Και νέα σκληρά μέτρα αμέσως μετά τις διακοπές

Λίγα είναι τα πρόσθετα φετινά μέτρα των 6,7 δισ. ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση με τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου. Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να κάνουν νέους υπολογισμούς, καθώς βλέπουν ότι παρά τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν και θα αρχίσουν να φαίνονται στις τσέπες των καταναλωτών από τον επόμενο μήνα, ο λογαριασμός εξακολουθεί να μη βγαίνει.

Το βασικό μέγεθος που απειλεί να τινάξει στο αέρα όλον τον προγραμματισμό που έγινε από την τρόικα και τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τη μείωση του ελλείμματος του φετινού Προϋπολογισμού στο 7,4%, από 10,5% που διαμορφώθηκε το 2010, είναι ο ταχύτατος ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας που οδηγεί σε όλο και λιγότερα δημόσια έσοδα και ανάγκη για όλο και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες (π.χ. για επιδόματα ανεργίας).

Αν και ο Προϋπολογισμός έχει γραφτεί με την προϋπόθεση ότι η ύφεση θα κινηθεί φέτος στο επίπεδο του 3% και τα έκτακτα μέτρα υπολογίστηκαν και επιβλήθηκαν με την αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμού ύφεσης στο 3,9%, τελικά προκύπτει ότι η ύφεση κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μάλιστα, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που αποτελεί επίσημο σύμβουλο της Πολιτείας, προέβλεψε πρόσφατα ότι η ύφεση θα φτάσει φέτος στο 4,42%!

Τα παραπάνω γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων και μέτρων περιορισμού των δαπανών τους επόμενους μήνες (κατά πάσα πιθανότητα με τη δημοσιοποίηση του Προϋπολογισμού του 2012 τον ερχόμενο Νοέμβριο). Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα Παντελής Οικονόμου είπε με νόημα, όταν ρωτήθηκε, για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων ότι «οι αποκλίσεις από συμβατικές υποχρεώσεις μας είναι το συνώνυμο των μέτρων». Παράλληλα, απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και δηλώσεις που έχουν κάνει πρόσφατα τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου του φετινού Προϋπολογισμού. Στο σκέλος των εσόδων του Προϋπολογισμού, η μαύρη τρύπα ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ στο 1,7 δισ. ευρώ ανέρχεται η υπέρβαση στο σκέλος των δαπανών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγάλης αστοχίας των προβλέψεων του Προϋπολογισμού είναι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων που παρουσιάζουν μείωση κατά 10,3%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο του 2010, ενώ όσον αφορά το σκέλος των δαπανών του Προϋπολογισμού τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων για το σύνολο του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το πρώτο εξάμηνο του έτους το 90,9% του ποσού που προβλεπόταν να επιχορηγηθεί για το σύνολο του 2011.

Σπύρος Δημητρέλης


Μετά τα πανηγύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό

Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι έβαλε τέλος στο κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, αλλά οι εργαζόμενοι, οι φορολογούμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν πολλούς λόγους για να πανηγυρίζουν. Και αυτό διότι λίαν συντόμως θα αρχίσουν να πληρώνουν τα χαράτσια που τους επιβάλλονται και θα τους κάνουν πολύ φτωχότερους.

Ειδικότερα οι λογαριασμοί που έρχονται οσονούπω είναι οι εξής:

1. Η μείωση των μισθών μέσω της περικοπής του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ. Το φορολογικό κλιμάκιο που δημιουργείται έχει φορολογικό συντελεστή 10%, γεγονός που σημαίνει επιβάρυνση 400 ευρώ για όλους τους φορολογουμένους. Η επιβάρυνση θα φανεί από τη μισθοδοσία αυτού του μήνα στους μισθούς όλων των υπαλλήλων. Στον ιδιωτικό τομέα η μείωση θα είναι της τάξεως των 28,75 ευρώ τον μήνα και στο δημόσιο τομέα 33,3 ευρώ αντίστοιχα.

2. Ερχεται η έκτακτη εισφορά-κεφαλικός φόρος σε όλους τους φορολογουμένους από 1%-4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Πιο συγκεκριμένα 1% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, 3% για την εισοδηματική κατηγορία 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και 4% για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω. Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

3. Επιβάλλεται ειδικός κεφαλικός φόρος, υπό μορφή τέλους επιτηδεύματος, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Ειδικά για φέτος θα είναι 300 ευρώ, ενώ από του χρόνου θα είναι 400 ευρώ για όσους εργάζονται σε πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και 500 ευρώ για εκείνους που είναι σε πόλεις μεγαλύτερες των 200.000 κατοίκων.

4. Ερχεται σύντομα το ενιαίο μισθολόγιο, που θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα μέσω κατάργησης επιδομάτων.

5. Ερχονται απολύσεις στο Δημόσιο μέσω της τοποθέτησης των υπό απόλυση εργαζομένων σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας όπου θα λαμβάνουν το 60% των βασικών αποδοχών του Δημοσίου.

6. Από 1ης Αυγούστου αυξάνεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΛΑΦΚΑ) για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, μεικτές αποδοχές, από 6% ως 14%.

7. Παρακρατείται επιπλέον έκτακτη εισφορά 8% μεσοσταθμικά για όσους συνταξιούχους παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών.

8. Από 1ης Σεπτεμβρίου επιβάλλεται ειδικό «χαράτσι»- έκτακτη εισφορά σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ, 3%-10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

9. Μειώνεται το εφάπαξ σε όσους έχουν βγει στη σύνταξη από 1-1-2010 κατά 10% αν είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου και κατά 15% αν είναι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ.

10. Επιβάλλεται αυξημένη εισφορά υπέρ ανέργων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, της τάξεως του 2%. Ταυτόχρονα αυξάνεται η εισφορά υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 0,5%, τόσο για εργαζομένους όσο και για εργοδότες.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα