Στο «χείλος του γκρεμού» βρίσκεται η οικονομία της Κύπρου, με τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Τράπεζα Κύπρου, να κάνει λόγο για «αδράνεια» της κυβέρνησης και να εκπέμπει σήμα κινδύνου για ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Ιουλίου, με τον έναν μετά τον άλλον τους διεθνείς οίκους να προχωρούν σε υποβαθμίσεις της οικονομίας της χώρας.
Χθες ήταν η σειρά του οίκου Fitch να ξεκαθαρίσει ότι διατηρεί υπό στενή παρακολούθηση την Κύπρο, προειδοποιώντας για περαιτέρω υποβάθμισή της, αναλόγως των εξελίξεων. Είχαν προηγηθεί υποβαθμίσεις από τους Moody’s και Standard and Poor’s την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, αγωνιώδη έκκληση για την οικονομία της χώρας κάνει η Τράπεζα Κύπρου. Ζητά την εφαρμογή ενός εκτενούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ξεκαθαρίζει ότι πλέον δεν υπάρχουν «χρονικά περιθώρια» και σημειώνει ότι «με την αδράνειά μας διακυβεύουμε την ικανότητα αναχρηματοδότησης του κράτους και οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και σοβαρές». Σε ανακοίνωσή της διαπιστώνει ξεκάθαρα ότι η «απειλή να προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι άμεση με ό,τι κακό αυτό συνεπάγεται. Μακροπρόθεσμα, χώρα στιγματισμένη, χώρα λαβωμένη, χώρα με οικονομικές δυσχέρειες, δεν θα προσφέρεται πλέον για περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο».
Αμεση ήταν η απάντηση της Κομισιόν, που ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει επί τάπητος θέμα οικονομικής στήριξης της χώρας». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η Κύπρος έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα του Προϋπολογισμού κάτω από το 4% το 2011 και στο 2,5% το 2012.
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι κυπριακές αρχές θα ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και εκτιμούμε ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ συμπληρώνει ότι «μπορούν να βασίζονται στην πλήρη στήριξη της Κομισιόν» στις προσπάθειές της για δημοσιονομική προσαρμογή και ώθηση της οικονομίας.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης έως τα μέσα Δεκεμβρίου. «Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εύρεση πρόσθετης χρηματοδότησης από τις εγχώριες και διεθνείς αγορές, από τα μέσα Δεκεμβρίου» προσθέτει σε ανακοίνωσή του.
Πάντως, ο Προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης κατέγραψε στο α΄ εξάμηνο του 2011 δημοσιονομικό έλλειμμα 3,47% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ή 637.220.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το έλλειμμα στο α΄ εξάμηνο του 2010 είχε ανέλθει στο 1,89% του ΑΕΠ, ενώ για το σύνολο του έτους είχε διαμορφωθεί στο 4,88%.
Νεκταρία Σταμούλη