ΦΠΑ 23% (στα κρυφά) στο εμφιαλωμένο νερό

Το νερό νεράκι θα πουν από Σεπτέμβριο οι πολίτες. Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% τελικά δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το εμφιαλωμένο νερό, με την τιμή του από τον επόμενο μήνα να παίρνει την ανιούσα, αφού πλέον θα φορολογείται με ΦΠΑ 23%. Το υπουργείο Οικονομικών είχε αποκρύψει τεχνηέντως, για να αποφύγει τις αντιδράσεις, από το αρχικό κείμενο τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, αλλά σε διευκρινιστική εγκύκλιο έχει τοποθετήσει και το εμφιαλωμένο νερό στα προϊόντα που μετατάσσονται από την 1η Σεπτεμβρίου στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Η ίδια εγκύκλιος, όμως, κρύβει και ένα πρόσθετο χαράτσι για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Οπως προκύπτει ξεκάθαρα από τη σχετική εγκύκλιο, αντί για 13% θα υπολογίζεται συντελεστής ΦΠΑ 23% στα ακόλουθα προϊόντα:

1. Στα νερά, στα οποία ανήκουν τα μεταλλικά και αεριούχα νερά με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα.

2. Σε όλα τα μη αλκοολούχα ποτά.

3. Στα αεριούχα νερά ή τεχνητά μεταλλικά νερά.

4. Στα έτοιμα ροφήματα και τα αναψυκτικά. Μάλιστα, στην εγκύκλιο ορίζεται ότι ως έτοιμα ροφήματα νοούνται όσα παρασκευάσματα έχουν ως βάση τους τον καφέ ή το τσάι.

5. Στους χυμούς φρούτων και λαχανικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω αλλαγές αφορούν μόνο προϊόντα που πωλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Από 1ης Σεπτεμβρίου όμως, οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μαζικές αυξήσεις των υπηρεσιών εστίασης, λόγω αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Στο εξής το φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες θα είναι πιο ακριβό, ενώ το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στο φαγητό που προσφέρουν οι εταιρίες delivery.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ρητά ότι ο ΦΠΑ 13%, που επιβάλλεται για το συγκεκριμένο καύσιμο, θα υπολογίζεται και επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Στην ουσία, λοιπόν, τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση φυσικού αερίου για τη θέρμανσή τους τον χειμώνα θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να πληρώνουν φόρο για τον φόρο, χάνοντας έτσι τις ευεργετικές επιδράσεις από την όποια μειωμένη τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου έναντι του πετρελαίου.

Βασίλης Αγγελόπουλος


ΔΕΗ: Point system και πληρωμή με δόσεις

Νέα διαδικασία τύπου point system μελετά για τους κακοπληρωτές η ΔΕΗ, προκειμένου να περιορίσει τα «φέσια» στους λογαριασμούς, αλλά και να προστατεύσει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν πραγματικά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να προχωρήσουν σε εξόφληση των οφειλών τους.

Ετσι, όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση των οφειλών «μαζεύουν πόντους» ανάλογα με τη συνέπειά τους στο τελευταίο δωδεκάμηνο και κατανέμονται σε έξι κατηγορίες και για καθεμία προβλέπεται ποιες διευκολύνσεις θα κάνει η ΔΕΗ, αλλά και τι ισχύει σε περίπτωση μη τήρησης του διακανονισμού.

Για τους οικιακούς καταναλωτές που ήταν απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προβλέπεται δυνατότητα ρύθμισης του ληξιπρόθεσμου λογαριασμού έως και σε 4 διμηνιαίες δόσεις και ανάλογες κλιμακώσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ειδική κατηγορία αποτελούν οι πελάτες του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου (άτομα με χαμηλά εισοδήματα, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες κ.ά.) που απολαμβάνουν περισσότερες δόσεις και χαμηλότερες προκαταβολές, ενώ προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για άτομα με μηχανική υποστήριξη.


Φοροδάνεια έως 40.000 ευρώ, με επιτόκιο 9% και ευκολίες

Η δύσκολη ώρα της πληρωμής στην Εφορία πλησιάζει και μια σειρά από… φοροδάνεια έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στα τραπεζικά γκισέ. Αλλωστε φέτος κρίνονται περισσότερο αναγκαία από ποτέ, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να είναι συνεπείς με την Εφορία προκειμένου να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο χαρτί της φορολογικής ενημερότητας. Παράλληλα, με αυτού του είδους τα δάνεια μπορεί κανείς να εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, το πρόστιμο για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων, την έκτακτη εισφορά φυσικών προσώπων, ακόμη και τα τέλη κυκλοφορίας. Και όπως φαίνεται, όσο περνάει ο καιρός, η λίστα με το τι μπορεί να εξοφλήσει κανείς όλο και μεγαλώνει. Και το φοροδάνεια κρίνονται για πολλούς απαραίτητα.

Κατ’ ουσίαν πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια που προσφέρονται από τα τραπεζικά ιδρύματα με αρκετά ευνοϊκότερους όρους. Κατά μέσο όρο τα φοροδάνεια προσφέρονται με επιτόκιο 9%, όταν τα αντίστοιχα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων «παίζουν» στο 12% με 13%. Το ύψος του δανείου φτάνει τα 40.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεχτεί να προσημειώσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο (υποθήκη), το ύψος του δανείου ανεβαίνει και το επιτόκιο μπορεί να μειωθεί αρκετά, ξεκινώντας από το 5,7%. Οσον αφορά τη διάρκεια αποπληρωμής τους, ξεκινά από 12 μήνες και μπορέι να φτάσει τα 10 χρόνια.

Τα τραπεζικά ιδρύματα προσφέρουν διευκολύνσεις για να κλείσετε τους λογαριασμούς με την Εφορία και με «πλαστικό» χρήμα, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σε άτοκες δόσεις. Πληρώνοντας τις οφειλές μέσω πιστωτικής κάρτας, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους να επιμερίσουν τα χρέη τους από τρεις έως έξι δόσεις – ανάλογα με το ποιο τραπεζικό πρόγραμμα θα επιλέξουν. Αφετέρου, με αυτόν τον τρόπο εξοφλούνται εφάπαξ οι οφειλές προς το Δημόσιο και ο φορολογούμενος επωφελείται από τη φοροέκπτωση που φτάνει ακόμη και στο 10% της οφειλής.

Σε περίπτωση όμως που ο πελάτης δεν είναι συνεπής στις οφειλές του προς την τράπεζα πλέον, επιβαρύνεται με «τσουχτερούς» τόκους που μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 20% σε ετήσια βάση.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img