Νέα φοροβόμβα κατά της μεσαίας τάξης

Νέα μείωση αφορολογήτου, μαζί με αλλαγές στο ασφαλιστικό, είναι η νέα «φοροβόμβα» που ετοιμάζεται κατά μισθωτών και συνταξιούχων και η οποία «κρύφτηκε» στις εξαγγελίες για τη φορολογία που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα η κυβέρνηση του Μνημονίου, μέσω του υπουργείου Οικονομικών.

Κάνοντας συγκεκριμένες επισημάνσεις στο εισαγωγικό κείμενο του «Στρατηγικού Σχεδίου 2011-2015 για την ελληνική φορολογική διοίκηση», το οικονομικό επιτελείο προαναγγέλλει ότι στο μέλλον η γήρανση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε «αύξηση των δαπανών για την υγεία, την πρόνοια και τις συντάξεις», αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για νέες περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Προσθέτει μάλιστα ότι θα χρειαστεί «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί εν μια νυκτί, με μείωση του αφορολόγητου ορίου, ιδιαίτερα όταν η χώρα βιώνει συνθήκες οικονομικής κρίσης και απαιτούνται μέτρα «εδώ και τώρα».

Πρόκειται για έμμεση όσο και κυνική ομολογία- υποταγή σε όσα είχε προτείνει μεσοβδόμαδα ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία. Κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την Ελλάδα ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε με τις ίδιες ακριβώς λέξεις στην ανάγκη μείωσης του αφορολογήτου για να διευρυνθεί η φορολογική βάση της χώρας, όπως επίσης και στην ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας, για να αυξηθούν οι επενδύσεις στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και αυτό προαναγγέλλεται στο στρατηγικό σχέδιο για τη φορολογία, καθώς τονίζεται ξεκάθαρα ότι θα διαλυθεί η μεσαία επιχειρηματική τάξη, αφού «οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας θα επιφέρουν μείωση του αριθμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ανάπτυξη μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων».

Πιο συγκεκριμένα οι κυριότερες αλλαγές που δρομολογούνται με όριο το 2015 είναι οι εξής:

1. Ερχεται νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου, καθώς «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης» θεωρείται ο αποτελεσματικότερος τρόπος για «τη συλλογή των δημόσιων εσόδων».

2. Ανοίγει ξανά ο φάκελος ασφαλιστικό, καθώς τονίζεται η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας, που «αλλοιώνει τις κοινωνικές ισορροπίες». Ετσι θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να αυξηθούν «οι δαπάνες της υγείας, των συντάξεων και της κοινωνικής στήριξης» με κίνδυνο να υπάρξει «μεσοπρόθεσμη τάση για αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων». Με αυτόν τον τρόπο, το κείμενο για τη φορολογία δικαιολογεί απόλυτα το πετσόκομμα που έχουν υποστεί ως τώρα συντάξεις, επιδόματα και κοινωνικές παροχές και αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για ακόμα χειρότερες αλλαγές στο μέλλον.

3. Εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της παραδοχής ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει στην ελληνική οικονομία και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη θα προκαλέσουν μείωση του αριθμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η αυτοαπασχόληση σε άλλο σημείο του κειμένου τονίζεται ότι «θα υποχωρήσει, με αντίστοιχη αύξηση της μισθωτής εργασίας». Αρα όλοι αυτοί οι νοικοκύρηδες που είχαν το μικρομάγαζό τους και αποτελούσαν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας σε λίγο καιρό θα μετατραπούν σε εργάτες των μεγάλων πολυεθνικών.

4. Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών αξιών, μέσω «σταδιακής προσέγγισης» των τιμών τους. Οι αυξήσεις αυτές θα επιφέρουν αντίστοιχες μαζικές αυξήσεις σε μια σειρά από φόρους, καθιστώντας πανάκριβη την ιδιοκτησία στην Ελλάδα. Θα επιβαρυνθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), όπως και όλοι οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων, αλλά και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και το κόστος έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Χειροπέδες, λουκέτα και ατέλειωτο κυνηγητό

Σε ό,τι αφορά το κυνήγι της φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τα ακόλουθα:

1. Ερχονται χειροπέδες στους μεγάλους φοροφυγάδες, αφού ενεργοποιούνται οι διατάξεις περί προσωρινής κράτησης.

2. Θεσμοθετείται η διαπόμπευση όσων χρωστούν στο Δημόσιο, αφού στο εξής θα υπάρχει τακτική δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

3. Θα μπαίνουν λουκέτα στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις όσων χρωστούν στο Δημόσιο, μέσω της εντατικοποίησης των διοικητικών ποινών αναστολής λειτουργίας.

4. Συστήνεται νέα υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν καλύτερα οι δημόσιοι λειτουργοί που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες (υπάλληλοι σε εφορίες και τελωνεία). Μάλιστα ενδεικτικό της περιορισμένης εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και στους υπαλλήλους είναι ότι η εν λόγω υπηρεσία θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.

5. Ενισχύεται το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) μέσω της ανανέωσης και της αύξησης του προσωπικού του. Για την πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου θα αναπτυχθούν κοινά επιχειρησιακά σχέδια με την Ελληνική και τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και με το λιμενικό σώμα και τα τελωνεία.

6. Θα υπάρξει νέα μέθοδος σήμανσης τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών, εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης εισροών – εκροών στα βενζινάδικα και ενεργοποίηση περιπολιών του ΣΔΟΕ με θαλάσσια μέσα.

7. Συγκροτείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), νέα υπηρεσία τηλεφωνικής, διαδικτυακής και ταχυδρομικής εξυπηρέτησης για φορολογουμένους και για λογιστές, ορκωτούς ελεγκτές και φορολογικούς συμβούλους.

Πετρέλαιο: Η εξίσωση έγινε… σταδιακή προσέγγιση

Το υπόλοιπο κείμενο για τη φορολογική στρατηγική 2011-2015 περιλαμβάνει επανάληψη παλαιότερων εξαγγελιών που έχουν καθυστερήσει να γίνουν πράξη, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:

1. Εξισώνεται το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Πρόκειται για εξαγγελία που υπάρχει και στο κείμενο του Προϋπολογισμού και η οποία ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Γίνεται λόγος για «σταδιακή προσέγγιση» χωρίς να αναφερθεί ο χρονικός ορίζοντας αυτής και η οποία, όταν πραγματοποιηθεί, θα επιβαρύνει δραματικά εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

2. Εφαρμογή συστημάτων αεροφωτογράφησης για να εντοπιστούν αδήλωτες πισίνες και πολυτελείς κατοικίες.

3. Αυξάνονται οι διεθνείς συμβάσεις ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών καθώς και οι ειδικές συμφωνίες με χώρες υποδοχής τραπεζικών καταθέσεων, όπως είναι η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

4. Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και οι απαραίτητες διατάξεις ενσωματώνονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

5. Το τραπεζικό σύστημα αναλαμβάνει όλες τις εισπράξεις και τις πληρωμές που γίνονταν ως τώρα στις εφορίες.

6. Καταργείται μεγάλος αριθμός εφοριών (έως 180) και μεταφέρονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οι συναλλαγές που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικό τρόπο.

7. Γενικεύεται η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων για όλες τις κατηγορίες συναλλαγών.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img