Προαναγγελία φοροκαταιγίδας στα ακίνητα και στα εισοδήματα έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ανακοίνωσε και τη δημιουργία περιουσιολογίου για όλους τους Ελληνες, προκειμένου να διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος «πόθεν έσχες». Κατά την επίσημη έναρξη του δημόσιου διαλόγου για την οικοδόμηση του νέου φορολογικού συστήματος, ο υπουργός «κάρφωσε» ουσιαστικά τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το επόμενο κύμα φορολογικών μέτρων που θα έρθει από το 2012.
Ο υπουργός περιέγραψε με σαφή τρόπο την τεράστια ιδιωτική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, από την οποία μπορούν να προκύψουν σημαντικά έσοδα, μίλησε για το πολύ μεγάλο μέρος των εισοδημάτων στην Ελλάδα, τα οποία νόμιμα δεν φορολογούνται (παραπέμπει σε κατάργηση φοροαπαλλαγών), ενώ προαναγγέλλει και τη δημιουργία ενιαίου εισπρακτικού μηχανισμού για φόρους, τέλη και ασφαλιστικές εισφορές.
Ειδικότερα, ο υπουργός είπε με νόημα ότι οι φόροι επί του κεφαλαίου (δηλαδή κυρίως τα ακίνητα) έχουν πάρα πολύ μικρή απόδοση στη χώρα μας. Οπως είπε, με βάση τη δήλωση ακινήτων Ε9 του 2009, η ακίνητη περιουσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δηλαδή η ακίνητη περιουσία του ιδιωτικού τομέα, ανέρχεται σε περίπου 400 δισ. ευρώ. Και μάλιστα, όπως είπε, με βάση την αντικειμενική αξία και όχι την αγοραία, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη. Ουσιαστικά ο υπουργός προετοιμάζει το έδαφος για τις επώδυνες για τους ιδιοκτήτες αλλαγές που έρχονται στη φορολογία των ακινήτων, όπως είναι η μείωση των αφορολόγητων ορίων για τις κάθε είδους μεταβιβάσεις ακινήτων (δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λπ.) ,αλλά κυρίως για τις μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες προκειμένου να προσεγγίσουν τις αγοραίες τιμές.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων των επιχειρήσεων και των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να διευκολύνεται ο φορολογικός έλεγχος.
Σημαντική θα είναι η αύξηση και της φορολογίας εισοδήματος. Με βάση όσα είπε χθες ο υπουργός προκύπτει ότι θα καταργηθούν εκατοντάδες απαλλαγές. Ειδικότερα είπε ότι κάθε χρόνο δηλώνονται περίπου 100 δισ. ευρώ, από τα οποία φορολογούνται μόνο τα 30 δισ. ευρώ και αποδίδονται φόροι περίπου 9 δισ. ευρώ.
Στόχος του υπουργείου είναι να δηλώνονται 130 δισ. ευρώ (μέσω καταπολέμησης της φοροδιαφυγής) και να εισπράττονται 19,5 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε όσους έστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, καθώς και σε όσους κατέχουν πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. Τέλος, με τη δημιουργία ενιαίου εισπρακτικού μηχανισμού για φόρους και εισφορές θα γίνει πιο στενό μαρκάρισμα σε όσους χρωστούν στο δημόσιο, αφού θα ενοποιηθούν και οι μηχανισμοί εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Σπύρος Δημητρέλης
Αρχίζουν (εξονυχιστικοί) έλεγχοι σε όσους αποφάσισαν να μην μπουν στην περαίωση
Φοροκυνηγητό σε όσους αρνήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι της περαίωσης ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι ανέλεγκτες υποθέσεις της δεκαετίας από 1.1.2000 ως 31.12.2009. Η Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων εξέδωσε σχετική οδηγία προς όλες τις εφορίες, με την οποία ορίζει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα γίνεται ο έλεγχος των φορολογικών υποθέσεων για επιτηδευματίες, καθώς επίσης πώς θα επιλύονται τυχόν φορολογικές διαφορές και πώς θα βεβαιώνονται και θα καταβάλλονται οι φόροι.
Ειδικότερα με βάση όσα ορίζονται στη σχετική απόφαση θα ελεγχθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρούν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια:
1. Εχουν ουσιαστικές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
2. Δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
3. Εχουν μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ.
4. Τους έχουν κατασχεθεί βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές ή φορολογικοί μηχανισμοί.
5. Εχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων.
6. Εχουν δηλώσει μεγάλα ποσά δαπανών σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες δεν διαθέτουν αξιόλογα αποθέματα, ή σε ελεύθερους επαγγελματίες.
7. Υπαρξη αδικαιολόγητης διαφοράς μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεων ΦΠΑ.
8. Οταν τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.
9. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτει χαμηλός συντελεστής μεικτού και καθαρού κέρδους.
10. Οταν έγινε χρήση αναπτυξιακών νόμων.
11. Υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων, τα οποία υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία (με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου του έτους 2008). Δηλαδή όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Με βάση την εγκύκλιο πρόκειται να επαληθευτούν από την Εφορία κυρίως:
1. Οι δαπάνες ελεύθερων επαγγελματιών για έξοδα ταξιδίων, υποδοχής και φιλοξενίας, για σταθερή και κινητή τηλεφωνία και για επιβατηγά αυτοκίνητα.
2. Οι δαπάνες που μειώνουν τον φόρο των επιχειρήσεων.
Βασίλης Αγγελόπουλος