Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα ενέτεινε -σε διπλωματικό επίπεδο- τις πιέσεις της απέναντι στην κυβέρνηση της Συρίας, οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ συνέχισαν και χθες το αιματοκύλισμα της χώρας.
Μετά τη νυχτερινή προσευχή της Δευτέρας, που σηματοδότησε το τέλος της νηστείας για τους μουσουλμάνους κατά την πρώτη ημέρα του ραμαζανιού, τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συριακού παρατηρητηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραμί Αμπντούλ-Ραχμάν, το καθεστώς προέβη και στη σύλληψη περισσότερων από 150 Σύριων διαδηλωτών.
Οπως ανέφερε το CNN, βασισμένο στη μαρτυρία του Αμπντούλ-Ραχμάν, στους σφαγιασθέντες συγκαταλέγονται 10 πολίτες της Χάμα, 6 κάτοικοι του προαστίου Ερμπιν της Δαμασκού, 3 από τη Χομς, 2 από την Μπουκαμάλ, 2 από τη Λατάκια και 1 από τη Μανταμάγια.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τεθωρακισμένα άρματα μάχης σφυροκόπησαν και χθες τη μαρτυρική Χάμα, στο πλαίσιο της εμφανούς προσπάθειας που κάνει εδώ και μέρες το καθεστώς να συντρίψει προκαταβολικά οποιαδήποτε διάθεση για μελλοντικές διαδηλώσεις στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης. Την ώρα που ακτιβιστές κατήγγειλαν τη νέα αιματηρή επέμβαση του στρατού, σύμφωνα με το επίσημο συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana, ομάδα «δολιοφθορέων» λεηλάτησε το δικαστικό μέγαρο της Χάμα. Οπως διευκρίνιζε μάλιστα το πρακτορείο, την επίθεση εξαπέλυσαν «εκατοντάδες μασκοφόροι άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες».
Σε διπλωματικό επίπεδο, το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ επρόκειτο και χθες να συνεδριάσει για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς τη Δευτέρα υπήρξαν διαφωνίες αναφορικά με τον τρόπο αντίδρασής του στην περίπτωση της Συρίας. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αλλαγή στάσης της Ρωσίας απέναντι στο θέμα, καθώς μέσω του εκπροσώπου της επισημάνθηκε ότι η Μόσχα θα υποστήριζε μια ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου, αρνούμενη όμως να δεχτεί μια πιο σκληρή αντίδραση απέναντι στη Συρία. Την αντίθεσή της να ψηφιστεί οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση για την κυβέρνηση της Δαμασκού εξέφρασε και η Κίνα.
Τέλος, τον τερματισμό της βίας ζήτησε και ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάικ Μάλεν, ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανάμειξη των ΗΠΑ εκτός της διπλωματικής, ενώ η Ιταλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας από τη Συρία και κάλεσε και τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. να κάνουν το ίδιο.
Γιώργος Τραπεζιώτης