Να μειωθεί εκ νέου το αφορολόγητο όριο, να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ (6,5%), να ελαστικοποιηθούν και άλλο οι εργασιακές σχέσεις και να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα για το ξεπούλημα της χώρας.
Πρόκειται για τα μέτρα-σοκ που προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα. Και όλα αυτά για να καταφέρει η χώρα, έπειτα από 24 χρόνια, το 2035, να μειώσει το χρέος της στα επίπεδα του 100% του ΑΕΠ. Κατά την παρουσίαση της έκθεσης από τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία, παρουσία σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και πλήθους επιχειρηματικών παραγόντων, τονίστηκε ξεκάθαρα ότι πρέπει να περάσει «μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων» για να φανούν αισθητά σημάδια μείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας, που πάλι όμως θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
Ο κ. Γκουρία δήλωσε ότι μπορεί «να υπάρχει ζωή μετά το χρέος» αλλά για να μειωθεί θα χρειαστούν θυσίες. Η έκθεση στα σενάρια που έχει για το δημόσιο χρέος τονίζει ότι «με συντηρητικές παραδοχές για την ανάπτυξη και τα επιτόκια και εάν εφαρμοστούν κατά γράμμα οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα κορυφωθεί το 2013 και θα περιοριστεί κάτω από το 60% του ΑΕΠ μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες». Το βασικό σενάριο όμως, αφήνοντας μια απόκλιση στις αποκρατικοποιήσεις και προϋποθέτοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,75%, θα οδηγήσει σε υποχώρηση του δημόσιου χρέους το 2035, από 140% που είναι σήμερα, μόλις κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες, στα επίπεδα του 100% του ΑΕΠ. Μάλιστα, θέτει ως προϋπόθεση για την Ελλάδα να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα από 5% έως 6% από το 2015 και μετά. Ο ΟΟΣΑ παραδέχεται βέβαια ότι πρόκειται για έναν «φιλόδοξο στόχο», που όμως στο παρελθόν πέτυχαν χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία και το Βέλγιο.
Αναφορικά με το αφορολόγητο η έκθεση το χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητα υψηλό» και θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί κι άλλο, «για να αυξηθεί περισσότερο η φορολογική βάση». Προτείνει να καταργηθεί η χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ (6,5%), που σημαίνει αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και τις τουριστικές υπηρεσίες. Επίσης ζητεί να δημοσιοποιούνται όσοι φοροφυγάδες χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 17.000 ευρώ κατά το πρότυπο της Αγγλίας και να δίνονται μπόνους στους εφοριακούς που φέρνουν αποτελέσματα, δηλαδή να θεσμοθετηθεί ένα διαρκές φοροκυνηγητό, επί δικαίους και αδίκους.
Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις ο κ. Γκουρία τάχθηκε υπέρ των «ευέλικτων μορφών εργασίας», έτσι ώστε να προσελκυστούν επενδυτές και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στη χώρα, ενώ προέτρεψε να εφαρμοστούν περισσότερες «επιχειρησιακές συμβάσεις». Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν απέρριψε την πρόταση και σημείωσε αφήνοντας ερωτηματικά ότι «ο ρόλος της κυβέρνησης και ευθύνη της Βουλής είναι το γενικό συμφέρον». Ο ΟΟΣΑ επικρίνει την κυβερνητική πολιτική αναφορικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αφού σημειώνει ότι «η κυβέρνηση οπισθοχωρεί σε μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τις επιχειρησιακές συμβάσεις για τους μισθούς και με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως των δικηγόρων και των φαρμακοποιών, και δίστασε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».
Ο κ. Γκουρία σημείωσε ότι η κρίση χρέους τείνει να μετατραπεί σε κρίση ανεργίας, γεγονός που ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, αφού στην ομιλία του παραδέχτηκε ότι «ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος σε σχέση με το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την ανεργία».
Βασίλης Αγγελόπουλος