Ωρα μηδέν στην Αμερική

Το ρολόι μετράει αντίστροφα και κάθε λεπτό που περνά, υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά στη χρεοκοπία! Ακόμη και τώρα όμως το ενδεχόμενο αυτό για πολλούς ίσως να μοιάζει με σενάριο χολιγουντιανού πολιτικού θρίλερ με οικονομικές διαστάσεις. Η αλήθεια, όμως, δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η πιθανότητα να χρεοκοπήσει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι πιο μεγάλη από ποτέ.

Το πολιτικό αδιέξοδο αναφορικά με το σχέδιο διαχείρισης του ελλείμματος των ΗΠΑ εξακολουθούσε και χθες να ισχύει, καθώς η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατέληξε ούτε τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) σε συμφωνία. Στο πολυπόθητο δηλαδή -και για το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό- «Νew Deal», που τη δεδομένη ιστορική συγκυρία θα αυξάνει το ανώτατο όριο του χρέους της χώρας και ως εκ τούτου θα καθιστά τις ΗΠΑ ικανές να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι την ημερομηνία-σταθμό της 2ας Αυγούστου 2011.

Μετά τις νέες δυσάρεστες εξελίξεις, οι Ρεπουμπλικάνοι ανακοίνωσαν, μέσω του εκπροσώπου τους Μάικ Πεν, ότι θα αξιολογήσουν τις επιλογές τους, αφού δεν προχώρησαν στην ψηφοφορία του σχεδίου διαχείρισης του αμερικανικού ελλείμματος.

Υστερα από εβδομάδες συνομιλιών που αποσκοπούσαν σε κοινή λύση για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ, η ψηφοφορία του σχεδίου διαχείρισης του αμερικανικού ελλείμματος που είχε εισηγηθεί ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, αναβλήθηκε, τουλάχιστον για πέντε ημέρες, χωρίς μάλιστα να γίνουν ξεκάθαρα τα αίτια της αναστολής.

«Δεν έχω λόγια που να εκφράζουν το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση παγκοσμίως» δήλωνε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζον Κέρι, ενώ περίπου 14 κορυφαίοι παράγοντες της Wall Street, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τόνιζαν ότι τα μέλη του Κογκρέσου «πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα».

«Υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Είναι σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία των ΗΠΑ, διότι είναι η πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο» τόνιζε σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «επιθυμία μου είναι οι πολιτικοί ηγέτες να έχουν το θάρρος και την ταπεινότητα να ξεπεράσουν τα πολιτικά δόγματα, για το καλό της χώρας και της παγκόσμιας οικονομίας».

Τέλος, το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο κι έπειτα από τις δηλώσεις του μεγαλοεπενδυτή και προέδρου της Templeton Emerging Markets Group Μαρκ Μόμπιους, που δήλωσε χθες ότι το δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης αποδείχθηκαν επενδυτικά καταφύγια, δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται ασφαλή.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img