Ανθρακας οι… αποκρατικοποιήσεις

«Ανθρακας» αποδεικνύεται ο θησαυρός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς τα 28 δισ. ευρώ που θα «γέμιζαν» τα ταμεία του κράτους αναμένεται τελικά να διαμορφωθούν μετά βίας στα 5 δισ. ευρώ.

Η τριανδρία της τρόικας ανακάλυψε στην τελευταία της κάθοδο στην Αθήνα νομικά και πολιτικά κωλύματα για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, με αποτέλεσμα να κρέμεται από μια κλωστή η τύχη του νέου δανείου της Ελλάδας, καθώς η πώληση των ελληνικών «ασημικών» αποτελούσε έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες εσόδων.

Το Μνημόνιο προβλέπει πώληση περιουσιακών στοιχείων εδώ και τώρα σε «prevailing prices», δηλαδή σε τιμές με τα σημερινά δεδομένα, άρα εξευτελιστικά χαμηλές. Λεφτά… δεν υπάρχουν, με βάση τα στοιχεία που έδωσε η ελληνική πλευρά ή -για την ακρίβεια- υπάρχουν μόνο 5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα προέρχονταν από ακίνητα, τα οποία όμως με τις τρέχουσες συνθήκες της κτηματαγοράς δεν αποφέρουν κέρδη. Για παράδειγμα, το Ελληνικό αξίζει ως έκταση τα 1,5 δισ.-2 δισ. ευρώ, χρήματα που θα δοθούν στον επενδυτή ως συνεισφορά του κράτους. Οταν αυτή αρχίσει πια να αποδίδει, θα έχει υπεραξία, αλλά όχι έσοδα για το χρέος.

Επιπλέον, η μεταβίβαση κυριότητας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου δεν είναι εφικτή, παρά μόνο για πολύ λίγα στοιχεία (ΔΕΚΟ που έχουν μετοχοποιηθεί ή ακίνητα προς πώληση και όχι αξιοποίηση με τον θεσμό της επιφανείας). Τα «βαριά χαρτιά», που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα 2011 (υποδομές, δικαιώματα για λαχεία, παίγνια, φάσμα συχνοτήτων, ακίνητα που αξιοποιούνται με θεσμό επιφανείας), δεν μπορούν να περιγραφούν με νομική ασφάλεια ώστε να μη βρεθεί στο μέλλον η συμφωνία με τον μελλοντικό αγοραστή σε αδιέξοδο, και άρα δεν μπορούν να μεταφερθούν.

Παράλληλα, το Ταμείο έχει ζωή τέσσερα χρόνια και είναι άγνωστο νομικά πώς μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κράτους, π.χ. στην παραχώρηση δικαιωμάτων για λαχεία επί 6 έτη. Ακόμη, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν κομματική «βούλα» και έτσι δεν υφίσταται ο αρχικός στόχος της τρόικας για δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργάνου. Τέλος, οι διαδικασίες αναμένονται ιδιαίτερα χρονοβόρες, καθώς ο νόμος προβλέπει όλες οι αποφάσεις αξίας άνω των 500.000 ευρώ να περνούν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Νεκταρία Σταμούλη


Φέσια εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΠΑΔ

«Φωτιά» είχαν πάρει τα στιλό εκατοντάδων γιατρών, συμβεβλημένων με το Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών και του Δημοσίου, που «θησαύριζαν» είτε γράφοντας εξετάσεις «μαϊμού» αξίας εκατοντάδων ευρώ είτε συνταγογραφώντας δεκάδες σκευάσματα.

Οι γιατροί «πιράνχας» γέμιζαν άσκοπα με εξετάσεις τα βιβλιάρια των ασθενών, ασφαλισμένων στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), οι οποίες χρεώνονταν στο ταμείο. Οι γιατροί κρατούσαν τα βιβλιάρια ηλικιωμένων ή ακόμη και μικρών παιδιών στα ιατρεία τους, προκειμένου, όπως ισχυρίζονταν, να τα θεωρήσουν οι ίδιοι και να μην ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Ετσι, φούσκωναν ανενόχλητοι τα βιβλιάρια με παραπεμπτικά.

Είχαν μάλιστα εφεύρει το «κόλπο της τελείας», προκειμένου να συνεννοούνται τα εργαστήρια για το ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν και ποιες όχι. Οι γιατροί έβαζαν στα παραπεμπτικά τελεία ύστερα από συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων και συνέχιζαν μετά να γράφουν εξετάσεις. Ετσι υποδείκνυαν στους συναδέλφους τους να κάνουν τις εξετάσεις που αναγράφονταν πριν από την τελεία και όχι τις υπόλοιπες. Στο ταμείο, φυσικά, χρεώνονταν όλες.

Τα «τρωκτικά της υγείας» χτύπησαν και στην περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΑΔ στον Πειραιά, «φεσώνοντας» το δημόσιο πάνω από 4.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας, που βρίσκεται από 1η Αυγούστου στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Α. Λοβέρδου, στο σκάνδαλο εμπλέκονται τρία διαγνωστικά κέντρα και 25 συμβεβλημένοι γιατροί. Στην περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΑΔ υποβλήθηκαν προς εξόφληση 618 εντάλματα για εξετάσεις αξίας 8.049.025,59 ευρώ. Από αυτά ελέγχθηκαν μόνο τα 376, καθώς τα υπόλοιπα είχαν κλαπεί. Στα ελεγχθέντα περιλαμβάνονται 53.721 εντολές περίθαλψης αξίας 4.257.575,37 ευρώ, εκ των οποίων οι 51.721 θεωρούνται πλαστές (ποσοστό 96,26%).

Ανάλογη κερδοφόρα «βιομηχανία» είχε στηθεί και στο ταμείο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, με τους γιατρούς να συνταγογραφούν μανιωδώς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενή στην Αθήνα, για τον οποίο έχουν συνταγογραφηθεί 16 συνταγές τον ίδιο μήνα με 50 διαφορετικά σκευάσματα, ενώ για άλλον στη Νέα Ιωνία έχουν γραφτεί 16 συνταγές σε έναν μήνα με 77 διαφορετικά σκευάσματα.

Οι 20 γιατροί, πρωταθλητές στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση του ΟΑΕΕ, είχαν «καταφέρει» σε διάστημα τριών μηνών να γράψουν φάρμακα αξίας 2.500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον διοικητή του ταμείου, Γεράσιμου Βουδούρη, το προφίλ των γιατρών που εντοπίστηκαν δείχνει νέους παθολόγους, ηλικίας 35 με 40 ετών, που ενδιαφέρονται να βγάλουν εύκολα χρήματα από τις μίζες για την προώθηση των φαρμάκων συγκεκριμένων εταιριών.

Στο πειθαρχικό έχουν παραπεμφθεί ακόμη 547 γιατροί του ΙΚΑ, γιατί συνταγογραφούσαν φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση και μάλιστα κυρίως φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας.

Ν.Σ.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img