Για εμπαιγμό κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού η Ενωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος στο θέμα της κατάργησης (ως αυτόνομης) και συγχώνευσης της Οπερας Θεσσαλονίκης. Και αυτό διότι ενώ το πολιτιστικό ίδρυμα βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας, η πρόσφατη ανακοίνωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, αλλά και ο διορισμός νέας Εφορείας, άρχισε να γεννά ελπίδες στους ανθρώπους της Οπερας.
Ωστόσο, δύο μέρες αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την κατάργηση του οργανισμού και τη συγχώνευσή του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
«Δεν μπορείς να καταργείς λυρικό θέατρο που λειτουργεί για τόσα χρόνια» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας Γιάννης Χριστόπουλος.
«Στην περίπτωση της Οπερας Θεσσαλονίκης οι χειρισμοί αγγίζουν την ιλαροτραγωδία. Δεν μπορεί από τη μία να ανακοινώνει το υπουργείο Πολιτισμού την πρόσκληση ενδιαφέροντος και από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών να την καταργεί και να τη συγχωνεύει με το ΚΘΒΕ. Δεν γνωρίζουν τα δύο υπουργεία τις κινήσεις το ένα του άλλου;» αναρωτιέται ο κ. Χριστόπουλος.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι αν και η Οπερα όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε ως αυτόνομος οργανισμός, είχε πάντα κοινό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με το ΚΘΒΕ, δείχνοντας ότι κατά κάποιον τρόπο ήταν εξαρτημένη από εκείνο.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η σοβαρή έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στις 27 Ιουλίου το υπουργείο ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της Εφορείας της Οπερας. Σε αυτήν τοποθετήθηκε πρόεδρος ο νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ, Θωμάς Τρικούκης. «Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί αποφάσισαν να εκλέξουν νέα Εφορεία αφού είχαν αποφασίσει να την καταργήσουν» εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος και συνεχίζει λέγοντας ότι η απόφαση αυτή είναι καταδικαστική για το μέλλον του λυρικού θεάτρου.
«Δεν υπάρχει περίπτωση κανένας πρόεδρος του ΚΘΒΕ να ασχοληθεί με την Οπερα, με τον προγραμματισμό αλλά και το ανέβασμα κάποιου έργου. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, δεν έχουν το γνωστικό υπόβαθρο να το κάνουν». Στο δελτίο Τύπου, μάλιστα, που έχει εκδώσει η Ενωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος γίνεται έκκληση να επανεξεταστεί η απόφαση έστω και την ύστατη στιγμή. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η Οπερα Θεσσαλονίκης, όσο και αν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό από την πλειονότητα του πολιτικού κόσμου, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για το μέλλον της ελληνικής όπερας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά όπλα για τη βελτίωση του επιπέδου καλλιέργειας των πολιτών».
Πάντως κλειστή παραμένει η Οπερα από τον Ιανουάριο του 2010, όπως αποδεικνύει και ο ανενεργός διαδικτυακός της τόπος, όπου αν κάποιος προσπαθήσει να μπει, θα πέσει πάνω στη φράση «This account has been suspended» («o λογαριασμός αυτός είναι υπό περιορισμό»). Από τότε έχει να ανέβει παράσταση στην Οπερα Θεσσαλονίκης, που έχει στιγματιστεί από τα χρέη ύψους 1.500.000 ευρώ, τα οποία είχε αφήσει η κακοδιαχείριση της προηγούμενης διοίκησης. Η υπόθεση εντάχθηκε στη λίστα της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής με τους υπό συγχώνευση φορείς του Δημοσίου. Με βάση το πόρισμα Επιτροπής Ελεγκτών του Δημοσίου -όπου διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες- ο εισαγγελέας διενήργησε προκαταρκτική εξέταση, ενώ αναμένεται και η τυχόν απονομή ευθυνών με την άσκηση ποινικών διώξεων.