Στην αρχή ήθελε να πάρει μόνο τον ελληνικό ήλιο. Τώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα θέλει όλα! «Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που ζητούν στήριξη χρειάζεται να είναι προετοιμασμένα ώστε να παραδώσουν τμήμα της εθνικής κυριαρχίας τους» υποστήριξε χθες, σε μια ξεκάθαρη δήλωση των γερμανικών προθέσεων.
Η παρέμβαση Σόιμπλε έρχεται λίγες εβδομάδες έπειτα από την προτροπή «πουλήστε ήλιο για να ξεχρεώσετε» προς την Ελλάδα. Συνοδεύτηκε, μάλιστα, με αιχμές για πιθανή εκδίωξη από την ευρωζώνη για τους απείθαρχους που δεν θα δεχτούν να παραδώσουν την εθνική τους κυριαρχία. Οι Γερμανοί δεν βλέπουν πλέον την Ελλάδα μόνο ως τόπο φτηνών διακοπών, αλλά και ως περιοχή στην οποία μπορούν να ψωνίσουν αξιόλογες επιχειρήσεις ή να κυριαρχήσουν σε τομείς της οικονομίας με χαμηλό κόστος, εξαιτίας της πολυετούς κρίσης. Οσο διαρκεί η κρίση τόσο καλύτερες οι τιμές που μπορούν να επιτύχουν, με τον κ. Σόιμπλε να ξεκαθαρίζει ότι «η βοήθεια δεν είναι δωρεάν» και να μας προετοιμάζει για «την οικονομική εισβολή».
Εδώ και μήνες διερευνούν τις ευκαιρίες από την ενέργεια ως τη διαχείριση απορριμμάτων και τις υποδομές, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης πανηγυρίζει για «Συμμαχία για την Ανάπτυξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία»… Χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως μετά τις 15 Αυγούστου θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο Γερμανός ομόλογός του Φ. Ρέσλερ, φέρνοντας μαζί του αποστολή ειδικών εμπειρογνωμόνων και επιχειρηματιών με στόχο την περαιτέρω εξειδίκευση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σε συνέντευξή του, που δημοσίευσε χθες το περιοδικό «Stern», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι πρέπει να επιβάλλονται αυστηρότερες κυρώσεις στα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη και προσθέτει ότι «το κράτος- μέλος με προβλήματα, που δέχεται βοήθεια, πρέπει να επιστρέφει ένα μέρος της κυριαρχίας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Το πρακτορείο Ρόιτερς αποκάλυψε χθες και μια επιστολή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην οποία ξεκαθαρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει «λευκή επιταγή» στον μηχανισμό στήριξης (EFSF) κατά τις αγορές ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Επαναλαμβάνει, επίσης, τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ σύμφωνα με τις οποίες ουδείς πιστεύει πως θα δοθεί μόνιμη λύση στην κρίση της ευρωζώνης με μία μόνο σύνοδο.
Ουρανία Γαλανού
Standard & Poors: Κανονική χρεοκοπία 100% σε δύο χρόνια
Ψυχρολουσία διαρκείας ζουν οι Ελληνες μετά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Βρυξελλών αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Χθες, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poors όχι μόνο προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, αλλά και προέβλεψε ότι το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς, παρά τη συμφωνία των Βρυξελλών, εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο. Ο αρχικός ενθουσιασμός αντικαθίσταται σταδιακά από όλο και πιο έντονες αμφιβολίες όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών στην «εθελοντική» ανταλλαγή ομολόγων, αλλά και την αποτελεσματικότητα του όλου πακέτου. Οσο προχωρούν οι ημέρες τόσο γίνονται κατανοητά τα σύνθετα ζητήματα που καλούνται να επιλύσουν οι τεχνοκράτες που υποστηρίζουν τη συμφωνία της Πέμπτης. Γι’ αυτό και τα spreads διατηρούνται ψηλά και το Χρηματιστήριο πιέζεται εκ νέου. Χθες τα spreads της Ιταλίας και της Ισπανίας (διαφορά απόδοσης των δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά) κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά. Ο προβληματισμός έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και αποτυπώθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες.
Ο οίκος S & P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από CCC σε CC. Πρόκειται για ένα σκαλοπάτι πριν από τη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας που αναμένεται να μας βάλει ο διεθνής οίκος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, όπως προβλέπει η συμφωνία των Βρυξελλών. Ο οίκος χαρακτηρίζει την προτεινόμενη αναδιάρθρωση ως μία προβληματική συναλλαγή, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι πιθανό ότι θα επιφέρει ζημιές στους πιστωτές.
Επίσης, ο οίκος σημειώνει πως ο σκοπός της ανταλλαγής-μετακύλισης του χρέους είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του S & P όμως, ο προβληματικός δανειολήπτης (δηλαδή η Ελλάδα) δεν μπορεί -απουσία ανακούφισης από το χρέος- να πληρώσει το χρέος του ολόκληρο και εντός προθεσμίας. Με άλλα λόγια, η συμφωνία των Βρυξελλών δεν ανακουφίζει την Ελλάδα από το υπέρογκο χρέος.
Στο μεταξύ, ο κατάλογος με τους ιδιώτες-«εθελοντές» που δέχονται να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν με νέα μεγαλύτερης διάρκειας ή χαμηλότερης αξίας αυξάνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο προβληματισμός όσων υποστηρίζουν πως δύσκολα βγαίνουν τα νούμερα του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η αναστάτωση που προκλήθηκε προχθές, όταν από τυπογραφικό λάθος βγήκαν από τον κατάλογο των συμμετεχόντων, όπως τον καταρτίζει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), τα ονόματα δύο ελληνικών τραπεζών!
Σε έκθεση της διεθνούς τράπεζας J.P. Morgan αναφέρεται πως μέχρι τη Δευτέρα είχαν δηλώσει συμμετοχή επενδυτές που κατείχαν ομόλογα αξίας μόλις 64 δισ. ευρώ, δηλαδή καλύπτουν το 43% των περίπου 150 δισ. ευρώ που πρέπει να ανταλλαγούν με βάση τη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας. Οι αναλυτές εκτιμούν πως στο τέλος θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στους επενδυτές, προκειμένου να συμμετάσχουν «εθελοντικά».
Οι ίδιοι προσθέτουν πως η στάση αναμονής είναι δικαιολογημένη, καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα κρίσιμες λεπτομέρειες. Σήμερα πραγματοποιείται σειρά συναντήσεων του IIF στην Αθήνα και αρκετοί θεωρούν πως θα ξεκαθαρίσει κάπως το σκηνικό.
Φώτης Κόλλιας
Προσέλαβαν για σύμβουλο εταιρία ειδική στις χρεοκοπίες
Μια εταιρία άκρως εξειδικευμένη στις αναδιαρθρώσεις, δηλαδή πτωχεύσεις επιλεκτικές, ελεγχόμενες ή όχι, ανακοίνωσε χθες ότι προσέλαβε ως σύμβουλο το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τη διεθνή εταιρία Lazard, η οποία αναλαμβάνει τον ρόλο του οικονομικού συμβούλου της Ελλάδας σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας, δηλαδή την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν με νέα ομόλογα. Πρόκειται για τη διαδικασία που οδηγεί στην περιβόητη «επιλεκτική χρεοκοπία» της χώρας. Το πεδίο δηλαδή στο οποίο ειδικεύεται η Lazard. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρία ακούγεται στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2010 είχε γίνει μεγάλος θόρυβος όταν είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι η κυβέρνηση συζητούσε μαζί της για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους.
Να σημωθεί ότι η εταιρία παρέχει ήδη συμβουλές σε χώρες που έχουν επιλεκτικά ή ολικά χρεοκοπήσει, όπως στην Αργεντινή και στο Εκουαδόρ, ενώ θεωρείται ειδική στον συμβουλευτικό τομέα σε θέματα «κουρέματος» χρεών. Το γνωστό haircut. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει σε ένα έμμεσο «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων των ιδιωτών κατά περίπου 21%. Η αμερικανικών συμφερόντων Lazard, όπως αποκαλύπτεται στον δικτυακό της τόπο, ασχολείται αυτή τη στιγμή με περισσότερες από 70 συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους σε πάνω από 20 επιχειρηματικούς κλάδους παγκοσμίως. Εκτός από τη Lazard το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι προσέλαβε ως αναδόχους για την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας των Βρυξελλών που αφορούν τη συμμετοχή των ιδιωτών τις διεθνείς τράπεζες BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC. Επίσης προσελήφθη ως νομικός σύμβουλος της Ελλάδας το διεθνές δικηγορικό γραφείο Gottlieb Steen & Hamilton. Οι αμοιβές των συμβούλων που προσελήφθησαν από το υπουργείο Οικονομικών δεν έγιναν γνωστές.
Απαντούν με απεργία (23-24 Αυγούστου) οι εφοριακοί
Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζει ότι θα μαζέψει τα έσοδα από τους νέους φόρους και θα κλείσει την τεράστια μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού, ωστόσο η σχέση της με αυτούς που είναι αρμόδιοι για να συλλέξουν τα έσοδα μόνο καλή δεν είναι. Το σύνολο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Αύγουστο, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, το οποίο θα επιφέρει τεράστιες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στις εφορίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), στα τελωνεία (ΟΤΥΕ) και στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ) ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν προειδοποιητική απεργία στις 23 και 24 Αυγούστου. Σε ανακοίνωσή τους οι εφοριακοί καλούν την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τα «επικοινωνιακά παιχνίδια» και τη συκοφάντηση του κλάδου με τα περί «λευκής απεργίας» των εργαζομένων στις εφορίες. Η ομοσπονδία των εργαζομένων στις εφορίες καλεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα σε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιωθεί το ελεγκτικό έργο και να τονωθούν τα φορολογικά έσοδα. Μάλιστα, σημειώνουν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητεί νέες θυσίες από τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, χωρίς να εκσυγχρονίζονται οι φορολογικές υπηρεσίες και να χάνονται τεράστια φορολογικά έσοδα με τις τεράστιες ελλείψεις σε ελεγκτικό προσωπικό.
Προβόπουλος: Να εκμεταλλευτούμε το δεύτερο πακέτο
Την εκτίμηση ότι θα βγούμε πιο γρήγορα στις αγορές αν τηρήσουμε και εφαρμόσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής αυστηρά και με συνέπεια διατύπωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο κεντρικός τραπεζίτης διακρίνει βελτίωση της ψυχολογίας των καταθετών λίγα 24ωρα μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει η επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα.
Παράλληλα υποστήριξε ότι «το δεύτερο πακέτο στήριξης παρέχει ανάσα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο για να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος, αλλά και να τους υπερβούμε». Ωστόσο πρόσθεσε ότι χρειάζεται χρόνος για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα προβλήματα.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έκαναν ό,τι χρειάζεται, και η μπάλα είναι τώρα στο δικό μας γήπεδο και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι με βάση τις τελευταίες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία ο ρυθμός ανάπτυξης το 2012 θα προσεγγίσει το 1%, ενώ για το 2013 εκτίμησε ότι θα αυξηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 2%.
Νεκταρία Σταμούλη
Πώς έσωσε ο Ακερμαν τις τράπεζες πετώντας τα… ψίχουλα στην Ελλάδα
Τον βρόμικο ρόλο του Ιωσήφ Ακερμαν κατά της Ελλάδας και υπέρ των τραπεζών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».
Σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Αξίζει κάθε cent που εισπράττει» και υπότιτλο «Πώς ο Γιόζεφ Ακερμαν επέβαλε τα συμφέροντα των τραπεζών στη Σύνοδο Κορυφής» ο απερχόμενος πρόεδρος της Deutsche Bank και εκλεκτός συνομιλητής της φράου Μέρκελ εκτέλεσε την αποστολή που του είχε ανατεθεί στο ακέραιο· και δεν ήταν άλλη από το να δώσει… ψίχουλα στην Ελλάδα και να διασφαλίσει κέρδη για τις τράπεζες.
Οπως επισημαίνεται, ο λομπίστας Ελβετός τραπεζίτης, που δηλώνει κυνικά ότι πάνω από όλα είναι η τράπεζά του και οι μέτοχοί της, είχε εντολή από τον τραπεζικό κλάδο εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Οπως χαρακτηριστικά γράφει η γερμανική εφημερίδα, «εάν συγκριθεί το σχέδιο που υπήρχε πριν από τη Σύνοδο με τις τελικές αποφάσεις καταλήγουμε σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Ο απερχόμενος πρόεδρος της Deutsche Bank, που είναι ταυτόχρονα και κορυφαίος λομπίστας της Παγκόσμιας Ενωσης Τραπεζών, αξίζει κάθε ευρώ που εισπράττει. Αυτό που διαπραγματεύτηκε ο Ακερμαν στη Σύνοδο Κορυφής είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ ελκυστικό πακέτο για τις τράπεζες, που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για μεγάλες απώλειες στην ελληνική δημοσιονομική κρίση». Ο βρόμικος ρόλος του εις βάρος της χώρας μας αλλά και γενικότερα εναντίον του πολιτικού οικοδομήματος της ευρωζώνης φαίνεται και στο ότι κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει για τις τράπεζες όρους καλύτερους από αυτούς με τους οποίους δανείζουν οι χώρες της ευρωζώνης την Ελλάδα. Οπως σχολιάζει, τέλος, η εφημερίδα, ο Ακερμαν είναι ένας πολιτικός που δρα χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση.
Νίκος Ελευθερόγλου
Νέα διεθνής αναγνώριση των θέσεων Σαμαρά
Δύο ακόμη άρθρα που δημοσιεύονται στους «Financial Times» και στη «Wall Street Journal» έρχονται από τη μία να υιοθετήσουν τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες για τις «γκρίζες ζώνες» της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.
Οι «Financial Times» κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση του κ. Σαμαρά για τη μείωση των φόρων τονίζοντας: «Βέβαια η Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολο να πουλήσει τις μειώσεις φόρων στους Ευρωπαίους εταίρους της. Ομως οι χαμηλότεροι φόροι, που θα είναι πλέον εφικτό να πληρωθούν και να συγκεντρωθούν, θα βοηθούσαν πολύ περισσότερο τα οικονομικά των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης από όσο το σημερινό δυσλειτουργικό σύστημα. Η Ελλάδα έχει πάρει υπόσχεση για νέο χρήμα. Τώρα χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας. Αλλιώς πραγματικά θα καταλήξει στα σκυλιά».
Η «Wall Street Journal» τονίζει ότι «το νέο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας δεν θα πετύχει. Οσο περνούν οι μέρες οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί. Η τελευταία συμφωνία έχει τρία βασικά ελαττώματα:
1. Δεν αυξήθηκε το μέγεθος του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης. Και αυτό στέλνει δύο βλαβερά μηνύματα: Οτι θεωρούν πιθανό πως κάποιο μέλος της ευρωζώνης δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δανεικά. Και ότι οι χώρες-μέλη δεν είναι ακόμη έτοιμες να σταθούν μαζί και ενωμένες για να παλέψουν για την κρίση ό,τι και να γίνει.
2. Το ταμείο διάσωσης δεν μπορεί να δράσει μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια.
3. Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα “δουλέψει”, καθώς βασίζεται σε γελοιωδώς αισιόδοξους στόχους για έσοδα που θα προέλθουν από ιδιωτικοποιήσεις».
Ν.Ε.