Οποιον θέλει εκείνος θα διορίζει επικεφαλής στις νέες υπερεφορίες της χώρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος!
Αυτή την απίστευτη απόφαση έλαβε ομόφωνα χθες το υπουργικό συμβούλιο, εγκρίνοντας εισήγηση του ίδιου του «αναπληρωτή πρωθυπουργού», με το επιχείρημα ότι με τη σημερινή στελέχωση δεν μπορεί να γίνει γρήγορη είσπραξη των εσόδων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο πάντως «αδειάζεται» ο Γ. Ραγκούσης (αν και δεν προέβαλε κάποια ένσταση), καθώς με δικό του νόμο στην επιλογή των προϊσταμένων λαμβάνονταν υπόψη τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά τους. «Αυτά έφεραν όλους τους “άχρηστους” σε θέσεις ευθύνης» έλεγε υπουργός, υποστηρίζοντας την πρόταση Βενιζέλου, ο οποίος προφανώς θα κάνει τις επιλογές με τα δικά του (διαφορετικά) κριτήρια…
Το νέο καθεστώς επιχειρείται να συνδυαστεί με την αναδιάρθρωση των εφοριών που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό να συγχωνεύσει περί τις 200 ανά τη χώρα και να δημιουργήσει περίπου 30-40 «πολυδύναμες», στις οποίες έτσι ο κ. Βενιζέλος γίνεται παντοδύναμος. Η δικαιολογία, που ακούστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι η τοποθέτηση των προϊσταμένων θα γίνεται από τον υπουργό, «όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», αποσκοπεί απλώς στο να μετριάσει τις αντιδράσεις.
Κατά τα λοιπά, η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τον πρώτο «διαγκωνισμό» (που άργησε κιόλας…) των δύο αντιπροέδρων (Πάγκαλου και Βενιζέλου) και το αλαλούμ των κυβερνητικών θέσεων για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Υποστηρίζοντας ότι η δέσμευση της χώρας συνίσταται στη δημιουργία εσόδων από τον ΟΠΑΠ υπέρ της εξυπηρέτησης του χρέους, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε να ακυρώνει την αποκρατικοποίησή του, μολονότι περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο. Πρότεινε, μάλιστα, όλα τα «φρουτάκια» να ενταχθούν στον ΟΠΑΠ, καθώς και να πάρει ο Οργανισμός τα κρατικά λαχεία, πλειοδοτώντας στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση του Δημοσίου που σήμερα κατέχει το 34%. Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος δήλωσε το διαμετρικά αντίθετο, ότι τα συμπεφωνημένα ισχύουν και ο ΟΠΑΠ θα αποκρατικοποιηθεί εντός του 2011, αφού μέχρι τότε απαιτούνται έσοδα 5,1 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις…
Την ίδια στιγμή, μαζί με 40 οργανισμούς των οποίων το κλείσιμο συζητήθηκε στη συνεδρίαση, «καταργείται» και ο Θόδωρος Πάγκαλος, αφού οι σχετικές αρμοδιότητες (όχι ότι είχε και άλλες…) περνούν στη δικαιοδοσία του κ. Βενιζέλου. Αυτό κατά τις πληροφορίες έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ τους, η οποία έγινε εύκολα «αντιληπτή» από τους άλλους υπουργούς. Ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει πλέον τον συντονισμό του προγράμματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων (ο κ. Πάγκαλος διατηρεί μόνο γνωμοδοτικό ρόλο), αλλά και τη νομοθέτησή τους, για την οποία ολιγώρησε ο υπεύθυνος ως τον ανασχηματισμό Γ. Ραγκούσης. Ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με υπουργούς και φορείς για το θέμα μέχρι τις 5 Αυγούστου.
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η δήλωσή του ότι «θα ικανοποιήσουμε την αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο για 7.000 θέσεις λιγότερες, αλλά χωρίς απολύσεις», αλλά δεν εξήγησε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.
Τέλος, επικυρώθηκε ουσιαστικά η έλευση επιτρόπων στα υπουργεία, μέσα από την αναφορά του πρωθυπουργού στην απόφαση Μπαρόζο για ειδική γενική διεύθυνση της Κομισιόν για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.