Καθεστώς γαλέρας επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε 55.000 και πλέον ανθρώπους, προκειμένου να τους απαλλάξει για λίγους μήνες από τον βραχνά της ανεργίας. Αναγορεύει δε σε «εργοδότες» τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ (καθώς και κάθε οργανισμό με «διαχειριστική επάρκεια» -sic- ήτοι ινστιτούτο ΓΣΕΕ κ.λπ.), προκειμένου οι προσλαμβανόμενοι για πέντε μήνες σε «κοινωφελή εργασία» με 625 ευρώ να μην έχουν καμία αξίωση μονιμοποίησης, συνδικαλίζεσθαι ή άλλων εργασιακών δικαιωμάτων. Διοχετεύοντας δε μέσω αυτών τους εργαζομένους σε δήμους ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένες απολύσεις σε ΟΤΑ, κατά τις επιταγές της τρόικας. Προκειμένου να ενδύσουν την προσπάθεια με τον μανδύα της διαφάνειας, συνεργάτες του Γ. Κουτρουμάνη μιλούσαν χθες για κριτήρια ΑΣΕΠ, ενώ είναι γνωστό ότι η διαδικασία επιλογής θα γίνει από εγγεγραμμένους ανέργους, με το σύστημα της μοριοδότησης.
Οσο για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων, θα προέλθει σε ποσοστό 50% από το ΕΣΠΑ, 20% από τον ΟΑΕΔ και 30% από άλλους εθνικούς πόρους.
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν για τα… πράσινα stage χθες, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, ως τις 15 Σεπτεμβρίου συστήνεται κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων των συναρμόδιων υπουργείων για συντονισμό, διαχείριση και έλεγχο όλων των προγραμμάτων που, αφού καταγραφούν, θα αναρτηθούν σε κοινή ιστοσελίδα, ενώ για την καλύτερη ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου συστήνεται συμβουλευτικό κέντρο με 30 γραμμές. Στην πραγματικότητα ο κ. Κουτρουμάνης παρουσίασε ξανά -μετά τη Λούκα Κατσέλη- έναν σχεδιασμό για «την ανάσχεση της ανεργίας», αφού περιλαμβάνει προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, ενίσχυσης της απασχόλησης και κατάρτισης. Μίλησε για 2,7 δισ. ευρώ που μπορούν να φτάσουν ως και τα 3,9 δισ. μετά την απαραίτητη αναμόρφωση των προγραμμάτων και θα διατεθούν για την ανεργία τους ερχόμενους 12 μήνες. Προσδιόρισε δε τον αριθμό των ωφελουμένων σε 600.000-900.000.
Με σημαντική καθυστέρηση, από την 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα νέα προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους, ενώ από τις αρχές του Σεπτεμβρίου ακόμα -για προφανείς λόγους εν όψει ΔΕΘ- θα ψηφιστούν στη Βουλή το πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα και οι αναπτυξιακές συμπράξεις για την έναρξη Τοπικών Προγραμμάτων στήριξης της Απασχόλησης. Παράλληλα επιταχύνονται και εμπλουτίζονται τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως εκείνα για την επανένταξη 5.000 ανέργων 55-64 ετών σε επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ως 35 ετών κ.λπ. Εν τω μεταξύ στην άρση των εμποδίων για την είσπραξη του ειδικού επιδόματος μακροχρόνια ανέργων που είχαν προκύψει με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προχωρεί το υπουργείο Εργασίας, ανεβάζοντας το ατομικό τεκμαρτό εισόδημα στα 10.000 ευρώ και για ζευγάρι στα 12.000 ευρώ, και τον χρόνο καταβολής του επιδόματος στα δύο χρόνια.
Στην Κυβερνητική Επιτροπή δεν συζητήθηκε το θέμα των ταξί, μια και ο Γ. Ραγκούσης δεν έκανε την τιμή στους συναδέλφους του να παρευρεθεί. Επιστρέφοντας από διακοπές ο ίδιος, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε ξανά από τους υπουργούς του «να ανεβάσουν στροφές». Θυμίζοντάς τους το περιεχόμενο των πρόσφατων επιστολών του, τους κάλεσε να υλοποιήσουν άμεσα τις προτεραιότητες που ο ίδιος όρισε, επιταχύνοντας τους ρυθμούς προώθησης των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Μια πρώτη κουβέντα έγινε και για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ, αφήνοντας για την ερχόμενη εβδομάδα τα… σπουδαία, ενώ ο πρωθυπουργός προήδρευσε και δύο ακόμη συσκέψεων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη ναυπηγική πολιτική.
Ουρανία Γαλανού
Ξαφνικά ο Λοβέρδος τα γύρισε και στηρίζει τον Ραγκούση
Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις… Το ρητό ταιριάζει απολύτως στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, που εμφανίστηκε χθες ως ένθερμος υποστηρικτής του Γιάννη Ραγκούση στο θέμα των ταξί. «Δεν μου αρέσουν τα κόλπα και οι κομπίνες εναντίον των συναδέλφων. Ο ένας πρέπει να στηρίζει τον άλλο και όλοι μαζί την κυβέρνηση» δήλωσε μιλώντας στον Real FM, τασσόμενος υπέρ της απόφασης του υπουργού Υποδομών το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί να περάσει από τη Βουλή με νομοσχέδιο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα.
Είναι ο ίδιος υπουργός που πριν από ενάμιση μήνα καλούσε όλους όσοι «με τη στάση τους επιδιώκουν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές» να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, αφήνοντας αιχμές κατά του τότε «τσάρου» της Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, για τη λογική τού «λεφτά υπάρχουν»… Ο ίδιος, σε μία αρχηγική εμφάνισή του τον Μάιο, άφησε σοβαρότατες αιχμές κατά του μηχανισμού λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης, σχολιάζοντας και πάλι την πρωτοκαθεδρία του υπουργού Οικονομικών και στηλιτεύοντας εμμέσως την απροθυμία των συναδέλφων του να ακολουθήσουν την πολιτική που έχει χαραχτεί. Ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, τότε ότι ο ίδιος δεν έχει θέση σε «νεφελώδεις πολιτικές», έθετε τον εαυτό του στη διάθεση του πρωθυπουργού… Τρεις ημέρες αργότερα, πάντως, ο κ. Ραγκούσης δεν είχε δείξει παρόμοια αβρότητα με τη χθεσινή του υπουργού Υγείας, όταν, αναφερόμενος στις δηλώσεις Λοβέρδου για τις «αμφισημίες» και τα «θολά σημεία» στην κυβερνητική πολιτική, σημείωνε ότι «το μεγάλο θέμα των δαπανών είναι τα 55 δισ. που κοστίζουν η υγεία, η ασφάλιση και η πρόνοια», τονίζοντας με νόημα ότι είναι «καλές οι τοποθετήσεις, αλλά το μείζον είναι η δουλειά και τα αποτελέσματα».
Αλλωστε και ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν συμπαραστεκόταν πάντα τόσο εμφανώς στον Γιάννη Ραγκούση. Αντίθετα, καθόλου δεν τον είχε σεβαστεί όταν ως υπουργός Εσωτερικών ακόμα, τον Οκτώβριο του 2010, τον «έδειχνε» με δηλώσεις του ως υπεύθυνο -με την ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου των ΟΤΑ- για την απροθυμία των δήμων να κάνουν ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, λόγω δημοτικών εκλογών.