Τα πρώτα δίδυμα στην Ελλάδα με διαφορά… επτά χρόνων είναι ιατρικό γεγονός. Οταν το επτάχρονο κοριτσάκι της οικογένειας Κίτσου σε λίγα χρόνια συστήνει τον δίδυμο αδελφό του σε κάποιον, σίγουρα εκείνος θα το κοιτάζει έκπληκτος. Στη σύγχρονη ιατρική όμως όλα είναι πιθανό να συμβούν…
Το ζευγάρι, που πλέει εδώ και μία εβδομάδα σε πελάγη ευτυχίας, αφού υποδέχτηκε το δεύτερο παιδάκι του, ανακάλυψε ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα το 2004 και αμέσως απευθύνθηκε στον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών δρα Κώστα Πάντο, ειδικό σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η 30χρονη τότε γυναίκα υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση, από την οποία προέκυψαν την ίδια μέρα δύο γονιμοποιημένα ωάρια.
Οι μελλοντικοί γονείς αποφάσισαν να κάνουν μόνο ένα παιδί και έκριναν σκόπιμο να καταψύξουν το δεύτερο γονιμοποιημένο ωάριο, ούτως ώστε αργότερα να πραγματοποιηθεί η εμβρυομεταφορά, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί σε νέα φαρμακευτική αγωγή η γυναίκα.
Η σκέψη του δεύτερου παιδιού είχε μείνει πίσω με το πέρασμα των χρόνων και εάν δεν ήταν η κόρη τους, που επέμενε ότι θέλει αδελφάκι, ίσως και να μην το αποφάσιζαν, όπως είπε στη «δημοκρατία» η μητέρα των διαφορετικών διδύμων Κορίνα Οικονόμου.
Πριν από εννέα μήνες λοιπόν επισκέφθηκαν και πάλι τον δρα Πάντο και έτσι πριν από λίγες ημέρες πρόσθεσαν στην οικογένεια ένα νέο μέλος. Το μόλις λίγων ημερών αγοράκι και η επτάχρονη αδελφή του έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των διδύμων εκτός… από κοινά γενέθλια!
Το σύγχρονο «θαύμα» της ιατρικής επιτεύχθηκε με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης, όπως εξηγεί ο δρ Πάντος στη «δημοκρατία». «Το ανθρώπινο έμβρυο καταψύχεται επιτυχώς, είτε στο στάδιο των προπυρηνίων (ζυγωτό) είτε έπειτα από κυτταρική διαίρεση, ακόμη και ως βλαστοκύστη. Τα έμβρυα διατηρούνται σε υγρό άζωτο στους 196°C και παραμένουν αναλλοίωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα» λέει ο καθηγητής.
Αξίζει να τονιστεί ότι με τη σημερινή τεχνολογία περίπου το 80% των εμβρύων επιβιώνει μετά την απόψυξη, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μάλιστα η πιθανότητα επιτυχίας ύστερα από μεταφορά αποψυγμένων εμβρύων είναι σχεδόν η ίδια με την πιθανότητα επιτυχίας έπειτα από εμβρυομεταφορά εμβρύων που δεν έχουν καταψυχθεί.
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες τα ποσοστά εμβρυϊκών ανωμαλιών μετά την απόψυξη είναι ίδια με τα αντίστοιχα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και της φυσικής σύλληψης.
«Δυστυχώς γνωρίζουμε πολλά ζευγάρια που μένουν άτεκνα, επειδή δεν θέλουν να μάθει ο κοινωνικός τους περίγυρος ότι έχουν πρόβλημα. Αυτό το θεωρώ ανόητο, τη στιγμή που υπάρχουν λύσεις» είπε στη «δημοκρατία» ο πατέρας των διδύμων Γιάννης Κίτσος, και η μητέρα συμπλήρωσε: «Είναι πραγματικά τραγικό να υπάρχουν νέοι άνθρωποι που κρύβουν το πρόβλημα από τη στιγμή που υπάρχουν λύσεις. Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πάντο για τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα δεύτερο μωρό».
Μεγάλο πρόβλημα, όπως τονίζει ο κ. Κίτσος, είναι η απουσία της Πολιτείας στο θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, που βασανίζει χιλιάδες ζευγάρια: «Από τη στιγμή που η χώρα μας έχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, θα έπρεπε τα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτουν τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης που μπορεί να στοιχίσουν έως και 4.000 ευρώ».
Η περίπτωση του νεαρού ζευγαριού το οποίο έχει αποκτήσει δίδυμα με τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι η μοναδική στη χώρα μας, ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες που επιλέγουν την κρυοσυντήρηση μη γονιμοποιημένων ωαρίων κυρίως για λόγους υγείας αλλά και καριέρας.
«Ο συχνότερος λόγος είναι προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος. Πολλές γυναίκες 25, 30, 40 ετών, που δεν έχουν τεκνοποιήσει και πρέπει να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, προχωρούν στη φύλαξη μη γονιμοποιημένων ωαρίων πριν από την τοξική θεραπεία» εξηγεί ο δρ Πάντος και συνεχίζει: «Επίσης τα τελευταία χρόνια υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες άνω των 37 ετών που επιλέγουν την κρυοσυντήρηση, εξαιτίας της καριέρας τους. Οταν λοιπόν θα αποφασίσουν να τεκνοποιήσουν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ωάρια που είχαν καταψύξει όταν ήταν νεότερες».
Ρίτα Μελά