάλα ονόματα της νύχτας είχαν ξανοιχτεί στο Ιόνιο και στην Αδριατική και φέρεται να συμμετείχαν σε μεταφορά φορτίων όπλων από τα αλβανικά και τα ιταλικά παράκτια. Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι μέρος του οπλισμού διαχειρίστηκε από ποινικούς και διοχετεύτηκε σε σκληρές ένοπλες αστικές οργανώσεις. Μεταξύ αυτών και στην -απρόσωπη ακόμα- «Σέχτα Επαναστατών», που έχει να δηλώσει αιματηρό «παρών» από το χάραμα της 19ης Ιουλίου, με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια έξω από το σπίτι του, στην Ηλιούπολη. Το ερώτημα είναι εάν η γέφυρα επικοινωνίας και αγαθών σχέσεων που διακρίνεται από τις πιο πάνω προσφύσεις, επαφές και γνωριμίες της «μαφίας» της Ζακύνθου (που προς το παρόν δεν ποινικοποιείται και δεν εντοπίζεται στη σχηματισθείσα δικογραφία) με τη «μαφία» της νοτιοδυτικής και της νοτιοανατολικής Αττικής μπορεί να οδηγήσει σε προσβάσεις στα άδυτα ενός ανεξιχνίαστου κόσμου παρανόμων, που τροφοδοτεί την τρομοκρατία με μπαρούτι και σφαίρες.
Στέφανος Χίος
Ο σοφέρ, ο ποδοσφαιριστής και η αυτοκτονία-μυστήριο
«Για μας, η υπόθεση της Ζακύνθου έχει μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον. Κάποιοι από τους 44 κατηγορουμένους συμπεριφέρονταν σαν σύγχρονοι γιαγκούλες. Σταματούσαν πολίτες στον δρόμο που είχαν οικονομική ανάγκη και επειδή τους χρωστούσαν ή τους ανάγκαζαν να δανείζονται, τους έδερναν και τους τρομοκρατούσαν» μας λέει αξιωματικός της Ασφάλειας. «Στο μικροσκόπιο των τοπικών αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών θα μπουν στη συνέχεια ανεξακρίβωτες υποθέσεις και φάκελοι εξαφανίσεων και αυτοκτονιών πολιτών που μπορεί να προήλθαν από πιέσεις και εξαναγκασμούς». Πάντως, στην εγκληματική ομάδα, σύμφωνα με τη δικογραφία, συμμετείχαν, εκτός από ντόπιους νταήδες, ο οδηγός πασίγνωστου εφοπλιστή με ιστορία στην ελληνική ναυτιλία, ο οποίος έψαχνε πελατεία για πώληση ναρκωτικών, και παλιός ποδοσφαιριστής, που στο παρελθόν είχε φορέσει και τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο τελευταίος φέρεται να είχε περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση. Επίσης, ενεργή συμμετοχή είχε και Αλβανός που στο παρελθόν είχε διωχθεί για διακίνηση όπλων από τη χώρα του προς την Ελλάδα. Οι τοπικές αστυνομικές Αρχές θα εξετάσουν επίσης ένα μυστηριώδες περιστατικό που είχε συγκλονίσει το νησί. Την περίεργη αυτοκτονία του αστυνομικού διευθυντή Βασίλη Πατσούρη, που είχε βρεθεί νεκρός με μια σφαίρα στον κρόταφο προερχόμενη από το υπηρεσιακό του όπλο, στην παραλία Πόρτο Μπανάνα των Βασιλικών, τον Ιανουάριο του 2010. Ο φάκελος είχε κλείσει με τη σφραγίδα «αυτοκτονία». Τα ερωτήματα όμως για τους λόγους που είχαν οδηγήσει τον έμπειρο αξιωματικό στην αυτοχειρία (ο οποίος είχε πάρει μετάθεση από τη ΓΑΔΑ μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 με τη δολοφονία Γρηγορόπουλου) τότε είχαν αποδοθεί σε ψυχιατρικής φύσεως προβλήματα που ειπώθηκε ότι αντιμετώπιζε ο αυτόχειρας. Πολλούς, όμως, αυτές οι εξηγήσεις δεν τους είχαν πείσει…
Ο υπερκοριός έπιασε λιμενικό να μιλά με αρχιμαφιόζο
Και το Λιμενικό επηρέασε η «απόβαση» της Ασφάλειας Αττικής στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανώτατος αξιωματικός του Σώματος συμπεριλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχημάτισαν οι Αρχές για τις δυο συμμορίες που δρούσαν στο νησί του Ιονίου την τελευταία τριετία. Η αποκάλυψη για τον αξιωματούχο του Λιμενικού έγινε όταν οι άνδρες της ΕΥΠ, χρησιμοποιώντας το ειδικό μηχάνημα-«κοριό», παρακολουθούσαν τις συνομιλίες του αρχηγού της μιας συμμορίας και διαπίστωσαν ότι μιλούσε με έναν αξιωματικό που χρησιμοποιούσε μάλιστα το υπηρεσιακό του τηλέφωνο. Σύμφωνα με πηγές της «δημοκρατίας», ο ανώτατος αξιωματικός στις αρχές Ιουλίου ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με έναν από τους δύο αρχηγούς των συμμοριών για να τον ενημερώσει ότι τον αναζητά η Αστυνομία και τον συμβούλεψε να εξαφανιστεί. Ο αρχηγός είχε χτυπήσει έναν συντοπίτη του για προσωπικές διαφορές και το θύμα υπέβαλε μήνυση. Η Αστυνομία έστειλε σήμα σε όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες του Λιμενικού στη Ζάκυνθο και ζητούσε τη σύλληψή του. Για την εμπλοκή του στις περίεργες επαφές με τον αρχηγό της συμμορίας έχει ήδη ενημερωθεί η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, ενώ αναμένεται να κληθεί τις επόμενες ημέρες για εξηγήσεις στις δικαστικές Αρχές. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν περάσει χειροπέδες συνολικά σε 13 άτομα (12 Ελληνες και ένας Αλβανός), από τους οποίους οι περισσότεροι είναι σεσημασμένοι και αποτελούσαν τους «νταήδες» της Ζάκυνθου. Δύο από τους κατηγορουμένους προφυλακίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου με απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, οι επικίνδυνοι κακοποιοί της πρώτης συμμορίας σχεδίαζαν επίθεση με βαρύ οπλισμό σε κλούβα την ώρα που θα γινόταν η μεταγωγή του «υπαρχηγού», ο οποίος ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, με σκοπό να τον απελευθερώσουν!
Γιώργος Μεστός