Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα διήρκεσε η τεχνητή «αισιοδοξία» με την οποία οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης περιτύλιξαν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος. Τα προβλήματα αξιοπιστίας, συνοχής και αποτελεσματικότητας παραμένουν αξεπέραστα για το κυβερνητικό σκάφος, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που μετά τους πρώτους «πανηγυρισμούς» διαπιστώνεται ότι η πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία διατηρείται πολύ γκρίζα έως σκοτεινή, ενώ τα δεσμά της χώρας παρατείνονται για τουλάχιστον άλλα 40 χρόνια!
Εμμένοντας στα επικοινωνιακά τερτίπια πάντως ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει κατ’ αρχάς να την «επιβάλει» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, την οποία συγκαλεί το πρωί της Τετάρτης. Το αποτέλεσμα ωστόσο θεωρείται πολύ αμφίβολο, καθώς πολλοί βουλευτές έλεγαν ότι στις επαφές που είχαν με ψηφοφόρους τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν διαπίστωσαν να έχει αλλάξει το αρνητικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ. «Μπορεί να δόθηκε η εντύπωση ότι στις Βρυξέλλες αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αλλά εδώ στην Ελλάδα ο κόσμος μάς έχει ξεγράψει και δεν μας πιστεύει πια» σημείωναν χαρακτηριστικά. Η ορατή απειλή να ληφθούν μέσα στο 2011 και νέα μέτρα κάθε άλλο παρά αφήνει μάλιστα περιθώρια πραγματικής αισιοδοξίας στους βουλευτές και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Επίσης όσο θα κυλούν οι μέρες και θα έρχονται στο φως οι σκοτεινές πλευρές της απόφασης των Βρυξελλών τόσο θεωρείται ότι θα ξεθωριάζει όλο αυτό το πανηγυρικό σκηνικό των τελευταίων ημερών.
Στον… κόσμο του ο κ. Παπανδρέου, πρόκειται να δώσει διαστάσεις «εθνικής επιτυχίας» και κατά τη συζήτηση που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη το μεσημέρι στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Επίσης, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το διαλυμένο κόμμα του, σχεδιάζει να υψώσει πάλι τους τόνους εναντίον της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα εις βάρος της Ν.Δ. και του Α. Σαμαρά. Οι σύμβουλοι του Μεγάρου Μαξίμου ονειρεύονται ότι με τον τρόπο αυτόν ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να βγει από τα πολλαπλά αδιέξοδά του.
Αλλωστε, όπως φάνηκε, το αποτέλεσμα των Βρυξελλών ουδόλως περιόρισε τα μαχαιρώματα και τις συγκρούσεις μεταξύ των υπουργών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει να δώσει και έντονο προσωπικό τόνο στην «επιτυχία», για να μην αφήσει στον Ευ. Βενιζέλο περιθώριο να την καρπωθεί και να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ, όπως επιχειρεί να κάνει και με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν μάλιστα ότι οι σχέσεις των δύο «συνεταίρων» της κυβερνητικής εξουσίας θα κινούνται πλέον σε τεντωμένο σχοινί, αποτυπώνοντας το πραγματικό κλίμα στο κυβερνών κόμμα.
Βασίλης Θασίτης
Τρισέ: Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος στάσης πληρωμών
Ο φόβος για (μερική) στάση πληρωμών στην Ελλάδα μπορεί να απομακρύνθηκε, αλλά θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, χτυπώντας το καμπανάκι για την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, ο κ. Τρισέ προαναγγέλλει την αλλαγή των όρων των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να είναι δυνατή η επιβολή μέτρων εις βάρος ενός κράτους, το οποίο δεν τηρεί τις συμφωνηθείσες διορθώσεις, καθώς και τον ασφυκτικό έλεγχο της χώρας μας από την τρόικα αλλά και ευρωπαϊκά κράτη.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνει μεταξύ άλλων:
-Τώρα ζητούμε να υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές στο θέμα της οικονομικής εποπτείας. Αποφασιστικής σημασίας είναι η Ελλάδα να εφαρμόζει εξίσου το πρόγραμμα προσαρμογής σε επίπεδο δημοσιονομικών και σε επίπεδο δομών. Αυτό είναι το Α και το Ω. Αποφασιστικής σημασίας είναι, επίσης, ο στενός έλεγχος της εφαρμογής αυτής, καθώς και μια ευρεία τεχνική υποστήριξη από πλευράς Κομισιόν, ΔΝΤ και ευρωπαϊκών κρατών-μελών.
-Δηλώναμε συνέχεια δημοσίως και με πολύ σαφή τρόπο ότι συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τρία πράγματα: Τον εξαναγκασμό επί του ιδιωτικού τομέα, το πιστωτικό γεγονός και μία -έστω και μερική στάση- πληρωμών. Οσον αφορά τα δυο πρώτα σημεία, μπορώ να πω ότι οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τη συμβουλή μας. Σε ό,τι αφορά το τρίτο σημείο θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.
-Στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών η ΕΚΤ και το σύστημα του ευρώ θα ζητούσαν την επανακεφαλοποίηση των τραπεζών και την αναβάθμιση της φερεγγυότητας για τις εγγυήσεις που έχουν κατατεθεί. Αυτά τα στοιχεία είναι αποφασιστικής σημασίας, προκειμένου να είναι δυνατή η αναχρηματοδότηση των τραπεζών με εγγυήσεις που να είναι αποδεκτές. Η οικονομική αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων το έχουν αποδεχθεί αυτό.
-Στο μέλλον θα πρέπει να είναι δυνατή η επιβολή μέτρων εις βάρος ενός κράτους, το οποίο δεν τηρεί τις συμφωνηθείσες διορθώσεις. Οι κυρώσεις είναι αποφασιστικής σημασίας για την αποτροπή άσχημων εξελίξεων. Τώρα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν σχετικά με το νέο νομικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή εποπτεία της οικονομικής πολιτικής.
Νίκος Ελευθερόγλου