Από τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα που καλλιεργούν εδώ και ενάμιση χρόνο εις βάρος της χώρας μας τα γερμανικά ΜΜΕ και να εξηγήσει στους ψηφοφόρους της Μέρκελ ότι «ο τρόπος ζωής των Ελλήνων είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που παρουσιάζουν φυλλάδες όπως το “Focus” και η “Build”».
Γιος μεταναστών, που έφυγαν από την Ηπειρο τη δεκαετία του ’60, ο κ. Κώστας Δημητρίου γεννήθηκε στην Κολονία πριν από 45 χρόνια. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να πάρει πτυχίο Δασοπονίας, συνέχισε με σπουδές Πληροφορικής και Οικονομικών στη Γερμανία και σήμερα εργάζεται ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Κολονίας. «Μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ αρκετών πόλεων για τις ανάγκες της Ομοσπονδίας. Σε κάθε ευκαιρία ταξιδεύω και στην Ελλάδα. Ηταν δύσκολο να γυρίσω μετά τις σπουδές μου, να αφήσω την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους μου. Αλλά δεν την ξεχνάω ποτέ».
Οπως όλοι οι Ελληνες της Γερμανίας, τους τελευταίους μήνες είδε την καθημερινότητά του να αλλάζει, εξαιτίας της συντονισμένης επίθεσης των γερμανικών ΜΜΕ εναντίον της χώρας μας. «Μπορεί να είμαστε μακριά και να μη μας επηρεάζουν άμεσα οι οικονομικές περιπέτειες της Ελλάδας, αλλά, πέρα από τη θλίψη και την απαισιοδοξία που μας προκαλεί η κρίση, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα ανθελληνικά πρωτοσέλιδα, την καχυποψία και τα ειρωνικά σχόλια των Γερμανών. Ακόμα και τα παιδιά μας στο σχολείο είδαν τη συμπεριφορά των συμμαθητών τους απέναντί τους να αλλάζει».
Η ΟΕΚ και οι περίπου 150 κοινότητες που συντονίζει δεν άφησαν αναπάντητες τις προκλήσεις των γερμανικών ΜΜΕ. «Επιδιώξαμε να έχουμε βήμα για να ακουστεί και η δική μας φωνή. Και στα ακραία επιχειρήματα της γερμανικής πλευράς δώσαμε σκληρές απαντήσεις. Βάλαμε στο τραπέζι ακόμα και το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, που οι Γερμανοί… δυσκολεύονται να συζητήσουν». Ο κ. Δημητρίου διαπιστώνει, πάντως, ότι εδώ και λίγο καιρό η γερμανική κοινή γνώμη έχει υποχωρήσει από την αρχική, άκαμπτη στάση της απέναντι στη χώρα μας. «Οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι ο ελληνικός λαός υποχρεώθηκε να κάνει πολλές θυσίες. Στην αρχή, οι Γερμανοί έμοιαζαν να θέλουν να μας εκδικηθούν. Να μας τιμωρήσουν, επειδή τους κοροϊδέψαμε. Τώρα συνειδητοποιούν ότι πρέπει να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση».
Σε αυτήν τη μεταστροφή, ο ρόλος των Ελλήνων που ζουν μόνιμα στη Γερμανία ήταν καθοριστικός. «Ολοι εδώ λειτουργούμε σαν εκπρόσωποι της Ελλάδας, με πρώτους τους εστιάτορες που έρχονται καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την εικόνα, να δείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της χώρας μας. Υπάρχουν βέβαια και γεγονότα που δεν μπορούν να εξηγηθούν και μας πάνε πίσω. Για παράδειγμα, οι μολότοφ στην πλατεία Συντάγματος, εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. Αλλά και οι αποκλεισμοί λιμανιών και αεροδρομίων από τους ταξιτζήδες. Πώς να εξηγήσεις στους Γερμανούς ότι μια χώρα που περιμένει τόσα πολλά από τον τουρισμό “αυτοκτονεί” με αυτόν τον τρόπο;»
Αυξάνεται πάλι το κύμα μετανάστευσης προς τη Γερμανία
Εκτός από την καθημερινότητα των Ελλήνων της Γερμανίας, η οικονομική κρίση φαίνεται να αλλάζει και τη ροή της μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών. «Την τελευταία δεκαετία υπήρχε μια τάση επιστροφής στην πατρίδα. Από πέρυσι όμως, η ΟΕΚ δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα και e-mails από συμπατριώτες μας που ψάχνουν για δουλειά στη Γερμανία». Νέοι με πτυχία και προϋπηρεσία, οικογενειάρχες, ελεύθεροι επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους ζητούν πληροφορίες για τα ελληνικά σχολεία, τους μισθούς και τις συνθήκες ζωής στη Γερμανία.
«Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, που θέλουν να έρθουν εδώ για να εργαστούν και να ζήσουν αξιοπρεπώς. Στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ειδικευμένο προσωπικό, όπως γιατροί, μηχανολόγοι, νοσηλευτές, νοσοκόμοι, ακόμα και σεφ. Δεν μπορείς, βέβαια, να έρθεις για πέντε χρόνια, να κάνεις περιουσία και να φύγεις, όπως βλέπαμε παλιά στις ελληνικές ταινίες. Αλλά μπορείς να βρεις έναν καλό, για τα σημερινά δεδομένα, μισθό και να υπολογίζεις στη βοήθεια των οργανωμένων ελληνικών κοινοτήτων». Στη Γερμανία ζουν σήμερα περίπου 300.000 άνθρωποι με ελληνική υπηκοότητα, ενώ, αν προστεθούν και οι ομογενείς με διπλή υπηκοότητα, ο αριθμός των πολιτών ελληνικής καταγωγής ξεπερνά τους 415.000.
«Οι ελληνικές κοινότητες αποτελούν σημείο αναφοράς για όλους μας. Διοργανώνουν εκδηλώσεις, ομιλίες, μουσικές βραδιές, προωθούν ζητήματα για τα σχολεία μας -που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα- και δείχνουν τον δρόμο σε εκείνους που έρχονται στη Γερμανία για μια νέα αρχή στη ζωή τους. Τελευταία, μας απασχολούν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που γίνονται στις πτήσεις από την Ελλάδα. Οι γερμανικές αρχές θεωρούν ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι μία από τις πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα τους. Υπάρχει μεγάλη καχυποψία, που καταντάει ενοχλητική».
Γεράσιμος Κόντος