Μία στις τρεις εταιρίες θα μειώσει το προσωπικό της, μία στις δύο δεν θα κάνει καθόλου αυξήσεις και μία στις πέντε θα «ψαλιδίσει» τους μισθούς του προσωπικού της. Τα δυσάρεστα αυτά συμπεράσματα από τον κόσμο του ελληνικού «επιχειρείν» προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το ALBA Graduate Business School, σχετικά με τον δείκτη τάσεων αγοράς εργασίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (63,2%) δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση, ποσοστό αυξημένο συγκριτικά με το περασμένο εξάμηνο (52,4%). Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό εταιριών (6,4%) σκέφτεται ακόμη και να μετεγκαταστήσει τμήμα ή ολόκληρη την εταιρία στο εξωτερικό. Ο δείκτης παραμένει για έκτο διαδοχικό εξάμηνο κάτω από την τιμή του 100 και συγκεκριμένα στο 81, γεγονός που πρακτικά μεταφράζεται σε μείωση και στασιμότητα των δραστηριοτήτων για προσέλκυση νέων στελεχών.
Οι επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους, ρίχνοντας ακόμη και το επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού τους. Οι μισές από τις εταιρίες που συμμετέχουν στην έρευνα θεωρούν πιθανό ή πολύ πιθανό να μειώσουν την εκπαίδευση των εργαζομένων τους, ενώ στο 40% θα επηρεαστεί αρνητικά και η εκπαίδευση των διευθυντικών στελεχών τους.
Ομως και οι συνήθειες αλλάζουν, με το 53% των επιχειρήσεων να έχει αντικαταστήσει τα επαγγελματικά ταξίδια με video conference υπηρεσίες, καθώς και με την προώθηση της συστηματικής επικοινωνίας μέσα στον οργανισμό με έξυπνα και φθηνά εργαλεία, όπως newsletter, ιστολόγια κ.λπ. Το 30% χρησιμοποιεί outsourcing υπηρεσίες κυρίως για να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα (π.χ. ανάθεση μισθοδοσίας σε εξωτερικό συνεργάτη). Εξι στις δέκα εταιρίες προγραμματίζουν «ψαλίδι» σε μπόνους, το 19,6% έχει ήδη αποφασίσει μειώσεις μισθών και άλλο ένα 17,9% το εξετάζει. Να σημειωθεί ότι το 41,3% των εταιριών έχει προχωρήσει στο τελευταίο εξάμηνο σε απολύσεις και το 22,5% σε περικοπές στη μισθοδοσία.
Και σε αυτό το εξάμηνο συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων σε νεαρά στελέχη (32,6%). Ο πήχης στη μάχη της αναζήτησης εργασίας ανεβαίνει, καθώς το 55,3% των επιχειρήσεων θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέου προσωπικού το μεταπτυχιακό. Παράλληλα, η πλειονότητα των εταιριών θεωρεί σημαντική την ύπαρξη πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, αγγλικών ή άλλων επαγγελματικών δεξιοτήτων για την τελική επιλογή νέου προσωπικού.
Η τάση για προσέλκυση νέων εργαζομένων είναι αυξημένη στους κλάδους των υπηρεσιών, των φαρμακευτικών, των κατασκευαστικών καθώς και στη βιομηχανία. Αντίθετα, στασιμότητα υπάρχει στον κλάδο της εκπαίδευσης, στο εμπόριο, στον τουρισμό, καθώς και στον τραπεζικό κλάδο, όπου μάλιστα αυξάνεται ο αριθμός των οικειοθελών αποχωρήσεων.
Νεκταρία Σταμούλη