Στη συνολική επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών προχωρεί η κυβέρνηση με στόχο τον δραστικό περιορισμό τους, που θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια φορολογουμένους. Τις νέες «βόμβες» για τις αλλαγές στη φορολογία έριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε σε συνολική επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ανέρχονται σε περίπου 980, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι επέρχεται κατάργηση αρκετών εξ αυτών, με το καινούργιο εθνικό φορολογικό πλαίσιο. Επίσης επανεξετάζονται οι συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι όμως μπορεί φαινομενικά να μειωθούν από 23% σε 20% και από 13% σε 10%, «κρύβουν» όμως αυξήσεις σε ιδιαίτερες κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα τα φάρμακα, μέσω της κατάργησης του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
Ειδικότερα η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι τα εξής:
Φοροαπαλλαγές
Επανεξετάζεται το σύνολο των φοροαπαλλαγών, που ανέρχονται σε περίπου 980. Δηλαδή, τίθενται υπό αμφισβήτηση οι απαλλαγές που προέρχονται από τους τόκους των στεγαστικών δανείων και τις ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα, τις ασφαλιστικές εισφορές, οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές, οι απαλλαγές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις. Στο σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου είναι να ξεκινήσουν οι περικοπές σε αυτές τις φοροαπαλλαγές από ένα ύψος εισοδήματος και άνω, που θα κυμανθεί από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ και άνω. Για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ η κατάργηση των φοροαπαλλαγών μελετάται να είναι πλήρης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς εκπίπτει από τον φόρο το 20% των παραπάνω δαπανών, ενώ το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 10% για το τμήμα εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ. Ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι οι όποιες αλλαγές-καταργήσεις φοροαπαλλαγών υπάρξουν θα ενσωματωθούν στο καινούργιο εθνικό φορολογικό πλαίσιο, που θα καταθέσει η κυβέρνηση ως τον Οκτώβριο.
ΦΠΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «επανεξετάζονται και ορισμένοι συντελεστές του ΦΠΑ». Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 23% σε 20% και από 13% σε 10%. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν προτάσεις να καταργηθεί η έκπτωση 30%, που υπήρχε σε όλους τους συντελεστές ΦΠΑ για τα ακριτικά νησιά, και επίσης να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ξενοδοχειακές υπηρεσίες και φάρμακα θα έχουν ΦΠΑ 10%, άρα θα υπάρξει αύξηση στην τιμή αυτών των προϊόντων. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το αλαλούμ με την αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες και στα προϊόντα εστίασης, καθώς πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να κατευνάσουν τις αντιδράσεις που προέκυψαν από εγχώριους τουριστικούς πράκτορες, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο, εκτός από τις εξαγώγιμες υπηρεσίες all inclusive, να παραμείνουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και τα τουριστικά πακέτα για τους Ελληνες.
Βασίλης Αγγελόπουλος